Ερεθισμένα παιδικά μάτια: Να ανησυχήσετε ή όχι

Ερεθισμένα παιδικά μάτια: Να ανησυχήσετε ή όχι

Από τις πιο συχνές παθήσεις της Άνοιξης είναι τα ερεθισμένα μάτια, τόσο σε μεγάλους όσο και σε μικρούς. Καθώς, όμως, τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι πάντα σε θέση να μας πουν ακριβώς πώς ενοχλούνται, ούτε να αντιμετωπίσουν μόνα τους το πρόβλημα των κόκκινων ματιών που δακρύζουν, δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να καταλάβετε αν πρόκειται για εποχική αλλεργία ή επιπεφυκίτιδα, αλλά και τι να κάνετε για να τα ανακουφίσετε.

Τα χαρακτηριστικά της αλλεργίας

Στην αλλεργία, τα μάτια του παιδιού είναι ερεθισμένα με το λευκό τους να κοκκινίζει ολόκληρο. Έχουν περισσότερα δάκρυα απ'ότι συνήθως, τα οποία δεν σταματούν, ενοχλούνται από το φως, ενώ ενδέχεται τα βλέφαρά τους να πρηστούν και να πάρουν κάπως μπλε χρώμα. Ωστόσο δεν υπάρχουν τσίμπλες.

Τι να κάνετε; Καταρχάς να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σωστά. Πιθανώς να συστήσει κάποιο αντιισταμινικό κολλύριο, για λίγες ημέρες, με ή χωρίς κορτικοστεροειδή.

Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνητά δάκρυα ή το δροσερό νερό της βρύσης μπορούν να ανακουφίσουν κάπως τη φαγούρα και το τσούξιμο που ενδεχομένως συνοδεύουν την αλλεργία.

Τα χαρακτηριστικά της επιπεφυκίτιδας στα μάτια

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή του επιφανειακού λευκού χιτώνα των ματιών (του επιπεφυκότα) που συνήθως οφείλεται σε μόλυνση από κάποιον ιό, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, και είναι ιδιαίτερα ενοχλητική –πόσο μάλλον για ένα μικρό παιδί. Είναι, λοιπόν, πιθανό το κοινό κρυολόγημα να συνοδεύεται και από επιπεφυκίτιδα –αλλά όχι πάντα. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε κάποιον ήπιο ερεθισμό, σε εισβολή ξένου σώματος στο μάτι ή και σε μικρόβιο, π.χ. στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Το πιο εμφανές σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας είναι οι τσίμπλες, συνήθως κιτρινωπές ή και άσπρες, που «κολλάνε» στα βλέφαρα και δεν φεύγουν εύκολα. Η επιπεφυκίτιδα αρχικά προσβάλλει το ένα μάτι, αλλά επειδή σπάνια αναγνωρίζεται εγκαίρως, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, σε μερικές ώρες (ή μία με δύο ημέρες) εμφανίζεται και στο άλλο.

Ωστόσο, δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το λευκό του ματιού –ίσως εμφανιστούν απλά κάποιες κόκκινες γραμμές.

Τι να κάνετε: Η επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα κολλητική, οπότε είναι σημαντικό να καθαρίζετε το κάθε μάτι του παιδιού με μία διαφορετική γάζα, την οποία θα έχετε βουτήξει σε νερό που έχετε βράσει και αφήσει να κρυώσει ή σε χαμομήλι που έχετε βράσει. Στη συνέχεια θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας με αντισηπτικό σαπούνι. Ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικό κολλύριο, για λίγες ημέρες. Είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις οδηγίες του γιατρού ως προς την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας, καθώς η αλόγιστη χρήση τοπικών στεροειδών που ενδεχομένως συστήσει μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά την όραση του παιδιού.

Επίσης, καλό είναι το παιδί όσο γίνεται να μην ακουμπά τα μάτια του.


Πηγές: iatronet.gr, athenseyehospital.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v