Η 20 μηνών κόρη μου αντιδρά σε όλα. Είναι φυσιολογικό;

Η 20 μηνών κόρη μου αντιδρά σε όλα. Είναι φυσιολογικό;
Ερώτηση:
Γεια σας! Η κόρη μου είναι 20 μηνών και όταν πάω να την ντύσω, μου λέει συνέχεια «άλλο». Διαλέγει τι θέλει από ρούχα, τι θα φάει και ποια παπούτσια θα φορέσει. Περάσαμε ίωση με διάρροια και δεν θέλει να πάει στο γιογιό -έχουμε πισωγύρισμα. Τι να κάνω για να σταματήσει να αντιδρά σε όλα; Της μιλάω όσο πιο ήρεμα μπορώ, αλλά δεν γίνεται να μην φοράει ρούχα. Είναι φυσιολογικό για την ηλικία της; Ευχαριστώ πολύ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η εικόνα που περιγράφετε, συναντάται συχνά σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Αυτό συμβαίνει διότι οι νοητικές τους, και όχι μόνο, ικανότητες αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και τα παιδιά προσπαθούν να μάθουν να τις χρησιμοποιούν. Οι αντιδράσεις τους μπορούν να αφορούν το κάθε ερέθισμα ή την κάθε επιβολή κανόνα από τους γονείς. Είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική ηλικία, μα συνάμα τόσο σημαντική και μοναδική καθώς έχετε την ευκαιρία να διδάξετε πολύ σημαντικά πράγματα στα παιδιά σας.

Τούτη τη στιγμή λοιπόν η κόρη σας προσπαθεί να γνωρίσει τον κόσμο. Τα πρόσωπα, τα αντικείμενα, το περιβάλλον, τις συμπεριφορές, τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις. Για να το επιτύχει αυτό, χρειάζεται να αποκτήσει εμπειρία και να την καταγράψει μέσα της. Οι γονείς στη φάση αυτή είναι πολύ βοηθητικοί καθώς καλούνται να θέσουν τους κανόνες και να τους περάσουν όμορφα στα παιδιά τους. Μόνο γνωρίζοντας τους κανόνες μπορεί να νιώσει ασφαλής να γνωρίσει τον κόσμο καθώς ξέρει ότι εσείς έχετε φροντίσει για τα υπόλοιπα. Όταν τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν ψευδώς την αντίληψη ότι μπορούν να αποφασίζουν, αυτό τα επιβαρύνει παρά τα ευχαριστεί. Επομένως, η επιθυμία της κόρης σας για επιλογές και ανάπτυξη είναι μόνο καλή, ωστόσο για να προχωρήσει καλά θα χρειαστεί τις δικές σας αποφάσεις. Εσείς, έχοντας πάντα σαν κριτήριο τη φροντίδα της κόρης σας, πολύ όμορφα της διδάσκετε  τον τρόπο και τους κανόνες και της δίνετε την ελευθερία που αντιστοιχεί.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v