3 συνηθισμένα προβλήματα των νεογέννητων και πώς να τα αντιμετωπίσετε

3 συνηθισμένα προβλήματα των νεογέννητων και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Όσους τόμους βιβλίων κι αν έχεις διαβάσει, όσες χιλιάδες άρθρων κι αν έχεις καταβροχθίσει, όσες συμβουλές κι αν έχεις πάρει απ’ τη μαμά, τη θεία και τις φίλες σου, όταν είσαι νέα μαμά δεν γλιτώνεις τις εκπλήξεις και τα μικρά απρόοπτα. Το μικροσκοπικό ανθρωπάκι που μόλις αφίχθη στον κόσμο μας θα έχει –τουλάχιστον για λίγο καιρό- αρκετά αυξημένες ανάγκες και ίσως παρουσιάσει κάποια μικρά προβλήματα.

(Photo by Danai Issaris)

Τα καλά νέα είναι, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για άγχος και πανικό, αφού στατιστικά, τα μικροπροβλήματα του μωρού είναι απολύτως αντιμετωπίσιμα. Οι κάπως βασανιστικοί κολικοί, η περιποίηση του αφαλού πριν κι αφού «πέσει» και η ρινική συμφόρηση είναι τρία συνηθισμένα προβλήματα που ο νέος γονιός καλείται να λύσει.

Πάμε να τα εξετάσουμε ένα-ένα και να δούμε πώς θα ανακουφίσετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας:

Ο αφαλός του βρέφους

Τι συμβαίνει στο μωρό

Όσο το μωρό σας ήταν έμβρυο, ένας μεγάλος σωλήνας συνέδεε την κοιλίτσα του με τον πλακούντα, ούτως ώστε να τρέφεται και να αναπτύσσεται μέσα στην κοιλιά σας. Μετά το πέρας του τοκετού, ο μαιευτήρας κόβει και «ασφαλίζει» με ένα κλιπ τον ομφάλιο λώρο και ένα κομμάτι του θα μείνει στην κοιλιά του νεογέννητου για διάστημα που κυμαίνεται από μία έως τρεις εβδομάδες. Μέχρι λοιπόν ο ομφάλιος λώρος να «πέσει» και ν’ αρχίσει σιγά-σιγά να σχηματίζεται ο αφαλός, το σημείο αυτό χρειάζεται περιποίηση, προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις ή/και ομφαλίτιδα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το ζητούμενο είναι το σημείο να μείνει καθαρό και στεγνό και να αφαιρούνται τακτικά ξένα σώματα που ενδεχομένως μαζεύονται στην περιοχή. Τόσο οι αρμόδιοι στο μαιευτήριο όσο και ο παιδίατρός σας, θα σας συμβουλεύσουν σχετικά με την περιποίηση του σημείου, ωστόσο τα πράγματα είναι απλά: φροντίστε ο ομφάλιος λώρος να μην «μπαίνει» μέσα στην πάνα, ούτως ώστε να αερίζεται και να μη βρέχεται από τα ούρα του μωρού. Καθαρίστε τον σε κάθε αλλαγή πάνας απαλά, με μια αποστειρωμένη γάζα ή λίγο βαμβάκι και οινόπνευμα. Μην ξεχνάτε να ανασηκώνετε λιγάκι τον ομφάλιο λώρο, για να καθαρίσετε κάθε κρυμμένη γωνιά και να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν την περιποίησή του.

Κολικοί α' τριμήνου

Τι συμβαίνει στο μωρό  

Σύμφωνα με την Παιδίατρο και Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδιατρικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, Αγραφιώτου Κατερίνα, οι κολικοί α’ τριμήνου, αποτελούν συνηθισμένη συμπτωματολογία για τα βρέφη κάτω των 3 μηνών και 1 στα 5 περίπου νεογέννητα θα αναπτύξουν κολικούς μεταξύ της δεύτερης και της τέταρτης εβδομάδας ζωής τους. Ακριβή εξήγηση δεν έχει ακόμη δώσει η επιστήμη, αλλά σε κάθε περίπτωση το έντονο κλάμα αλλά και το τέντωμα και μάζεμα των ποδιών τους φωνάζουν «μαμά, βοήθεια! Πονάω!».

