Το αληθινό πρόσωπο της επιλόχειας κατάθλιψης μέσα από 2 φωτογραφίες

Το αληθινό πρόσωπο της επιλόχειας κατάθλιψης μέσα από 2 φωτογραφίες

Κάποιες μέρες είναι καλές και κάποιες μέρες είναι ανυπόφορες. Η επιλόχεια κατάθλιψη ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό και, δυστυχώς αποτελεί ακόμα ένα θέμα ταμπού που δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτή η μαμά, όμως, αποφάσισε να μας δείξει πώς πραγματικά είναι η καθημερινότητά της ενώ παλεύει με την ψυχική νόσο. Ας διαβάσουμε όλα όσα έχει να πει η Kathy DiVincenzo.

«Πιθανώς νιώθετε λίγο αμήχανα τώρα- έτσι νιώθω κι εγώ. Θα σας ζητήσω να αφήσετε στην άκρη το τι πιστεύετε για τις πνευματικές ασθένειες που ακολουθούν μετά τον τοκετό και να με ακούσετε.

Ο Μάιος είναι ο μήνας που έχει αφιερωθεί στην ενημέρωση για την επιλόχεια κατάθλιψη και, σαν μια μητέρα που έχει διαγνωστεί μ’ αυτή την ασθένεια αλλά και με άγχος, πιστεύω ότι μπορώ να σας δείξω πώς είναι πραγματικά.

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο αυτές εικόνες είναι αντιπροσωπευτικές της ζωής μου, σε διαφορετικές μέρες η κάθε μια. Το μόνο πράγμα που είναι πιο εξαντλητικό από το να έχεις αυτές τις ασθένειες είναι να υποκρίνεσαι καθημερινά ότι δεν τις έχεις. Προσπαθώ διπλά για να τις κρύψω από εσάς γιατί δεν θέλω να σας κάνω να αισθανθείτε αμήχανα. Φοβάμαι ότι θα πιστέψετε πως είμαι αδύναμη, τρελή, πως είμαι κακιά μητέρα και ένα εκατομμύριο ακόμη πράγματα για μένα. Ξέρω όμως ότι αυτές τις σκέψεις δεν τις κάνω μόνο εγώ.



Πρέπει να σταματήσουμε να συμπεραίνουμε ότι η περίοδος που ακολουθεί μετά τον τοκετό είναι πάντα χαρούμενη, γιατί για 1 στις 7 γυναίκες δεν είναι. Πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε τους νέους γονείς αν τα καταφέρνουν πραγματικά και να μην μένουμε στην κλασική ερώτηση “Τι κάνετε;” και την κλασική απάντηση “Όλα καλά!”. Πρέπει να μάθουμε τα συμπτώματα, να δούμε τα σημάδια, τους κινδύνους και να στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ασθενειών μετά τον τοκετό.

Πρέπει να σπάσουμε το στίγμα, να σταματήσουμε τη σιωπή, να μοιραστούμε τις ιστορίες μας και να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Αν έχετε επιλόχεια κατάθλιψη, σας παρακαλώ να μοιραστείτε την δική σας ή τη δική μου ιστορία. Ας δείξουμε σε όλους ότι δεν χρειάζεται να υποφέρουν στη σιωπή τους.

Αν δεν σας το έχει πει κανείς, κάνετε καταπληκτική δουλειά. Σας αγαπούν και αξίζετε πολλά. Δεν είστε μόνοι σας. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς, αλλά σας υπόσχομαι ότι αξίζει. Εσείς το αξίζετε.»

Πηγή: blogs.babycenter.com

v