Τα λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε μακαρόνια

Τα λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε μακαρόνια

Είναι ό,τι ευκολότερο και ευρέως αποδεκτό μπορεί να φτιάξει μια μαμά που τρέχει και δεν φτάνει. Η μακαρονάδα, ο ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου ελληνικού διαιτολογίου δεν απαιτεί προχωρημένες γνώσεις μαγειρικής –χρειάζεται, ωστόσο, να ξέρεις πέντε βασικά πράγματα που πιθανότατα έκανες λάθος τη μισή σου ζωή.

1. Χρησιμοποιείτε πολύ μικρή κατσαρόλα

Είναι ένα απ’ τα πιο κοινά λάθη: χρησιμοποιούμε μικρή κατσαρόλα, ενώ –σύμφωνα με τους ειδικούς του είδους- πρέπει πάντοτε να ψάχνουμε για την πιο μεγάλη. Έτσι, δεν χρειάζεται να σπάσουμε τα μακαρόνια στη μέση για να χωρέσουν και εξασφαλίζεται ότι δεν θα κολλήσουν κατά το βράσιμο. Τέλος, βάζοντας τα ζυμαρικά σε μικρή ποσότητα νερού, χαμηλώνουμε άθελά μας τη θερμοκρασία, επιβραδύνοντας έτσι το βράσιμό τους.

2. Ακολουθείτε τυφλά τις οδηγίες

Προφανώς και κάθε συσκευασία αναγράφει ορισμένες οδηγίες –αυτές οι οδηγίες όμως είναι ενδεικτικές και δεν πρέπει να θεωρούνται Ευαγγέλιο. Μην «κατεβάζετε» την κατσαρόλα από το μάτι επειδή πέρασαν τα 10 λεπτά που διαβάσατε ότι χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το βράσιμο. Μετά το πέρας των πρώτων λεπτών, οι σεφ, προτείνουν να κάνετε δοκιμές ανά 30 δευτερόλεπτα ή ένα λεπτό, για να καταλήξετε στο ιδανικό αποτέλεσμα.



3. Δεν αλατίζετε (επαρκώς) το νερό

Άλλοι από τεμπελιά, άλλοι από άγνοια κι άλλοι για λόγους… διαίτης, παραλείπουν το απαραίτητο για την παρασκευή μιας σωστής μακαρονάδας βήμα του αλατιού στο νερό που βράζει. Σύμφωνα με την σεφ Kelly Foster, ο κανόνας που διδάχτηκε απ’ τους δασκάλους της στη σχολή μαγειρικής είναι ότι «το νερό πρέπει να είναι όσο αλατισμένη είναι κι η θάλασσα». Ναι, η συμβουλή μοιάζει υπερβολική, αλλά το νόημα είναι απλό: τα μακαρόνια δεν θέλουν «μια πρέζα αλάτι» -θέλουν περισσότερο.

4. Πετάτε το νερό όταν στραγγίζετε τα ζυμαρικά

Αφού βράσουν τα μακαρόνια σας, μη βιαστείτε να πετάξετε το νερό. Κρατήστε μια κούπα απ’ το αρωματισμένο κι αλατισμένο νερό –δεν υπάρχει επαγγελματίας σεφ που δεν θα προσυπογράψει. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τη σάλτσα της μακαρονάδας σας ή για οποιαδήποτε άλλη σάλτσα ή σως που έχει στεγνώσει.

5. Εκσφενδονίζετε μακαρόνια στον τοίχο

Είναι αστείο, είναι δημοφιλές και έχουμε γενικώς την εντύπωση ότι πιάνει: το να εκσφενδονίζεις ένα μακαρόνι στον τοίχο, για να αντιληφθείς αν η μακαρονάδα σου «έγινε» δεν είναι όμως τίποτα περισσότερο από διασκεδαστικό. Σύμφωνα με την συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Marcella Hazan,  το τρικ αυτό είναι απλώς ένας μύθος. «Ο μόνος τρόπος να μάθεις, αν τα ζυμαρικά σου είναι έτοιμα, είναι να τα δοκιμάσεις», λέει κατηγορηματικά σε συνέντευξή της και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

6. Δεν ανακατεύετε όσο πρέπει

Η διάσημη σεφ Lidia Bastianich έχει πει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ανακατεύουμε τα ζυμαρικά, αντί να τα αφήνουμε να βράσουν, για να μην «βυθιστούν» στον πάτο της κατσαρόλας. Ακόμη κι αν δεν κολλήσουν στην κατσαρόλα, τα ζυμαρικά που μένουν στον πάτο κινδυνεύουν να κολλήσουν μεταξύ τους.

7. Δεν τρώτε επιτόπου τη μακαρονάδα σας

Η σωστή ώρα να φάτε ένα πιάτο ζυμαρικών, είναι αμέσως μόλις βγει απ’ τη φωτιά. Φτιάξτε τη σάλτσα όσο τα μακαρόνια βράζουν κι αφού τα σουρώσετε, βάλτε τα επιτόπου μέσα στη σάλτσα και σερβίρετε!

*Οι συμβουλές προέρχονται από το mashed.com

v