Οι μαμάδες ζουν περισσότερο απ' τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά

Οι μαμάδες ζουν περισσότερο απ τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά

Καλά τα νέα για τους γονείς –και ειδικά για τις μαμάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health. Οι μαμάδες, λοιπόν, τείνουν να ζουν περίπου 23,1 χρόνια περισσότερο μετά τα 60 τους, πολύ απλά επειδή έχουν παιδιά. Αυτό αναλογεί σε ενάμιση έτος περισσότερο από τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Σουηδοί. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι από όλα αυτά τα άτομα, οι γονείς τείνουν να ζουν περισσότερο από όσους δεν έχουν παιδιά. Και ενώ οι μαμάδες μπορούν να προσδοκούν να ζήσουν 23,1 χρόνια επιπλέον, μετά την ηλικία των 60, οι μπαμπάδες δεν έχουν πάρα πολλά να ζηλέψουν, αφού το αντίστοιχο δικό τους προσδόκιμο αγγίζει τα 18,4 έτη. Παρ' όλο που ο ενάμισης χρόνος παραπάνω ζωής μπορεί να μην φαίνεται πολύς, όταν είσαι γονιός αυτό σημαίνει επιπλέον διακοπές, επιπλέον εποχές και χρόνος για να δεθείς και να ζήσεις λίγο παραπάνω με τους δικούς σου ανθρώπους. Αυτός ο ενάμισης χρόνος μπορεί να σημαίνει ότι θα δεις δισέγγονα ή θα νιώσεις περηφάνια από κάτι σπουδαίο που ίσως πετύχουν οι απόγονοί σου.

Η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει με ακρίβεια γιατί συμβαίνει οι γονείς να ζουν περισσότερο, ωστόσο η θεωρία λέει ότι, πρακτικά, τα παιδιά έχουν τη φυσική τάση να φροντίζουν τους γονείς τους. Έτσι, η επιπλέον κοινωνική και συναισθηματική στήριξη των ενήλικων παιδιών μπορεί να σημαίνει καλύτερη ιατρική περίθαλψη, πρόληψη κακοποίησης (που μπορεί να βιώσει ένας εγκαταλελειμμένος υπερήλικας), ενθάρρυνση για περισσότερο δραστήρια ζωή κ.λ.π. Όλα αυτά είναι, λίγο έως πολύ, όσα οι νέοι γονείς κάνουν για τα παιδιά τους. Αυτό θα πει κάρμα, ε;

Μεταξύ των συμπερασμάτων των επιστημόνων, προέκυψε και ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: Ενώ μέχρι πρότινος η γενική πεποίθηση στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο ήταν ότι είναι οι κόρες που συνήθως αναλαμβάνουν το «βάρος» της φροντίδας των ηλικιωμένων γονιών, η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι είναι εξίσου ωφέλιμο για τους γονείς να έχουν γιο, όσο είναι να έχουν κόρη. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όλες τις γυναίκες, καθώς αποδεικνύει ότι τα αγόρια δεν μεγαλώνουν πλέον με τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Η φύση, λοιπόν, μας έδωσε το πλεονέκτημα να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ας τα μεγαλώσουμε με φροντίδα και αγάπη, αν θέλουμε να κάνουν κι εκείνα το ίδιο μαζί μας, όταν έρθει η ώρα που θα τους γίνουμε «βάρος».

Πηγή: babble.com
v