Πώς να κάνω τον γιο μου ανεξάρτητο στον ύπνο;

Πώς να κάνω τον γιο μου ανεξάρτητο στον ύπνο;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 22 μηνών. Από 13 μηνών έβγαινε από την κούνια μόνος του κι έτσι αποφασίσαμε να βγάλουμε τα κάγκελα. Από τότε, κάθε βράδυ έπαιρνε το μαξιλάρι του και ερχόταν να κοιμηθεί μαζί μας. Τους πρώτους 6 μήνες, περιμέναμε να τον πάρει ο ύπνος και τον πηγαίναμε ξανά στο κρεβάτι του μέχρι που μας κούρασε αυτό και τον αφήναμε να κοιμάται μαζί μας. Πλέον κοιμάται μόνο στο κρεβάτι μας. Πώς μπορώ να τον ξανακάνω ανεξάρτητο στον ύπνο;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όπως κάθε τι νέο που μαθαίνετε στο παιδί σας γίνεται με γνώμονα το δικό του καλό, έτσι θα μιλήσουμε και για τον ύπνο. Αρχικά λοιπόν, θα χρειαστεί εσείς και ο σύζυγός σας να γνωρίζετε ότι το παιδί έχει μεγάλο όφελος με το να μάθει να κοιμάται μόνο του και στο δικό του κρεβάτι καθώς είναι από τις πρώτες «κατακτήσεις» ανεξαρτησίας που γίνονται εντός σπιτιού και οικογένειας, και αυτό τον βοηθά πολύ στο να αναπτυχθεί τελικά και εκτός σπιτιού, στις υπόλοιπες του σχέσεις. Επιπλέον, είναι απολύτως ωφέλιμο να γνωρίζει πως οι γονείς του είναι και ζευγάρι ανεξάρτητα από εκείνον, και άρα αγαπιούνται και μοιράζονται χρόνο και τόπο μαζί. Αυτό είναι κάτι πολύ ανακουφιστικό για τα παιδιά. Το όφελος φυσικά, δεν αφορά μόνο το παιδί, αλλά είναι πολύπλευρο, καθώς η επιθυμία του ζευγαριού να βρεθεί διαφορετικά, είναι υπέροχη και σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν για καλό να παρακαμφθεί.

Επομένως, όταν ξέρετε ότι με την απόφασή σας φροντίζετε το παιδί σας και τη σχέση σας με τον άντρα σας, είναι πιο εύκολο να την υποστηρίξετε καλά. Χρειάζεται όμως να υπάρχει απόφαση, και αποφάσεις παίρνετε εσείς οι γονείς και τα παιδιά τις ακολουθούν καθώς, όπως είπαμε, λαμβάνονται με γνώμονα το όφελός τους. Άρα, συζητάτε με τον άντρα σας, παίρνετε μια από κοινού απόφαση για το πότε θα προχωρήσετε στην καινούρια γνώση που έχετε να δώσετε στο παιδί σας, και προχωράτε φροντίζοντας την όποια ανησυχία θα εκφράσει το παιδί σας για την αλλαγή αυτή, όχι με το να τον πάρετε στο κρεβάτι σας, αλλά με το να του εξηγήσετε το κέρδος της αλλαγής αυτής. Όπως για να εδραιωθεί η τωρινή κατάσταση χρειάστηκε χρόνος, έτσι και στην αλλαγή αυτή θα χρειαστεί χρόνος, όχι όμως με διαπραγμάτευση. Χρόνος για να κατακτηθεί η απόφαση. Εφόσον το υποστηρίξετε σωστά, η αλλαγή θα έρθει πιο σύντομα από όσο υπολογίζετε!

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v