Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω

Πρόκειται για το συμβάν που περιμένεις με μεγάλη χαρά, αλλά και με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία: Ο τοκετός είναι το αποκορύφωμα όλων αυτών των μηνών αναμονής. Και οι περισσότερες μανούλες, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το πρώτο τους μωρό, αναρωτιούνται -και ανησυχούν- για τα πρώτα σημάδια του τοκετού. Τι θα γίνει; Πώς θα νιώσω; Πόση ώρα θα κρατήσει; Και κυρίως: Πώς θα καταλάβω ότι τώρα γεννάω; Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο πώς θα εξελιχθεί ένας τοκετός, πόση ώρα θα διαρκέσει και αν τελικά υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσει σε καισαρική. Ως προς τα πρώτα σημάδια του, όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Μία με τέσσερις εβδομάδες πριν τον τοκετό

Η κοιλιά «κατεβαίνει»

Αυτό σημαίνει ότι το μωρό πράγματι αρχίζει να κατεβαίνει προς την πυελική χώρα και παίρνει θέση «εξόδου», δηλαδή με το κεφάλι κάτω και χαμηλά. Στη φάση αυτή μπορεί να νιώσετε ότι περπατάτε σαν την πάπια και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα, γιατί το κεφάλι του μωρού πιέζει την ουροδόχο κύστη σας. Το καλό είναι, όμως, ότι το μωρό δεν πιέζει πλέον τόσο πολύ τους πνεύμονές σας, οπότε πιθανότατα θα αναπνέετε πιο εύκολα.

Ο τράχηλος διαστέλλεται

Ο τράχηλος προετοιμάζεται με τη σειρά του για τη μεγάλη στιγμή, καθώς αρχίζει να λεπταίνει και σιγά-σιγά να διαστέλλεται, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το τέλος. Στις τελευταίες σας επισκέψεις στον γυναικολόγο, θα ενημερωθείτε για την κατάσταση του τραχήλου σας (μην αποκαρδιωθείτε αν δεν έχετε ακόμα μεγάλη ή καθόλου διαστολή, γιατί σε κάθε γυναίκα ο ρυθμός είναι διαφορετικός), ενώ θα σας πει και αν χρειάζεται να κάθεστε ή να περπατάτε περισσότερο.

Αυξάνονται οι κράμπες και ο πόνος στην πλάτη

…ειδικά αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι μύες και οι αρθρώσεις τεντώνονται και μετακινούνται, καθώς προετοιμάζουν το σώμα σας για τον τοκετό. Επιπλέον, οι αρθρώσεις σας χαλαρώνουν, λόγω της ορμόνης ριλαξίνης που έχει κατακλύσει το σώμα σας, γι’αυτό πρέπει να προσέχετε για τυχόν ατυχήματα.

Δεν έχετε μεγάλες μεταβολές στο βάρος

Σπάνια παίρνει μια γυναίκα βάρος τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό –αλλά ούτε χάνει, βέβαια. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό σας δεν παίρνει βάρος, αλλά ότι μειώνεται το αμνιακό του υγρό και ότι κι εσείς «καίτε» περισσότερες θερμίδες. Είναι, επίσης, πιθανό να έχετε συχνά διάρροιες. Συνδέεται κι αυτό με την χαλάρωση των μυών που αναφέραμε παραπάνω και καθόλου δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.

Οι τελευταίες ώρες πριν τον τοκετό

Οι κολπικές σας εκκρίσεις αλλάζουν χρώμα και υφή

Μία με δύο μέρες πριν τον τοκετό θα παρατηρήσετε περισσότερα και ίσως πιο πηχτά κολπικά υγρά. Κάποιες ώρες πριν, όμως, θα κάνει την εμφάνισή της και αιματηρή βλέννη, το βλεννώδες βύσμα, δηλαδή, που φράζει το στόμιο του τραχήλου για να προστατεύσει τη μήτρα και το έμβρυο, το οποίο με την ωρίμανση του τραχήλου αρχίζει να εξαλείφεται και να «πέφτει» σαν «μύξα».

Έχετε πιο έντονες και συχνές συσπάσεις

Οι συσπάσεις είναι ίσως το βασικότερο σημάδι ότι ο τοκετός πλησιάζει. Θα τις νιώσετε καθώς οι μύες στη μήτρα σας θα σφίγγονται, ώστε να «γυμναστούν» για το σπρώξιμο που θα χρειαστεί να ασκήσουν, προκειμένου να βγει το μωρό. Πώς θα καταλάβετε ότι πρόκειται για πραγματικές συσπάσεις τοκετού;

-Όταν είστε εν κινήσει, οι συσπάσεις γίνονται χειρότερες αντί να περνούν.

-Αν αλλάζετε θέση, οι συσπάσεις δεν υποχωρούν.

-Ο πόνος της σύσπασης ξεκινά από χαμηλά στην πλάτη και συνεχίζεται χαμηλά στην κοιλιά και πιθανώς στα πόδια.

-Οι συσπάσεις εξελίσσονται, γίνονται πιο συχνές και πιο επίπονες και μερικές φορές αποκτούν συχνότητα.

Όταν πλέον αποκτήσουν συχνότητα, θα καταλάβετε ότι η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να τηλεφωνήσετε στον γυναικολόγο ή τη μαία σας. Εκείνοι θα σας πουν τι πρέπει να κάνετε από εκεί και πέρα. Για παράδειγμα, μπορεί να σας πουν «Τηλεφώνησέ μου όταν θα έχεις συσπάσεις ανά πεντάλεπτο για μία συνεχόμενη ώρα». Οι συσπάσεις δεν θα είναι πάντα τόσο συνεπείς, αλλά όταν γίνουν πλέον πολύ συστηματικές και συχνές… ξανατηλεφωνήστε. Μην ανησυχήσετε αν είναι νύχτα και ο γυναικολόγος ή η μαία μπορεί να κοιμούνται. Αν νιώθετε ότι γεννάτε, τηλεφωνήστε άμεσα! Το πιθανότερο είναι ότι σας περιμένουν.

Σπάνε τα νερά

Το σπάσιμο των νερό συνήθως δεν έχει καμία σχέση με αυτά που βλέπετε στις ταινίες. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία σημάδια του τοκετού και -όσο περίεργο κι αν σας φανεί- συμβαίνει περίπου σε 2 στις 10 γέννες. Έτσι, μην περιμένετε αυτό το σύμπτωμα για να καταλάβετε ότι γεννάτε. Πολλές γυναίκες έχουν πολύ λίγα «νερά» και συνήθως το υποψιάζονται όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα, ενώ σε άλλες σπάνε τα νερά (ή τους τα σπάνε) όταν βρίσκονται ήδη στο μαιευτήριο.

Πότε να καλέσετε οπωσδήποτε τον γιατρό σας στο Γ’ Τρίμηνο:

-Αν έχετε αιμορραγία ή εκκρίσεις σε έντονο κόκκινο χρώμα.

-Όταν σπάσουν τα νερά –και ειδικά αν το χρώμα τους δείχνει πράσινο ή καφέ. Αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι υπάρχει διαρροή μυκονίου (τα πρώτα κακάκια του μωρού σας) και μπορεί να είναι επικίνδυνο αν το μωρό σας το καταπιεί κατά τον τοκετό.

-Αν έχετε αλλαγές στην όρασή σας, πονοκέφαλο ή ξαφνικό και σοβαρό πρήξιμο. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα προεκλαμψίας ή υπέρτασης εγκυμοσύνης.

Πηγή: whattoexpect.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v