Οι σπουδαιότερες βιταμίνες στη διατροφή του παιδιού

Οι σπουδαιότερες βιταμίνες στη διατροφή του παιδιού

Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερες διατροφικές ανάγκες από τους ενήλικες προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά και να έχουν καλή υγεία στο μέλλον. Χρειάζονται, λοιπόν, τροφές που να τους δίνουν ενέργεια, αλλά και θρεπτικά συστατικά. Τροφές που δεν αρκεί να είναι νόστιμες, αλλά πρέπει να είναι και πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, με μικρή περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Δυστυχώς, η υπερπροσφορά που υπάρχει σήμερα σε γλυκά και αλμυρά σνακς, δεν διευκολύνει το «έργο» μας, ως γονείς, στο να καθιερώσουμε στα παιδιά μας πραγματικά καλές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως όσο επιμένουμε το διαιτολόγιό τους να περιλαμβάνει τις παρακάτω σημαντικές βιταμίνες, και σε συνδυασμό πάντα με την τακτική άσκηση, είμαστε σε καλό δρόμο.

Δείτε, λοιπόν, ποιες είναι οι σπουδαιότερες βιταμίνες και τα μέταλλα που πρέπει να λαμβάνει τακτικά το παιδί μέσω της διατροφής του, για να έχει καλή υγεία και ανάπτυξη:

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α ενισχύει τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ επιδιορθώνει οποιαδήποτε βλάβη στους ιστούς και τα κόκκαλα. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και των ματιών, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι το γάλα, το τυρί, τα αυγά, καθώς και τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα.

Βιταμίνες Β

Η οικογένεια των Βιταμινών Β, η οποία αποτελείται από τις Β2, Β3, Β6 και Β12, έχει την ιδιότητα να ενισχύει σημαντικά τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας του οργανισμού, καθώς και την καλή υγεία του κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος του παιδιού.

Πλούσια σε βιταμίνες Β είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, οι ξηροί καρποί (και δη τα καρύδια), τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα φασόλια και η σόγια.

Βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C δυναμώνει με υγιή τρόπο τους μύες, ενώ ενισχύει τον συνδετικό ιστό του οργανισμού και προστατεύει το δέρμα, συνθέτοντας κολλαγόνο. Επίσης, δημιουργεί αντισώματα, διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια και απορροφά τον σίδηρο, ώστε να συσσωρευτεί στα όργανα που τον χρειάζονται.

Εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Βιταμίνη D

Η υπερπολύτιμη για τα παιδιά βιταμίνη D ενισχύει το «χτίσιμο» των οστών και των δοντιών, ενώ βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο που λαμβάνει. Ο καλύτερος τρόπος για να σχηματιστεί βιταμίνη D στον οργανισμό είναι η έκθεση, για μερικά λεπτά κάθε μέρα, στο φως του ήλιου. Μέσω της διατροφής, το παιδί μπορεί να λάβει βιταμίνη D από το γάλα και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί.



Αν, ωστόσο, το παιδί δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικό στις παραπάνω τροφές, μια καλή εναλλακτική είναι να του προσφέρετε ένα θρεπτικό σνακ, όπως ένα επιδόρπιο γιαουρτιού, φροντίζοντας όμως να μην είναι πλούσιο σε ζάχαρη και συντηρητικά. Το Danonino είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D και έτσι καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού στα θρεπτικά αυτά στοιχεία. Χωρίς τεχνητά χρώματα και αρώματα ή συντηρητικά και με μόνο 1,5 γρ. λιπαρά ανά μερίδα, αποτελεί μια ασφαλή και απολαυστική συνάμα πρόταση. Έτσι και τα παιδιά θα ενθουσιαστούν και εσείς θα είστε ήσυχοι για την ισορροπημένη διατροφή τους και όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι!

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού, προκειμένου να «χτίσει» γερά κόκαλα καθώς αυτό μεγαλώνει. Έτσι, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Νέες έρευνες υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι το ασβέστιο μπορεί και να προλάβει την αύξηση βάρους, καθώς ωθεί τις καύσεις και εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους. 

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το τόφου, αλλά και τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες και η αθερίνα.

Σίδηρο

Το σίδηρο είναι το βασικότερο μέταλλο του οργανισμού για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος, μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ ενισχύει την ενδυνάμωση των μυών. Ακόμα και μικρή έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, ενώ η χρόνια έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οργανική ανεπάρκεια. Είναι δε ακόμα πιο απαραίτητο για τα κορίτσια, ειδικά από τη στιγμή που ξεκινά η έμμηνος ρύση τους.

Οι πλουσιότερες τροφές σε σίδηρο είναι το μοσχάρι και άλλα κόκκινα κρέατα (ειδικά το συκώτι), η γαλοπούλα, το χοιρινό, το σπανάκι, τα όσπρια και τα ξερά δαμάσκηνα.

 

v