Η πρώτη εβδομάδα του μωρού στο σπίτι: Όσα πρέπει να ξέρετε

Η πρώτη εβδομάδα του μωρού στο σπίτι: Όσα πρέπει να ξέρετε

Είχες την ευλογία να αποκτήσεις ένα υγιές μωρό και έφτασε η στιγμή να διασχίσεις με αυτό στην αγκαλιά σου το κατώφλι του σπιτιού σου. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι όλες οι νέες μαμάδες τόσο τυχερές. Ξέρεις ακόμα καλύτερα ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί ένα μωρό να παραμείνει για λίγο καιρό στο μαιευτήριο, επειδή π.χ. εμφάνισε ίκτερο, δεν είναι μικρές. Κι όμως, εσύ το΄χεις εκεί δίπλα σου. Το βράδυ θα το κρατάς στην αγκαλιά σου. Θα έπρεπε να λάμπεις από ευτυχία. Δεν λάμπεις, όμως. Και όλα αυτά τα όμορφα που περιγράφουμε παραπάνω, θα τα συνειδητοποιήσεις αρκετές μέρες αργότερα. Γιατί πρώτα έχεις να αντιμετωπίσεις μια αρκετά δύσκολη εβδομάδα…

Δεν είναι μόνο η εξάντληση από τον τοκετό (ειδικά αν πρόκειται για καισαρική) και τις ελάχιστες ώρες ύπνου στο μαιευτήριο, δεν είναι μόνο οι όποιες αγωνίες κάθε νέα μαμά έχει να αντιμετωπίσει (από τις εξετάσεις του μωρού, το βάρος του, την δική της ανάρρωση, τις πρώτες προσπάθειες για θηλασμό), είναι και το τεράστιο ορμονικό σοκ που έχει δεχτεί ο οργανισμός της που τα φέρνει όλα άνω-κάτω. Όπως λένε οι ειδικοί, οι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό αποτελούν ένα πολυσύνθετο μείγμα σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αλλαγών. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο να νιώθουν οι νέοι γονείς (ειδικά η μαμά) εντελώς πελαγωμένοι.

Αν, μάλιστα, αυτό είναι το πρώτο μωρό της οικογένειας, χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα, για να νιώσει η μαμά ότι κάπως βρίσκει τους ρυθμούς της. Γιατί κάθε της μέρα, έχει κάτι νέο να την διδάξει…

Ημέρα 1η

Το σώμα της μαμάς βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ από τον τοκετό. Για όσες έχουν γεννήσει φυσιολογικά, το τσούξιμο «εκεί κάτω» μπορεί να είναι έντονο –ειδικά αν έχουν χρειαστεί πολλά ράμματα. Οι γιατροί στο εξωτερικό συνιστούν στη νέα μαμά να βάζει πάγο στη περιοχή τις πρώτες 24 ώρες και μετά να κάνει χλιαρά μπάνια για να χαλαρώνουν τα ράμματα –ζητήστε τη γνώμη του γυναικολόγου σας γι’αυτό. Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι σε μερικές μόνο ημέρες, και όσο η μήτρα αιματώνεται καλά, οι ενοχλήσεις υποχωρούν.

Λίγο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική, οι οποίες θα χρειαστεί να λάβουν ισχυρά παυσίπονα στην αρχή, για να ανακουφίσουν τον πόνο της τομής. Οι γυναικολόγοι δεν τα απορρίπτουν, ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα, αρκεί να συμφωνήσετε μαζί για το ποια θα είναι αυτά, ώστε να μην επηρεάσουν το μωρό, μέσω του θηλασμού. Θα χρειαστούν πάντως τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες, μέχρι να επουλωθεί εντελώς η τομή, οπότε χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτική για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση. Αν αυτή αρχίσει να στάζει, να μυρίζει άσχημα ή να νιώθετε ότι σας καίει ή ανεβάσετε πυρετό, καλέστε άμεσα τον γυναικολόγο σας.

