Όταν δεν γίνεται το δικό της, η κόρη μου γκρινιάζει. Τι να κάνω;

Όταν δεν γίνεται το δικό της, η κόρη μου γκρινιάζει. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Γεια σας. Η κόρη μου είναι 2 ετών και το πρόβλημά μας είναι ότι συνέχεια κλαίει, γκρινιάζει, θέλει να γίνεται το δικό της και όταν δεν της κάνουμε τα χατίρια, πάει στη γιαγιά της. Κάνω τα πάντα, προσπαθώ να την παίρνω με το καλό, αλλά τίποτα. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Δεν μπορώ να πάω πουθενά. Αν την πάρω, αρχίζει να γκρινιάζει, αν την αφήσω με τη μητέρα μου, χειρότερα! Έχω κουραστεί με αυτή την κατάσταση, το ίδιο και όλοι στην οικογένειά μας. Παρακαλώ, θέλω τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όπως έχουμε συζητήσει με αφορμή παρόμοια ερωτήματα, η ηλικία των 2-4 ετών περίπου, είναι μια αναπτυξιακή φάση με πολλές «αντιδράσεις». Αυτό συμβαίνει διότι οι νοητικές ικανότητες (κι όχι μόνο) των παιδιών αυτής της ηλικίας αναπτύσσονται ταχύτατα και ουσιαστικά ξεκινούν να κατανοούν τον κόσμο. Υπάρχει λοιπόν μια διάθεση εξερεύνησης και αυτονόμησης, ταυτόχρονα όμως και άγνοια κινδύνου. Οι γονείς, λοιπόν, καλούνται σε αυτό το σημείο να επιβάλλουν περιορισμούς. Οι περιορισμοί αυτοί πρέπει, ανάλογα με την ηλικία, να είναι τέτοιοι ώστε να μην εμποδίζουν τον αυθορμητισμό και τη διάθεση για γνώση να αναπτυχθούν, αλλά ταυτόχρονα να έχουν φροντίσει να προφυλάσσουν από τον κίνδυνο. Αυτή η διαδικασία επιβολής κανόνων, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και πολλές φορές μοιάζει και είναι δύσκολη. Παρόλα αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία να μάθετε στο παιδί σας να ακολουθεί τους κανόνες και να γνωρίζει τους περιορισμούς καθώς αυτή η γνώση αφορά όλη τη μετέπειτα ζωή της. Σε αυτή τη φάση λοιπόν θα λέγαμε ότι γίνεται η έναρξη ενός πολύ σημαντικού θέματος, που δεν αφορά μόνο την παρούσα ηλικία. Επομένως, έχετε χρόνο και εκατοντάδες άλλους τρόπους για να διδάξετε στην κόρη σας μια πολύτιμη γνώση.

Μην απογοητεύεστε. Επειδή κάθε περίπτωση είναι πολύ διαφορετική, και κάθε παιδί ιδιαίτερο, εάν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια για να το αλλάξετε, ζητήστε την. Είναι υπέροχο που θέλετε να χαίρεστε τη σχέση με την κόρη σας και να μην επιβαρύνεστε. Φροντίστε την και θα ανθίσει!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v