«Ο γιος μου δεν είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται»: Η αμφιλεγόμενη στάση μιας μαμάς

«Ο γιος μου δεν είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται»: Η αμφιλεγόμενη στάση μιας μαμάς

Αν υπάρχει μια φράση με την οποία οι περισσότεροι θυμόμαστε να μας έχει γίνει πλύση εγκεφάλου καθώς μεγαλώναμε, αυτή είναι «μάθε να μοιράζεσαι» -σωστά; Γιατί, όμως; Είναι πραγματικά απαραίτητο να διδάξουμε τα παιδιά μας να μοιράζονται πάντα ό,τι έχουν; Σκεφτόμαστε τι μήνυμα μεταφέρουμε πραγματικά με αυτόν τον τρόπο ή απλά επαναλαμβάνουμε χωρίς κρίση αυτό το οποίο μάθαμε;

Η Alanya Kolberg βρισκόταν στο πάρκο, με τον γιο της Carson, την περασμένη εβδομάδα. Είχε φέρει μαζί του δύο φιγούρες Τransformer, με σκοπό να τις μοιραστεί με μία φίλη του που θα ερχόταν επίσης. Δείτε αναλυτικά τι συνέβη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Alanya, το οποίο ξεκινά ως εξής: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙ.

«Τη στιγμή που φτάσαμε στο πάρκο, τον Carson πλησίασαν τουλάχιστον δύο παιδιά, ηλικίας 6 ετών, και ουσιαστικά απαίτησαν να μοιραστεί μαζί τους τις φιγούρες και τα παιχνίδια του. Ο ίδιος τρόμαξε εμφανώς και τα έσφιξε κοντά του, στο στήθος του, καθώς τα αγόρια προσπαθούσαν να τα πιάσουν. Με κοίταξε.

“Μπορείς να τους πεις όχι, Carson”, του είπα. “Απλά πες όχι. Δεν χρειάζεται να πεις κάτι άλλο.”

Φυσικά, μόλις είπε όχι, τα αγόρια ήρθαν να μου μαρτυρήσουν ότι ο γιος μου δεν μοιράζεται. Τους απάντησα “δεν χρειάζεται να μοιραστεί τα παιχνίδια του μαζί σας. Είπε όχι. Αν θέλει να τα μοιραστεί, θα το κάνει.”

Πολλοί γονείς τότε με κοίταξαν άγρια. Το θέμα, όμως, είναι το εξής:

Αν εγώ, ως ενήλικας, περπατώ σε ένα πάρκο τρώγοντας ένα σάντουιτς, είμαι υποχρεωμένη να μοιραστώ το φαγητό μου με τους αγνώστους που θα συναντήσω στο πάρκο; Όχι!

Θα ερχόταν ποτέ ένας σοβαρός ενήλικας, με καλούς τρόπους, να απλώσει το χέρι και να μου πάρει το σάντουιτς και μάλιστα να θυμώσει μετά, αν εγώ δεν του το δώσω; Και πάλι όχι!

Έτσι, καθώς με κοιτάζετε όλοι αγριεμένα, προφανώς σκεπτόμενοι πόσο αγενείς είμαστε ο γιος μου και εγώ, σκεφτείτε λίγο ποιος πραγματικά δεν έχει καλούς τρόπους; Το άτομο που διστάζει να δώσει τα 3 παιχνίδια του σε 6 αγνώστους ή οι 6 άγνωστοι που απαιτούν να τους δοθεί κάτι που δεν τους ανήκει, ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης τους εμφανώς δεν θέλει;



Ο σκοπός είναι να διδάξουμε τα παιδιά μας πώς να λειτουργούν ως ενήλικες. Παρόλο που ξέρω ορισμένους ενήλικες που εμφανέστατα δεν έμαθαν ποτέ να μοιράζονται ως παιδιά, ξέρω πολύ περισσότερους που δεν ξέρουν πώς να λένε όχι στους άλλους, ή πώς να θέτουν όρια, ή πώς να φροντίζουν και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους. Και βάζω και τον εαυτό μου ανάμεσα σε αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Carson απλά έφερε τα παιχνίδια του, για να τα μοιραστεί με το κοριτσάκι της φίλης μου, το οποίο θα συναντούσε λίγο αργότερα. Δεν ήθελε να τα μοιραστεί με τα άπληστα εκείνα αγόρια, γιατί ήθελε να κάνει έκπληξη στη φίλη του με αυτά.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το αγγελούδι σας θα έρθει ενοχλημένο προς το μέρος σας, επειδή ένα άλλο παιδάκι δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του, να θυμάστε ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο που είναι υποχρεωτικό (ή ευνοϊκό), το να δίνεις ό,τι έχεις και δεν έχεις σε κάποιον, απλά και μόνο επειδή στο ζήτησε, και έτσι δεν θα διδάξω το παιδί μου ότι αυτό πρέπει να κάνει.»

Εμάς, η στάση αυτής της μαμάς μας προβλημάτισε... Εσάς; Μας ενδιαφέρει πραγματικά η γνώμη σας.

Πηγή: scarymommy.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v