Οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη ζωή σας σήμερα, για να είστε πιο υγιείς στα 40

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη ζωή σας σήμερα, για να είστε πιο υγιείς στα 40

Αν διανύετε την δεκαετία των 30 πιθανότατα έχετε ήδη αρχίσει να προβληματίζεστε για το πόσο καλή θα είναι η υγεία σας σε 10 χρόνια από σήμερα, αλλά και τι θα μπορούσατε να κάνετε για να την προστατεύσετε, προκειμένου να ζήσετε όσο περισσότερο και καλύτερα γίνεται, όχι μόνο για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας. Για να το καταφέρετε, δείτε ποιες είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε από σήμερα στον τρόπο ζωής σας.

Κόψτε το κάπνισμα

Αρκετά με αυτή την κακή συνήθεια. Αρκετό κακό έχετε κάνει στα πνευμόνια, στην επιδερμίδα και στα δόντια σας, αρκετά χρήματα έχετε πετάξει στα σκουπίδια και, τέλος πάντων, δεν είναι πια και της μόδας. Και κάντε το άμεσα. Γιατί οι επιστήμονες λένε ότι όσοι κόβουν το κάπνισμα πριν τα 40, έχουν 90% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτούς που συνεχίζουν.

Ασκηθείτε συστηματικά, εκτός σπιτιού

Κανείς δεν λέει ότι δεν κουράζεστε αρκετά. Γεγονός, όμως, είναι ότι η ζωή σας είναι κατά κύριο λόγο καθιστική, με αποτέλεσμα (ειδικά από τα 35 και μετά) να χάνετε όλο και περισσότερη μυϊκή μάζα, άρα το σώμα σας -και η ψυχολογία σας- να «κρεμάει» και να γίνεται αδύναμο. Δεν λέμε να αρχίσετε τον πρωταθλητισμό, αλλά να επιλέξετε μία ήπιας έντασης άσκησης που θα κάνετε συστηματικά και μάλιστα στη φύση, καθώς έτσι θα τονωθεί σημαντικά και η ψυχολογία σας. (Δείτε, για παράδειγμα, εδώ πώς να χάσετε κιλά μόνο με το περπάτημα).

Βάλτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Δεν σας λέμε κάτι καινούργιο. Αξίζει, όμως, να αναφερθούμε στις έρευνες που επιμένουν ότι όσο περισσότερα μούρα τρώμε, τόσο βοηθάμε την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, ενώ έχει βρεθεί ότι οι πιπεριές απομακρύνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

…και μειώστε το junk.

Προσέξτε, όμως: Junk δεν είναι μόνο τα burger και οι πίτσες, τα οποία ξέρετε ήδη ότι πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο, αλλά στην ευρύτερη κατηγορία κατατάσσονται και οι τροφές με πολλά λιπαρά, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. αλλαντικά), τα τηγανιτά, τα πολλά γλυκά, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και οι χυμοί.

Κάντε περισσότερο σεξ

Τόσο για το καλό της υγείας σας, όσο και για το καλό της σχέσης σας. Δεν υπάρχει έρευνα που να μη συμφωνεί ότι το σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, η οποία μειώνει τις επιπτώσεις του στρες. Τι άλλο θέλετε πια για να το αυξήσετε;

Πίνετε περισσότερο νερό

Οι ειδικοί λένε, μάλιστα, ότι είναι ωφέλιμο να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, ενώ ακόμα πιο ωφέλιμο είναι να πίνετε κάθε πρωί ένα ζεστό ποτήρι νερό με λεμόνι, το οποίο καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες, ενυδατώνει καλά τον οργανισμό και του χαρίζει την απαραίτητη βιταμίνη C.

Μειώστε το στρες

Ακούγεται εξίσου εκνευριστικό και αδύνατο με το «κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό». Το θέμα με το στρες είναι, όμως, ότι όσο περισσότερο πιστεύουμε ότι μας διακατέχει, τόσο επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να βάζουμε σε κίνδυνο το βασικότερο όργανο του σώματός μας: Την καρδιά. Είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, όμως το οφείλουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας να το παλέψουμε με κάθε πιθανό τρόπο (δείτε κάποιους εδώ, εδώ και εδώ).

Βρείτε τη χαρά σας

Και αφού καταφέρετε κάπως να μετριάσετε το στρες στη ζωή σας, θα σας είναι πιο εύκολο να βρείτε την εσωτερική σας χαρά και έτσι να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο τον οργανισμό σας να αποφεύγει τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών. (Δεν το λέμε, εμείς, το λένε οι επιστήμονες.) Πιστέψτε μας, το να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να νιώσει χαρά -τη χαρά που κάθε άνθρωπος δικαιούται να νιώθει, πόσο μάλλον μια μαμά- δεν είναι τόσο δύσκολο… Δείτε εδώ όσα πρέπει να κάνετε για να είστε πιο χαρούμενες.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Είναι δυνατόν να χάνετε τον πολύτιμο ύπνο σας για να δείτε… Survivor; Ναι, ξέρουμε, θέλετε να χαλαρώσετε λίγο, να πείτε μια κουβέντα με τον άντρα σας, ενώ κοιμούνται τα παιδιά. Ωστόσο, το να μην κοιμάστε αρκετά (το αρκετά κυμαίνεται για τον καθένα στις 6 με 8 ώρες κάθε βράδυ), μπορεί να σαμποτάρει τη δουλειά σας το πρωί, τη διατροφή σας (οι ειδικοί λένε ότι οδηγείστε στο να τρώτε περισσότερο) και την υγεία σας (η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει την καρδιά και σας θέτει σε κίνδυνο για διαβήτη).

Βάζετε αντηλιακό

Κάθε εποχή του χρόνου, ακόμα και τον Χειμώνα αν ζείτε στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακό κυρίως στο πρόσωπό σας, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη που εκτίθενται, όχι μόνο για να προστατευτείτε από τις ρυτίδες, αλλά κυρίως από τον καρκίνο του δέρματος.

Φροντίστε τα δόντια σας

Βάλτε στο πρόγραμμα μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο, ακόμα κι αν έχετε τα πιο γερά δόντια του κόσμου. Γιατί η ταλαιπωρία που θα περάσετε για να «φτιάξετε» τα εγκαταλελειμμένα δόντια σας στο μέλλον, δεν συγκρίνεται με έναν σύντομο έλεγχο και καθαρισμό μια φορά τον χρόνο. Εξάλλου, η κακή υγεία των δοντιών είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει τη συνολικότερη υγεία σας, καθώς μέσω φλεγμονών του στόματος εισβάλλουν στον οργανισμό μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις.

Κάνετε οικονομία και αποταμίευση

Όχι, δεν συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω –πιθανώς, μάλιστα, να είναι και το δυσκολότερο από όλα. Αυτό που εννοούμε είναι να βρείτε έναν τρόπο να εξασφαλίσετε κάπως τη νοσηλεία που τυχόν χρειαστείτε καθώς θα μεγαλώνετε. Κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα αν δεν έχεις κάποια χρήματα στην άκρη για «ώρα ανάγκης», οι συνθήκες της ιατρικής σου περίθαλψης μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσμενείς, έως και δραματικές.

 

v