6 βραβευμένοι Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων και τα καλύτερα έργα τους

6 βραβευμένοι Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων και τα καλύτερα έργα τους

Επιτροπές, ειδικοί, σοφοί και σοφότεροι τα έβαλαν κάτω, τα μέτρησαν, τα ζύγισαν και έκριναν ότι οι έξι παρακάτω άνθρωποι, πρέπει να βραβευτούν για την προσφορά και το έργο τους στην παιδική κι εφηβική λογοτεχνία. Φυσικά, δεν είναι οι μόνοι κάτοχοι Κρατικών Βραβείων Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, είναι, ωστόσο, δημοφιλείς, εμπνευσμένοι κι αγαπητοί. Μάθετε ποιοι Έλληνες συγγραφείς έχουν βραβευτεί και δείτε κάποια απ’ τα βιβλία που πρέπει ν’ αποκτήσουν μια θέση στα ράφια της παιδικής βιβλιοθήκης σας.

Ευγένιος Τριβιζάς

(Φωτογραφία: iefimerida.gr)

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά και νομική. Εκτός απ’ το πλούσιο έργο του στην παιδική λογοτεχνία, ο κορυφαίος παραμυθάς και καθηγητής εκγληματολογίας στην Αγγλία –γεγονός, που δεν σας κρύβουμε, ότι στα μάτια μας εκτοξεύει στα ύψη το πρεστίζ του. Έχει κερδίσει Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και, μεταξύ άλλων, τον έχει βραβεύσει η Ακαδημία Αθηνών.

Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των συγγραφέων που δεν τσιγκουνεύονται το γράψιμο –έχει γράψει περισσότερα από 100 παιδικά βιβλία- γι’ αυτό είναι πραγματικός άθλος να ξεχωρίσεις κάποια έργα του. Ενδεικτικά, προτείνουμε:

Μυθιστορήματα και βιβλία

Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι

Η τελευταία μαύρη γάτα

Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές

Οι πειρατές της καμινάδας

Τα τρία μικρά λυκάκια

Το λυπημένο αρκουδάκι

Σειρές παραμυθιών

Τα πολυπαραμύθια (σειρά παραμυθιών με τη συμμετοχή του αναγνώστη)

Ιστορίες από το νησί των πυροτεχνημάτων

Ιστορίες με προβοσκίδα

Παραμύθια από τη χώρα των χαμένων χαρταετών

Παραμύθια Ντορεμυθιά

Τα Μυστικά των μάγων

Φρουτοπία

Μάνος Κοντολέων

(Φωτογραφία: timesnews.gr)

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Φυσική και ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια. Έχει γράψει σενάρια για τηλεοπτικά παιδικά προγράμματα και υπήρξε συνεργάτης του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο Μάνος Κοντολέων έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας δις και το 2002 ήταν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν.

Αναζητήστε και διαβάστε (ενδεικτικά):

Για εφήβους

Μια ιστορία του Φιοντόρ

Ανίσχυρος Άγγελος

Για παιδιά

Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει

Η Γη το σπίτι μου

Η ιστορία του σκύλου… Θα Δείξει

Έξι φίλοι κι ένα δώρο

Βασίλης Παπαθεοδώρου

(Φωτογραφία: fractalart.gr)

Βραβευμένος δυο φορές με το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου αλλά και κάτοχος πολλών ακόμη λογοτεχνικών βραβείων, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πολυτεχνείο. Εκτός από παραμύθια, έχει γράψει εφηβικά μυθιστορήματα.

Αναζητήστε στα βιβλιοπωλεία:

Το μήνυμα

Στη διαπασών

Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας

Χνότα στο τζάμι

Μα γιατί μου φταίνε όλα;

Μια αστεία επιδημία

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

(Φωτογραφία: paramythitis.blogspot.gr)

Όλοι έχουμε ένα βιβλίο της στη βιβλιοθήκη μας ή έχουμε πάρει δώρο κάποιο έργο της σε ένα παιδάκι. Έχει τιμηθεί με εφτά βραβεία κι είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας «Οι διαδρομές».

Κάποια από τα έργα της που αξίζει να αποκτήσετε είναι:

Λάθος κύριε Νόιγκερ

Τα τέρατα του λόφου

Το φιλί της λύκαινας

Στον ίσκιο του Παραμυθόδεντρου

Η άτακτη μαμά

Άλκη Ζέη

(Φωτογραφία: kathimerini.gr)

Ακόμη μία συγγραφέας που όλοι έχουμε κάποτε διαβάσει, η Άλκη Ζέη γεννημένη το μακρινό 1925, ήταν παντρεμένη με τον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών αλλά και το τμήμα Σεναριογραφίας του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της Μόσχας. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχει η ίδια μεταφράσει έργα.

Ενδεικτικά προτείνουμε:

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Η μωβ ομπρέλα

Ο ψεύτης παππούς

Το καπλάνι της βιτρίνας

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

Ζωρζ Σαρή

(Φωτογραφία: ethnos.gr)

Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Σαριβαξεβάνη Καρακώστα. Γεννήθηκε τον Μάιο του ’25 στην Αθήνα και «έφυγε» τον Ιούνιο του 2012. Η Ζωρζ Σαρή, εκτός από συγγραφέας κυρίως νεανικής και παιδικής λογοτεχνίας, ήταν και ηθοποιός –βραβευμένη μάλιστα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου το ’60. Βραβεύτηκε για το λογοτεχνικό της έργο με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το ’88 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Μερικά από τα έργα της που πρέπει να χαρίσετε στο παιδί:

Ο θησαυρός της Βαγίας

Τα στενά παπούτσια

Το ψέμα

Νινέτ

Το γαϊτανάκι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v