Το καλοκαίρι θα ξεκινήσω δουλειά και η κόρη μου θα μένει με τις γιαγιάδες της. Θα έχει πρόβλημα;

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσω δουλειά και η κόρη μου θα μένει με τις γιαγιάδες της. Θα έχει πρόβλημα;
Ερώτηση:
Καλημέρα. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Έχει εννοηθεί πως αυτό το καλοκαίρι που το μωρό μου θα είναι ενός έτους, θα πάει για αρκετό καιρό διακοπές με την πεθερά μου στην Κρήτη. Ενώ πάμε κάθε χρόνο με τον άντρα μου και είναι καταπληκτικά, εγώ δεν θέλω να αφήσω σε τέτοια ηλικία που δεν καταλαβαίνει το μωρό μόνο του. Έπειτα, διάβασα σε διάφορες ιστοσελίδες πως η κατάλληλη ηλικία για να αποχωριστείς το παιδί είναι 3 ετών που καταλαβαίνει. Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ πολύ. Επίσης, το καλοκαίρι που θα είναι ενός έτους, θα ξεκινήσω δουλειά που μπορεί να είναι και δεκάωρη. Φυσικά θα είναι η μητέρα μου και θα την κρατάει. Σε αυτό, εφόσον δεν μπορεί να αλλάξει, υπάρχει πρόβλημα για το παιδί μου;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια φέρνει πολλή χαρά και αγωνία. Λόγω της καλής αγωνίας αυτής, δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα που ζητούν τη βέλτιστη απάντηση. Η βέλτιστη απάντηση λοιπόν, συνήθως, είναι εκείνη που ταιριάζει κάθε φορά στους γονείς και μπορούν να υπερασπιστούν. Αυτό ισχύει συνήθως όχι γιατί οι γονείς τα ξέρουν όλα ή δεν κάνουν λάθη, άλλωστε κανείς δεν έχει τέτοια ιδιότητα, αλλά γιατί η έγνοιά τους είναι το καλό το παιδιού τους.

Το ζευγάρι, δεδομένων των συνθηκών που κάθε φορά έχει, αξιολογεί και αποφασίζει τι ταιριάζει καλύτερα. Στο παράδειγμα που αναφέρετε, δεν μου είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για απόφαση δική σας. Μπορείτε φυσικά να το συζητήσετε ξανά και να μιλήσετε για κάθε προβληματισμό σας με τον σύντροφό σας.

Είναι υπέροχο που μέχρι σήμερα έχετε τη δυνατότητα να φροντίζετε αποκλειστικά εσείς το μωρό σας. Είναι σημαντική αυτή η προσφορά και πολλαπλό το όφελος. Από την άλλη, επειδή συνήθως αυτή η αποκλειστική φροντίδα δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, λόγω και άλλων θεμάτων που έχει να φροντίσει η μητέρα, είναι καλό αυτή η μετάβαση να γίνεται όμορφα και χωρίς ενοχή, καθώς και πάλι το όφελος του μωρού σας είναι η έγνοια σας. Όταν λοιπόν η μητέρα εργάζεται και αναπτύσσεται και ως προς αυτήν την κατεύθυνση, γυρίζοντας από την εργασία της ευχαριστημένη, μπορεί να είναι πολύ τρυφερή με το μωρό της και να του προσφέρει μια εμπειρία και πληροφορία που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα την είχε. Επομένως, κάθε σας απόφαση έχει όφελος αλλά και δυσκολία. Σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά εκείνη που θεωρείται ότι είναι η πιο λειτουργική για εσάς.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v