Πότε μπορεί ένα παιδί να περάσει μόνο του τον δρόμο;

Πότε μπορεί ένα παιδί να περάσει μόνο του τον δρόμο;

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι ένα παιδί μπορεί να πάει μόνο του στο σχολείο, μόλις τελειώσει το Δημοτικό, στην ηλικία δηλαδή των 12 ετών. Μια καινούρια έρευνα, όμως, έδειξε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο η ασφάλεια του παιδιού μας απειλείται αφού, λόγω της ανάπτυξής τους, δεν είναι ικανά να διασχίζουν μόνα τους τον δρόμο μέχρι τα 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η όραση αλλά και οι κινητικές τους δεξιότητες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως πριν την ηλικία των 14 ετών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλάβουν πότε βρίσκονται σε κίνδυνο όταν περνούν τον δρόμο.

Ενδεικτικά, λέει η έρευνα, το ποσοστό των ατυχημάτων σε παιδιά 6 ετών φτάνει στο 8%, ενώ το αντίστοιχο σε παιδιά 12 ετών μειώνεται κατά 4% (δηλαδή πέφτει στο 2%), ποσοστό που μπορεί να φαίνεται μικρό αλλά είναι αρκετό για να… γίνει το κακό. Τα ατυχήματα οφείλονται στον συνδυασμό των μειωμένων δεξιοτήτων των παιδιών αλλά και της ανυπομονησίας τους να περάσουν τον δρόμο, νομίζοντας ότι δεν θα τραυματιστούν. Αντίθετα, στα 14χρονα παιδιά τα ατυχήματα ήταν μηδαμινά.

Και για να μην ανησυχείτε, η έρευνα διεξήχθη όχι φυσικά μέσα στη μέση του δρόμου, αλλά με τη βοήθεια ενός ρεαλιστικά προσομοιωμένου περιβάλλοντος, στο οποίο τα παιδιά κλήθηκαν να περάσουν έναν δρόμο με κίνηση αρκετές φορές.

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να δείξουν στα παιδιά πώς να δείχνουν υπομονή όταν διασχίζουν μόνα τους τον δρόμο και να τα διδάξουν να περνούν μέσα από μεγάλα κενά μεταξύ των οχημάτων, κενά από τα οποία θα πέρναγαν και οι ενήλικες.

Πηγή: dailymail.co.uk

 

v