10... ταλέντα που έχουν οι καλοί γονείς

10... ταλέντα που έχουν οι καλοί γονείς

Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει άσχημα επειδή φωνάξαμε στο παιδί μας; Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν είμαστε, τελικά, οι καλοί γονείς που θέλουμε να είμαστε… Πιστέψτε μας, δεν είστε οι μόνοι που νιώθετε έτσι. Μακάρι να υπήρχε ένα μάθημα στο σχολείο ή ένας οδηγός τσέπης που να δίνεται δώρο στο μαιευτήριο, το οποίο θα μας έλεγε με απλά λόγια πώς να τα κάνουμε όλα σωστά. Όλοι μας εμπειρικά μαθαίνουμε και πάλι συνεχίζουμε να κάνουμε λάθη. Έχει, λοιπόν, σημασία πού και πού να ανοίγουμε καλά τα αυτιά μας στις συμβουλές των ειδικών και να κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε…

Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό, απλά μερικές φορές έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι είμαστε πολύ καλύτεροι γονείς όταν:

Ακούμε το παιδί μας

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’όλα το παιδί μας είναι να το καταλαβαίνουμε, όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα απ’όλα να το ακούμε. Πολλοί γονείς απλά λένε στα παιδιά τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνουν, χωρίς να τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τους φόβους, τις αγωνίες και τις αμφιβολίες τους. Φροντίστε, λοιπόν, κάθε φορά που επικοινωνείτε με το παιδί σας, να του δίνετε την αμέριστη, απερίσπαστη προσοχή σας.

Δείχνουμε την άνευ όρων αγάπη μας

Προφανώς κάθε γονιός αγαπάει το παιδί του, όμως πρέπει και να το δείχνει με πράξεις τρυφερότητας. Εξάλλου, κανείς, πόσο μάλλον ένα παιδί, δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό μας. Μια αγκαλιά κάθε μέρα και μερικά λόγια αγάπης μπορεί να κάνουν το παιδί σας να νιώθει ότι το αγαπάτε και ότι είναι σημαντικό για εσάς. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό το κάνετε να νιώθει χαρά και ασφάλεια.

Περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί

Είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στο «περνάω χρόνο με το παιδί» και στο «περνάω ποιοτικό χρόνο». Ως γονείς, οφείλουμε να αξιοποιούμε στο έπακρο τον χρόνο μας με το παιδί, αλληλεπιδρώντας μαζί του, π.χ. παίζοντας παιχνίδια, διαβάζοντας παραμύθια ή απλά μιλώντας για οτιδήποτε μας έρθει στο μυαλό. Αυτό θα δυναμώσει τον συναισθηματικό δεσμό μας μαζί του.

Είμαστε σαφείς, δίκαιοι και καλοπροαίρετοι

Είναι σημαντικό να θέσετε από νωρίς κανόνες πειθαρχίας στο σπίτι. Οι κανόνες αυτοί, όμως, πρέπει να είναι δίκαιοι, που σημαίνει ότι η «τιμωρία» όταν ένας κανόνας δεν τηρείται δεν πρέπει να είναι υπερβολικά σκληρή. Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία μας με το παιδί θα πρέπει να περιβάλλεται πάντα από αγάπη, χωρίς απειλές και ...καταχρήση εξουσίας. Το παιδί σας θα πρέπει να σας σέβεται –όχι να σας φοβάται.

Είμαστε συνεπείς στα όρια

Μην θέτετε κανόνες απλά για να υπάρχουν. Είναι σημαντικό να βάλετε αυστηρά όρια και να τα τηρείτε. Μην τα αλλάζετε κάθε τόσο, ανάλογα με το τι βολεύει εσάς ή το παιδί. Αν ακολουθείτε εσείς τους κανόνες που θέσατε, μεταφέρετε στο παιδί το μήνυμα να κάνει το ίδιο.

Δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα

Ο γονιός αποτελεί πάντα το πρώτο πρότυπο του παιδιού και γι’αυτό θα πρέπει να πατάξει τις αδυναμίες του. Αυτό που λέτε στο παιδί σας και αυτό που εσείς κάνετε θα πρέπει να είναι πάντα το ίδιο. Είναι πολύ σωστό το γνωμικό που λέει, ότι ένα παιδί θα μάθει λιγότερα από αυτά που του λέτε, μα περισσότερα από τις πράξεις σας. Να είστε, λοιπόν, πρότυπο για το παιδί σας με όλες τις έννοιες.

Χρησιμοποιούμε την επιβράβευση, όχι την καταδίκη

Η θετική πειθαρχία έχει τρομερά οφέλη. Αντί να λέτε, λοιπόν, πάντα στο παιδί σας τι να μην κάνει, προσπαθήστε να του λέτε τι να κάνει. Και να θυμάστε να το επιβραβεύετε πάντα και να αναγνωρίζετε την καλή του προσπάθεια. Μπορείτε, ακόμα, και να το ανταμείβετε για τις καλές του πράξεις –με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε ότι θα τις επαναλάβει.

Είμαστε πρόθυμοι να μαθαίνουμε

Πάντα πρέπει να «ψαχνόμαστε» ως γονείς, για το πώς θα γίνουμε ακόμα καλύτεροι για τα παιδιά μας. Διαβάστε αξιόλογα βιβλία, αναζητήστε αξιόπιστα άρθρα ή απλά μάθετε από τα παραδείγματα των γύρων σας. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης όταν είσαι γονιός, γι’αυτό μην σταματάτε ποτέ να ενημερώνεστε.

Βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του παιδιού

Πριν κρίνουμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας, είναι σημαντικό να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του. Να θυμηθούμε πώς ήμασταν εμείς, ως παιδιά. Οφείλουμε πάντα να δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί μας να εξηγηθεί. Είναι εύκολο να είμαστε επικριτικοί, αλλά πολύ πιο ανταποδοτικό να δείχνουμε κατανόηση και να συγχωρούμε.

Έχουμε υπομονή, με τον εαυτό μας και το παιδί μας

Όπως λέει και μία παροιμία: Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Μην περιμένετε από το παιδί σας να αλλάξει εν μία νυκτί ή να γίνετε εσείς τέλειος γονιός, εξίσου γρήγορα. Χρειάζεται χρόνος και οι αλλαγές θα έρθουν σταδιακά, οπότε να έχετε υπομονή.

Πηγή: momjunction.com

v