Πώς να πετύχετε την τέλεια μους σοκολάτας

Πώς να πετύχετε την τέλεια μους σοκολάτας

Είτε οργανώνετε το παιδικό πάρτι είτε θέλετε να φτιάξετε ένα γρήγορο επιδόρπιο για την… λιγούρα, η μους σοκολάτας θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη χωρίς φόβο και πάθος, αφού είναι εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη! Τα περιθώρια λάθους είναι ελάχιστα, αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Ακόμα κι αν δεν την καταναλώσετε αμέσως, η μους «αντέχει» 4 μέρες εντός ψυγείου, χωρίς να χάσει τη γεύση της.

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 6 με 8 μερίδες)

170 γραμμάρια γραμμάρια κουβερτούρα ή σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο

170 γραμμάρια βούτυρο χωρίς αλάτι, τεμαχισμένο σε κυβάκια.

¼ φλιτζανιού καφέ (κατά προτίμηση εσπρέσο)

4 μεγάλα αυγά, με χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας λικέρ της αρεσκείας σας (από την παραδοσιακή ρακί μέχρι το ξενόφερτο ρούμι)

2 κουταλιές της σούπας νερό

Μια πρέζα αλάτι

Μισή κουταλιά της σούπας βανίλια ζαχαροπλαστικής

Πώς θα την φτιάξετε

Βήμα 1ο

Γεμίζετε ένα σκεύος κατά το 1/3 με νερό και τοποθετείτε μέσα ένα μικρότερο κατσαρολάκι, στο οποίο θα λιώσετε τη σοκολάτα, το βούτυρο και τον καφέ (το γνωστό κόλπο του μπεν μαρί). Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια απομακρύνετε από τη φωτιά.

Στη συνέχεια, γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και αφήστε το στην άκρη.



Βήμα 2ο

Ανακατεύετε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το λικέρ και το νερό για περίπου 3 λεπτά -μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρρευστο (σαν μαγιονέζα), και το αφήνετε να λιώσει πάλι με το κόλπο του μπεν μαρί (βάζοντας το σκεύος πάνω από την κατσαρόλα με το ζεστό νερο). Αν σας βολεύει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ χειρός.


Βήμα 3ο

Απομακρύνετε από τη φωτιά και βάζετε το σκεύος με το μίγμα των κρόκων μέσα στο μπολ με το κρύο νερό. «Χτυπήστε» το μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Έπειτα, ρίξτε το μίγμα της σοκολάτας μέσα στο μίγμα με τους κρόκους.


Βήμα 4ο

Χτυπήστε τα ασπράδια από τ’ αυγά μαζί με το αλάτι. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη ενώ συνεχίζετε ν’ ανακατεύετε και έπειτα ρίξτε και τη βανίλια.



Βήμα 5ο

Ενσωματώστε τη μαρέγκα σταδιακά μέσα στο μίγμα με τη σοκολάτα, για να μην χάσει τον όγκο της.

Βήμα 6ο

Μεταφέρετε τη μους στα μπολάκια και αφήστε τη να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Απολαύστε την όταν δείτε ότι είναι αρκετά παχύρρευστη.



Πηγή: mybakingaddiction.com

*Μέρος των φωτογραφιών προέρχεται από το goodtoknow.com

Μερικές ακόμα «πινελιές»…

1. Η τεχνική του ζεστού- κρύου θα κάνει τη μους πιο αφράτη. Ωστόσο, αν δεν έχετε αρκετό χρόνο, μπορείτε να την παραλείψετε και απλώς να «χτυπήσετε» το μίγμα.

2. Για το σερβίρισμα, μπορείτε να επιστρατεύσετε τα φλιτζανάκια απ’ το παλιό σερβίτσιο της γιαγιάς σας, αντί για τα κλασικά μπολάκια, όπως στις φωτογραφίες:



3. Εναλλακτικά, μετατρέψτε τη μους σε τούρτα, απλώνοντάς την ομοιόμορφα σε μια ειδική φόρμα, για τις πιο επίσημες περιστάσεις:



4. Μπορείτε να γαρνίρετε με σαντιγί, σταγόνες σοκολάτας, τρούφα, φράουλες και τριμμένη καρύδα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, ανάλογα με την προτίμησή σας.

v