Γιατί η κόρη μου κάνει παρέα με ένα κοριτσάκι που την υποτιμά συνέχεια;

Γιατί η κόρη μου κάνει παρέα με ένα κοριτσάκι που την υποτιμά συνέχεια;
Ερώτηση:
H 6,5 χρονών κόρη μου κάνει παρέα με ένα κοριτσάκι που την υποβιβάζει συνεχώς. Το άλλο κοριτσάκι είναι αυταρχικό και θέλει πάντα να είναι ο αρχηγός. Όταν δεν την ακούει, την διώχνει από την παρέα. Της λέω συνεχώς να σταματήσει να την κάνει παρέα, αλλά μάταια. Δεν ξέρω τι να κάνω και πώς να το αντιμετωπίσω. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η παρέα των συνομηλίκων, ήδη από πρωτύτερα χρόνια, είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά μοιράζονται κοινές εξωοικογενειακές εμπειρίες και αυτό κάνει το δέσιμό τους δυνατό και σπουδαίο. Επειδή πρόκειται για ισότιμη σχέση, μέσα σε αυτήν θα δοκιμάσουν με διάφορους τρόπους τις δυνατότητες και ικανότητές τους για να καταγράψουν τελικά την αίσθηση της αυτοαξίας τους. Στα πλαίσια λοιπόν των δοκιμών αυτών, τα παιδιά συνηθίζουν να παίρνουν διάφορους ρόλους. Οι ρόλοι αυτοί μπορεί να είναι «εποχικοί», με την έννοια ότι δεν θα τους διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή σταθεροί που θα τους ακολουθούν στα επόμενα βήματά τους με άλλη μορφή. Στόχος λοιπόν, για το καλό προχώρημα των παιδιών, είναι να τους επιτραπεί να δοκιμάσουν μεταξύ τους ρόλους και τρόπους να σχετίζονται, αλλά να διατηρήσουν τελικά εκείνους που είναι πιο λειτουργικοί.

Εσείς, ως γονείς, μπορείτε να είστε ιδιαίτερα βοηθητικοί στην επιλογή αυτή. Αρχικά, μέσα από τη σχέση με την κόρη σας, έχετε τη δυνατότητα να της δείξετε πρακτικά τι σημαίνει σέβομαι, δέχομαι, ακούω, αγαπώ και πληθώρα άλλων αξιών και συναισθημάτων που θέλετε να διεκδικεί και στις άλλες σχέσεις της. Τη μαθαίνετε ουσιαστικά με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να πλησιάσει τους άλλους, κι όχι πώς να απομακρυνθεί. Επιπλέον, βλέποντας το δικό σας παράδειγμα, τις σχέσεις των γονέων με τους φίλους τους, της δίνετε την αίσθηση της διαχρονικότητας των σχέσεων και πως ξεπερνάτε διαφορές και δυσκολίες για να το αναπαράγει και εκείνη.

Όσα συστατικά θέλετε να βάλει μέσα στις σχέσεις της, δώστε τα σε εκείνη απλόχερα, με κάθε αφορμή!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v