Πώς βλάπτει τα παιδιά η έλλειψη ύπνου

Πώς βλάπτει τα παιδιά η έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος των μικρών παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού ειδικά στη νηπιακή ηλικία, εναντιώνονται σθεναρά στον Μορφέα. Όμως, η επιστήμη μίλησε και πάλι και μας δίνει ακόμα έναν λόγο για να μην παρατήσουμε την προσπάθειά μας να βάλουμε από νωρίς τα παιδιά στο κρεβάτι. Σύμφωνα με έρευνα με υπεύθυνη την καθηγήτρια Παιδιατρικής του Χάρβαρντ, Έλσι Ταβέρας, τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά, αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την έκφραση των συναισθημάτων τους, τη συγκέντρωσή αλλά και την κοινωνικοποίησή τους.

Όσον αφορά τη διαδικασία, πάνω από 1000 μαμάδες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις ώρες που κοιμούνταν τα παιδιά τους. Όταν εκείνα έφτασαν στην ηλικία των 7 ετών, οι ίδιες μαμάδες αλλά και οι δασκάλες του κάθε παιδιού, κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ικανότητά του να συγκεντρωθεί, να προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές, να αντιδρά σε καινούρια ερεθίσματα, να ελέγχει τα συναισθήματα του αλλά και να συνάπτει σχέσεις με τους συμμαθητές του. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς... ενθαρρυντικά, αφού τα παιδιά από 3 ετών και πάνω, που δεν κοιμούνταν αρκετά αποδείχθηκε ότι είχαν τις λιγότερο καλές «επιδόσεις».

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι λογικό η γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών να επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνου που προκαλεί κούραση και εκνευρισμό. Με πολύ καλύτερη διάθεση και ενέργεια ξεκινά τη μέρα του ένα παιδί που έχει ξεκουραστεί παρά ένα που νυστάζει.

Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους και εδώ γιατί πρέπει να κοιμούνται μέχρι τις 9 το βράδυ.

Πηγές: consumer.healthday.com και parents.com

 

v