Ο πόνος στους μαστούς, καθώς το μωρό θα επιχειρεί να «πιάσει» με το στόμα του τη θηλή σας, για να θηλάσει, θα είναι ακόμα πιο έντονος από όσο ήταν στο μαιευτήριο, ενώ αν το «πιάσιμο» δεν γίνει σωστά, οι θηλές μπορεί να πληγιάσουν και να ματώσουν. Καλέστε τη μαία σας αν συμβεί κάτι τέτοιο, για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Κατά τα άλλα, κάπου εκεί θα βρίσκεται και ένα μικρούτσικο μπογαλάκι, τυλιγμένο στα σεντονάκια και τα φορμάκια του, το οποίο τις περισσότερες ώρες θα κοιμάται (τόσο που θα ανησυχείτε και θα στέκεστε για ώρα από πάνω του, να παρατηρείτε προσεκτικά αν αναπνέει κανονικά), ενώ κάθε φορά που θα ξυπνάει θα θέλει να θηλάσει και να ξανακοιμηθεί. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η πρώτη μέρα ούτε που θα καταλάβετε πώς πέρασε, με όλα αυτά που θα προκύπτουν κάθε λίγο για να κάνετε.

Ημέρα 2η

Η δεύτερη μέρα με το μωρό στο σπίτι αποτελεί, ουσιαστικά, συνέχεια της πρώτης, αφού δεν έχει μεσολαβήσει κανονικός βραδινός ύπνος, ώστε να διαχωρίσει τη μία μέρα από την άλλη και αυτό είναι κάτι που θα σας πάρει κάμποσο καιρό μέχρι να συνηθίσετε. Αυτές τις πρώτες 48 ώρες με δυσκολία θα μπορείτε να θυμηθείτε πόσες φορές θηλάσατε, πόσα λεπτά συνολικά κοιμηθήκατε και αν φάγατε κάτι και πότε. Θα σοκαριστείτε από το πόσες φορές μπορεί να χρειάζεται νέα πάνα ένα μωρό, από το πόσο μπορεί να κοιμάται, ενώ εσείς όχι, καθώς και από το πόσο δύσκολο είναι να το κάνετε μπάνιο χωρίς να βρέξετε τον αφαλό του. Προς το τέλος της ημέρας, πάντως, θα νιώσετε κάπως ότι βρίσκετε κάποιους ρυθμούς και εκεί που θα πάτε λίγο να χαλαρώσετε, το πιθανότερο είναι ότι θα σας πιάσουν τα κλάματα. Θα συμβεί ανεξήγητα, θα σας κάνει να νιώσετε μισότρελη και δεν θα μπορείτε να το σταματήσετε με τίποτα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, έχει να κάνει με τις ορμόνες σας που βρίσκονται σε απόλυτη αναστάτωση και είναι πιθανό να συνεχιστεί για αρκετά ακόμα βράδια.

Ημέρα 3η

Είναι ίσως η πρώτη μέρα που θα νιώσετε ότι έρχεστε λίγο πιο κοντά με το μωρό σας, γιατί οι έντονοι πόνοι έχουν αρχίσει πλέον να υποχωρούν και εσείς έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε κάτι σπαστά δίωρα. Πιθανώς να είναι και η μέρα που θα σας επισκεφθεί για πρώτη φορά η παιδίατρος, η οποία σίγουρα θα σας βοηθήσει να μπείτε σε μια σειρά και θα απαντήσει σε πολλούς από τους προβληματισμούς σας. Επίσης, οι διάφορες δουλειές σχετικά με το μωρό, π.χ. το άλλαγμα, το τάισμα, το μπανάκι κ.λ.π. σας «βγαίνουν» πλέον πιο φυσικά. Αρχίστε σιγά-σιγά να πειραματίζεστε με αυτά που του αρέσουν, τις αγκαλιές, τους ήχους της φωνής σας κ.ο.κ.

