Έχω δίδυμα μωρά και το ένα κλαίει σχεδόν συνέχεια. Τι να κάνω;

Έχω δίδυμα μωρά και το ένα κλαίει σχεδόν συνέχεια. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Έχω δίδυμα και είναι 5,5 μηνών. Το ένα προς το παρόν είναι ήσυχο και γενικά αν κλάψει θα του δώσω το χέρι μου, θα του μιλήσω και θα ηρεμήσει. Το άλλο, και ο πιο μικρός, είναι πολύ νευρικός, δεν κάθεται πουθενά μόνος του και μάλιστα είναι στιγμές που και στην αγκαλιά θα κλάψει. Το αποτέλεσμα είναι, ότι ο ένας κάθεται μόνος του και ο άλλος είναι αγκαλιά συνέχεια. Αν θέλει να κοιμηθεί και τον βάλω στην κούνια, θα κλάψει πολύ έντονα και, ναι μπορεί να κοιμηθεί στην αγκαλιά, άλλα γενικά θέλει προσοχή διαρκώς και δυστυχώς δεν έχω μόνο αυτόν για να μπορέσω να του δώσω όλη την προσοχή μου. Ακόμα και στην φρουτοκρέμα που τα ταΐζω παράλληλα, κλαίει. Έχω προσέξει ότι στην τηλεόραση κολλάει το βλέμμα του. Γενικά δεν ξέρω πώς μπορώ να αντιμετωπίσω κάτι τέτοιο. Ακόμα και στο μέλλον θεωρώ ότι μία τέτοια συμπεριφορά θα δημιουργήσει πρόβλημα. Η προσοχή μου και το ενδιαφέρον μου είναι το ίδιο και στα δύο. Έχω απελπιστεί, μήπως κάποια συμβουλή με βοηθούσε; Σκέφτομαι ότι δεν ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ νευρικός. Σκέφτηκα ότι είναι δόντια ή έντερο, αλλά δεν ξέρω πραγματικά. Ευχαριστώ πολύ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ζείτε λοιπόν καθημερινά την περίτρανη απόδειξη του ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό! Ακόμη και τα δικά σας, που είναι δίδυμα και μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, αντιδρούν διαφορετικά και ζητάνε διαφορετικά. Πόσο όμορφο και μοναδικό το μεγαλείο της φύσης και το δώρο της ζωής! Φυσικά, αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σας, ταυτόχρονα όμως δεν μπορώ να μη μαγευτώ από το θαύμα που περιγράφετε. Έχετε δύο διαφορετικά μωρά λοιπόν, με διαφορετικές ανάγκες και τρόπους να σχετίζονται μαζί σας. Αυτό δεν πρέπει να σας παραξενεύει λόγω του ότι είναι δίδυμα. Η βρεφική περίοδος είναι μια περίοδος υπέροχη μα και πολύ απαιτητική για το νέο σας ρόλο, καθώς η κάλυψη των αναγκών απαιτεί τη συνεχή προσφορά σας, και μάλιστα επί δύο.

Η φροντίδα σας θα πρέπει να είναι ανάλογη της ζήτησης. Κάποιες φορές θα σας χρειαστεί περισσότερο το ένα μωρό και κάποιες το άλλο. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε μα ούτε και να το γενικεύσουμε. Αναφέρομαι στον προβληματισμό σας για το μέλλον. Επειδή ετούτη τη συγκεκριμένη στιγμή σας ζητά παραπάνω, δεν μπορούμε να πούμε πως έτσι θα συνεχίσει στο υπόλοιπο της ανάπτυξής του. Μια συζήτηση με τον παιδίατρό σας θα βοηθούσε να διερευνήσετε ή να κατανοήσετε τα αίτια της ανησυχίας του έτσι ώστε να του καλύψετε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο την ανάγκη του. Να σας ζήσουν!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v