Τι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε σύμφωνα με τους γυναικολόγους

Τι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε σύμφωνα με τους γυναικολόγους

Νομίζουμε ότι τα κάνουμε όλα όπως πρέπει: ότι φροντίζουμε σωστά την ευαίσθητη περιοχή, ότι προσέχουμε και με το παραπάνω στο σεξ και ότι τηρούμε όλα όσα μας λέει ο γυναικολόγος. Είναι όμως όντως έτσι; Πόσες από αυτές τις συνήθειες μας τις έχει προτείνει όντως ο γιατρός μας; Για να βάλουμε τα… πράγματα στη θέση τους, σας απαριθμούμε ένα προς ένα όλα όσα κάνετε λάθος και όλα όσα θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σας ο γυναικολόγος σας.

Τα πολλά καθαριστικά βλάπτουν τον κόλπο σας

Ο κόλπος είναι ίσως το μόνο μέρος του σώματός μας που δεν κάνει να «φορτώνουμε» με πολλά καθαριστικά γιατί είναι αυτοκαθαριζόμενος αλλά και γιατί πρέπει να έχει πάντα κάποια «καλά» βακτήρια που προστατεύουν την ευαίσθητη περιοχή. Μία οδηγία είναι να αποφύγετε τα κλασικά αφρόλουτρα που περιέχουν αρκετές χημικές ουσίες, τα αρωματικά σαπούνια και τα υγρά μαντηλάκια. Όπως συμβουλεύει ο γυναικολόγος Ευάγγελος Γκιγκόντες σε άρθρο στο iatronet, το κλασικό πράσινο σαπούνι μαζί με χλιαρό (και όχι καυτό) νερό είναι η καλύτερη μορφή περιποίησης.

Μην ντραπείτε να μιλήσετε για το σεξ

Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να λες λεπτομέρειες για το σεξ σε κάποιον άλλον πέρα από την κολλητή σου, όμως σ’ αυτή την περίπτωση η – αναλυτική σε κάποιες περιπτώσεις- παράθεση της ερωτικής σας ζωής είναι αναγκαία. Ακόμα και το είδος του σεξ που προτιμάτε, όπως για παράδειγμα (εκτός απ’ το κλασικό), το πρωκτικό, το στοματικό ή αν κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να δώσουν στον γιατρό σημαντικές πληροφορίες για  την υγεία σας. Πάρτε το απόφαση, λοιπόν, κι απλώς μιλήστε! Δεν πρόκειται να σας κρίνει για τίποτα- μην ανησυχείτε.

Πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα μετά το σεξ

Η ούρηση μετά το σεξ είναι απαραίτητη- όσο περίεργο και αν ακούγεται. Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές γιατί, μέσω της ερωτικής επαφής, μεταφέρονται πολύ πιο εύκολα τα βακτήρια που τις προκαλούν. Μέσω της ούρησης, όμως, αυτά μικρόβια δεν προλαβαίνουν να σας «επιτεθούν» αφού ο οργανισμός σας τα αποβάλλει φυσικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σφιχτείτε και να πάτε τουαλέτα- αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη, δεν υπάρχει λόγος να πιεστείτε.

Ακόμα και μια μικρή ενόχληση μπορεί να είναι σημαντική

Η φαγούρα, μια μικρή αιμορραγία, ακράτεια ή ο έντονος πόνος στην τελευταία σας περίοδο, μπορεί για εσάς να είναι ανάξια λόγου, όμως για τον γιατρό σας μπορεί να δηλώνουν κάτι παραπάνω. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στην εξέταση, εκείνος δεν μπορεί να ξέρει αν σας πιάνει φαγούρα κάτω ή αν είχατε κάποια παλαιότερη μικροαιμορραγία , οφείλετε να τον ενημερώσετε σχετικά. Εκείνος θα κρίνει αν πρόκειται για κάτι που πρέπει να προσέξετε παραπάνω ή όχι.

«Έχω καιρό να κάνω σεξ, γιατί να πάω στον γυναικολόγο;»

Η λογική του «δεν κάνω σεξ, άρα δεν διατρέχω κανέναν κίνδυνο και δεν χρειάζεται να πάω στον γιατρό», πολύ απλά, δεν είναι λογική. Εκτός του ότι διάφορες ασθένειες, ακόμα και όσα νοσήματα θεωρούνται ότι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να σας «επιτεθούν» και με άλλους τρόπους, οι απαραίτητες γυναικολογικές εξετάσεις δείχνουν οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Μπορεί ακόμα και να εντοπίσουν από πολύ νωρίς τον καρκίνο- κάτι που έχει αποδειχθεί σωτήριο για πολλές γυναίκες.



Σε σχετικό άρθρο μας θα δείτε ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνετε ανά ηλικία- μην τις αμελήσετε! Αν έχετε κόρη, μάλιστα, μην αμελήσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν πρέπει να της χορηγηθεί το εμβόλιο του HPV, που μεταξύ άλλων, ευθύνεται και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εν λόγω εμβόλιο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών. 

Μην  γίνεστε εσείς ο γυναικολόγος

Ναι μπορεί να έχετε τις ίδιες ενοχλήσεις με την ουρολοίμωξη που είχατε εμφανίσει πέρυσι. Ναι, μπορεί όλα τα σημάδια να συνηγορούν στο ότι περνάτε κάποια βακτηριακή μόλυνση, σύμφωνα με όσα διαβάσατε στο διαδίκτυο, όμως δεν είστε γιατρός. Αποφύγετε να κάνετε δικές σας διαγνώσεις και να ακολουθείτε δικές σας θεραπείες- αν δεν «μαντέψετε» σωστά, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να επιδεινώσετε όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και την ίδια την ασθένεια. Προτιμάτε να το ρισκάρετε ή να χάσετε μισή ώρα απ’ τον χρόνο σας για να πάτε στον γιατρό;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v