Ημέρα 4η

Δεν μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε τι πραγματικά σημαίνει έλλειψη ύπνου. Γιατί μπορεί τις πρώτες ημέρες να σας είχε κατακλύσει η αδρεναλίνη της έντασης που φέρνει το μωρό, όμως κάποια στιγμή έρχεται η κατάρρευση και η σκληρή συνειδητοποίηση ότι όλο αυτό θα κρατήσει για πολύ, πολύ καιρό ακόμα. Η κάθε μαμά έχει τις δικές της αντοχές, βέβαια, αναφορικά με την έλλειψη ύπνου, πάντως αν νιώθετε ότι δεν θα αντέξετε, πιστέψτε μας –θα αντέξετε! Προσπαθήστε να τρώτε καλά, αφήστε στην άκρη τις πολλές δουλειές στο σπίτι (ζητήστε βοήθεια, κυρίως από τον άνδρα σας γι’αυτό) και αφοσιωθείτε στο μωρό σας, προσπαθώντας να ακολουθήσετε το δικό του πρόγραμμα, μέχρι τουλάχιστον να «βρει» τη μέρα και τη νύχτα του. Και κρατήστε στο μυαλό σας ότι αυτή η περίοδος θα έχει τέλος. Δεν θα είναι για πάντα έτσι. Σε μερικές εβδομάδες θα αρχίσουν ξανά οι μέρες σας να έχουν πρωί και βράδυ.

Ημέρα 5η

Έχουν περάσει πλέον κάμποσες ημέρες και δεν αποκλείεται να έχετε τα πρώτα μηνύματα από τους πιο στενούς φίλους και συγγενείς να έρθουν να δουν το μωρό σας. Μην υποκύψετε σε καμία έμμεση πίεση, αν δεν έχετε διάθεση για κάτι τέτοιο και κυρίως αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την υγεία των ανθρώπων αυτών. Συζητήστε το με τον άνδρα σας και σκεφτείτε ποιοι είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που έχει πραγματικά νόημα να έρθουν, όχι μόνο γιατί έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα αλλά και γιατί θα σας βοηθήσουν –π.χ. η μαμά σας που θα φέρει φαγητό και θα σιδερώσει, ο αδερφός σας που θα έρθει για να βγάλει βόλτα τον σκύλο. Μη νιώσετε καθόλου άσχημα αν αυτές τις μέρες βάλετε τις δικές σας ανάγκες πάνω από όλων των άλλων –όσοι σας αγαπούν θα καταλάβουν απόλυτα.

Ημέρα 6η

Κοντεύουν περίπου 10 ημέρες από τη γέννηση του μωρού σας και η αλήθεια είναι ότι κι εσείς δεν μπορείτε να το πιστέψετε πώς πέρασαν. Νιώθετε ήδη αρκετά καλύτερα: Οι πόνοι του τοκετού αλλά και των μαστών έχουν πλέον υποχωρήσει, έχει μπει κάποιος ρυθμός στο τάισμα του μωρού, το οποίο μάλιστα τώρα αρχίζει πλέον να ανακτά σιγά-σιγά το βάρος που έχασε μετά τον τοκετό και ίσως είναι η πρώτη μέρα που κάνατε ένα απολαυστικό αφρόλουτρο και σηκώσατε το κινητό για να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή να μπείτε στο Facebook.

Ημέρα 7η

Αφού πέρασε αρκετές μέρες στο πλευρό σας, ο άνδρας επιστρέφει πλέον στη δουλειά και στους δικούς του ρυθμούς και ίσως σταματά να ξυπνά κι εκείνος κάθε βράδυ, όταν ξυπνά το μωρό. Πλέον είστε εσείς κι αυτό. Είστε ένα. Δένεστε κάθε λεπτό που περνά, απορροφάστε ο ένας από τον άλλον. Και για μερικές μέρες αυτό θα είναι το μόνο που θα θέλετε να κάνετε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό! Εσείς θα νιώσετε πότε θα είστε έτοιμη για βόλτες ή για να δεχθείτε φίλους. Αφεθείτε στη γλυκιά αυτή περίοδο, αποδεχθείτε ότι μπορεί να μην κοιμάστε, ίσως να μην προλαβαίνετε και να τραφείτε σωστά, όμως «χορταίνετε» με τόσα απολαυστικά, πρωτόγνωρα συναισθήματα που μόνο ικανοποίηση μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε.

Είστε σε καλό δρόμο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v