Καλοκαιρινές δραστηριότητες για τα παιδιά: Πώς να μην βαρεθούν στις διακοπές

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για τα παιδιά: Πώς να μην βαρεθούν στις διακοπές

Σε έναν περίπου μήνα τελειώνουν τα σχολεία και αυτό στην πλειοψηφία των εργαζόμενων γονιών με παιδιά σχολικής ηλικίας, έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί ένα μικρό άγχος: Τι θα κάνουν -φέτος, πάλι- τα παιδιά κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών; Ξεκινάμε από τώρα τον προγραμματισμό μας, με βασικό σκοπό να εξασφαλίσουμε ότι θα περάσουν καλά και -τουλάχιστον όσο δουλεύουμε- θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Στη γιαγιά και τον παππού

Ξεκινάμε με την πρώτη λύση που όσοι τυχεροί έχουν… ας κάνουν τον σταυρό τους! Η γιαγιά και ο παππούς –η πρόθυμη γιαγιά και παππούς που μετά χαράς αναλαμβάνουν για κάποιες μέρες να φιλοξενήσουν και να φροντίσουν τα παιδιά μας, αποτελούν τη σπουδαιότερη σανίδα σωτηρίας μας κατά την διάρκεια των διακοπών του σχολείου. Αν, μάλιστα, οι παππούδες βρίσκονται στην εξοχή ή σε ένα μέρος κοντά στην θάλασσα, τότε έχετε πετύχει τζακ ποτ! Για κάποιες μέρες, μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα είναι στα καλύτερα δυνατά χέρια, μετά τα δικά σας: θα είναι καλοταϊσμένα, πλυμένα και θα έχουν την ευκαιρία να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, με δύο σημαντικούς για τη ζωή σας ανθρώπους.

Στις κοντινές παραλίες

Το ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές μέρες στην πόλη, δεν χρειάζεται να σημαίνει και ότι θα… βγάλουν τη μπέμπελη με τους καύσωνες! Είτε τα σαββατοκύριακα που δεν θα δουλεύετε, είτε παίρνοντας διάσπαρτες μονοήμερες άδειες, μπορείτε να απολαμβάνετε τα μπάνια σας στις κοντινές παραλίες της Αττικής, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις νησιωτικές. Σε απόσταση μιας ώρας από την Αθήνα, για παράδειγμα, ο Χάρακας (στην Κερατέα) ή το Προσήλι (στο Πόρτο Γερμενό) είναι δύο ονειρεμένες, αμμουδερές παραλίες με πεντακάθαρα νερά και είναι ιδανικές για οικογένειες. Αν πάλι δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ, ενώ αναζητάτε και την άνεσή σας, η πλαζ μπροστά από το Balux στα Αστέρια Γλυφάδας, η δημοτική πλαζ της Βουλιαγμένης και η πλαζ μπροστά από το Nalu, στο Καλαμάκι, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για ένα χαλαρό μπάνιο με τα παιδιά σας –ειδικά τις καθημερινές!

Δείτε περισσότερες παραλίες της Αττικής, ιδανικές για οικογένειες, εδώ.

Ημερήσιο camp

Επειδή, όμως, δυνατότητα να παίρνετε άδεια κάθε μέρα δεν υπάρχει, μια ακόμα καλή λύση για να απασχολούνται τα παιδιά τις ώρες που εσείς εργάζεστε, αλλά να είστε μαζί το απόγευμα, είναι τα ημερήσια camps. Το Paradise Park θα λειτουργήσει φέτος για 7η χρονιά, και βρίσκεται στη Μεταμόρφωση, δίπλα σχεδόν στην Εθνική οδό. Παιδιά ηλικίας από 4 έως 14 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν την ημέρα τους συμμετέχοντας (από τις 19 Ιουνίου έως και τις 4 Αυγούστου) σε ψυχαγωγικά προγράμματα άθλησης και ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις.



Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους παρακολουθούν βιωματικά προγράμματα (π.χ. πώς φτιάχνεται το κρασί, το λάδι, το ψωμί, αλλά και εργαστήρια σοκολάτας, δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής, ανακύκλωσης κ.ο.κ.), καθώς και αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, βόλεϋ, τοξοβολία, μοντέρνο χορό, αναρρίχηση κ.α.), ενώ διασκεδάζουν με βόλτες πάνω σε άλογα πόνυ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παιχνίδια στο τραμπολίνο και στα φουσκωτά, αλλά και επιτραπέζια, ενώ θα ταΐζουν και τα ζώα της φάρμας -εμπειρία μοναδική για τους μικρούς κατοίκους της πόλης! Το πρόγραμμα διαρκεί μία -ή και περισσότερες αν το επιθυμείτε- εβδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.



Το δε κόστος συμμετοχής δεν είναι απαγορευτικό (στα 136,40 ευρώ ανά εβδομάδα), στο οποίο περιλαμβάνεται και πλήρης διατροφή. Αν, μάλιστα, χρειάζεστε λεωφορείο για τη μεταφορά του παιδιού σας, υπολογίστε 49,60 ευρώ επιπλέον ανά εβδομάδα. Σημειώστε, πάντως, ότι για την Ημερήσια κατασκήνωση, το Paradise Park συνεργάζεται με ταμεία, οργανισμούς και εταιρίες. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Απογευματινές ποδηλατάδες

Mπορεί να δουλεύετε και να είστε κουρασμένοι, όμως όπως και να το κάνουμε, όταν το παιδί έχει διακοπές, μπαίνετε κι εσείς λίγο στο κλίμα… ανεμελιάς που νιώθει! Για θυμηθείτε, λοιπόν, ποια ήταν η πιο διασκεδαστική στιγμή της ημέρας σας, όταν είχατε εσείς διακοπές, ως παιδιά; Και βέβαια οι απογευματινές βόλτες με τα ποδήλατα! Επιστρέφοντας, λοιπόν, από τη δουλειά και αφού αφήσετε λίγο να «πέσει» ο ήλιος, πάρτε τα ποδήλατά σας και ξεχυθείτε με τα παιδιά στις -ασφαλέστερες για ποδηλατάδα- διαδρομές. Ποιες μπορεί να είναι αυτές;

-Από το Ψυχικό έως τη Νέα Ερυθραία, αν είστε κάτοικοι βορείων προαστίων, ακολουθώντας τον διαδημοτικό ποδηλατόδρομο που περνά από τις οδούς Αγ. Δημητρίου, Διαμαντίδου κ.ο.κ.

-Όλη σχεδόν η παραλιακή, αν είστε κάτοικοι νοτίων, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Φάληρο, και μάλιστα με θέα θάλασσα!

-Η Ακρόπολη, αν ζείτε στο κέντρο, με τη διαδρομή να ξεκινά από Διονυσίου Αεροπαγίτου και να συνεχίζει ως το Θησείο, επιστρέφοντας μέσα από Πλάκα. Προτιμήστε, όμως, αυτή τη βόλτα τις καθημερινές, γιατί τα σαββατοκύριακα πλέον συρρέουν τουρίστες και θα είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε ποδήλατο.

-Το Κτήμα Συγγρού, τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι και η τεράστια περιφραγμένη έκταση του ΟΑΚΑ είναι επίσης εξαιρετικά σημεία για ποδήλατο, αν έχετε μικρά παιδιά.

Πικ-νικ στο πιο κοντινό σας πάρκο

Και μία ιδέα έκπληξη που σίγουρα δεν θα περιμένουν: Ένα πρωινό Κυριακής ή κάποιο πρωινό που θα τύχει να μην έχετε δουλειά, ετοιμάστε ένα μικρό βαλιτσάκι ή σακ βουαγιάζ με νόστιμα σνακ, προμηθευτείτε χυμούς και νερά και… σπεύσατε σε κάποιο κοντινό σας πάρκο ή άλσος για πικ νικ! Ο υπέροχος Βοτανικός κήπος στο Χαϊδάρι, ο λόφος Φιλοπάππου με θέα στην Ακρόπολη, η λίμνη Μπελέτσι αν έχετε διάθεση να οδηγήσετε λίγο παραπάνω, στους πρόποδες της Πάρνηθας και το καταπράσινο Άλσος Παπάγου, αποτελούν ιδανικά «στέκια» για πικ-νικ, αλλά και για να χορτάσουν τα παιδιά παιχνίδι σε ασφαλές περιβάλλον.

 

v