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Η ειδικευμένη παιδίατρος  Μαρία Παπαδάκη, συνιστά ελαφρύ μασάζ στην κοιλιά του μωρού με απαλές, κυκλικές κινήσεις, ζεστό μπανάκι πριν τον ύπνο, νανούρισμα στην αγκαλιά της μαμάς και ελαφρύ λύγισμα των ποδιών, για να διευκολυνθεί η έξοδος των αερίων που εγκλωβίζονται στο έντερο. Η παιδίατρος κ. Αικατερίνη Αγραφιώτου, συνιστά να «αποφύγετε τροφές ή ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν διέγερση στο βρέφος (π.χ. λάχανο, μπρόκολο, μπαχαρικά, καφεΐνη κ.λπ.)» και να φροντίσετε το βρέφος να μην καταπίνει πολύ αέρα όταν το ταΐζετε. Προτείνει, τέλος, να ξαπλώσετε το μωρό μπρούμυτα στα γόνατά σας και να τρίψετε ελαφρά την πλάτη του, καθώς «Η άμεση σωματική επαφή, με την μικρή αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί, αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αποβολή των "εγκλωβισμένων" αερίων ή κοπράνων».

Βουλωμένη μύτη σε βρέφη και μωρά

Τι συμβαίνει στο μωρό

Είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στα βρέφη και τα νεογνά η ρινική απόφραξη επειδή, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μισυρλή Διευθυντή ΩΡΛ Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων, οι αεραγωγοί των ευρών έχουν ακόμη μικρό εύρος. Αν δε, υπάρχει και μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια, τότε είναι πιθανό να κολλάει συνέχεια στο μωρό τις αρρώστιες που κυκλοφορούν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, με αποτέλεσμα η μύτη του δεύτερου να είναι συνέχεια βουλωμένη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Προκειμένου να αποφύγετε όλες τις δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και την καθημερινότητα του μωρού (όπως άλλες λοιμώξεις, ωτίτιδες ή δυσκολία στον ύπνο), πρέπει να φροντίζετε ώστε η μυτούλα του να είναι πάντα καθαρή και στεγνή. Αφού, λοιπόν, το μωρό σας αδυνατεί να φυσήξει μόνο του τη μύτη του, το δύσκολο έργο της… μεγάλης απόφραξης, πρέπει να αναλάβετε εσείς. Προμηθευτείτε αμπούλες μιας χρήσης, αποστειρωμένου φυσιολογικού ορού που, συγκριτικά με τη χρήση μπουκαλιού φυσιολογικού ορού είναι πιο υγιεινές -αφού το μπουκάλι δεν αποστειρώνεται μετά το άνοιγμα- και πιο πρακτικές στη χρήση και τη μεταφορά. Οι ισότονες αμπούλες Clinofar, για παράδειγμα, απομακρύνουν τη βλέννα, καθαρίζουν, ενυδατώνουν και ανακουφίζουν το μωρό από την ξηρότητα ελευθερώνοντας τους αεραγωγούς.



Πώς να χρησιμοποιήσετε τις αμπούλες: Γείρετε το κεφάλι του μωρού προς τα πίσω, τοποθετήστε απαλά την άκρη στο ένα ρουθούνι και πιέστε μαλακά και προσεκτικά την αμπούλα. Κάντε το ίδιο στο άλλο ρουθούνι και σκουπίστε με ένα απαλό πανάκι το βλεννώδες υγρό που θα… ξεχυθεί απ’ τη μύτη του μωρού.

Για πιο αποτελεσματική ρινική απόφραξη: Η πικρή αλήθεια είναι, ότι καμιά φορά οι αμπούλες φυσιολογικού ορού είναι απλώς το πρώτο βήμα και η μαμά ή ο μπαμπάς, πρέπει να πάρουν τη γενναία απόφαση για το δεύτερο και αποφασιστικότερο: τον ρινικό αποφρακτήρα! Αφού οι βλέννες ρευστοποιηθούν με τις αμπούλες, χρησιμοποιήστε έναν ρινικό αποφρακτήρα κατάλληλο για βρεφικές μυτούλες, με εύκαμπτο ρύγχος, όπως ο αποφρακτήρας Clinofar. Έτσι, θα ελευθερώσετε τη ρινική κοιλότητα του μωρού και θα μπορέσει επιτέλους να αναπνεύσει ελεύθερα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v