4 «μικροί» τρόποι για να αποκτήσει το παιδί «μεγάλα» πρότυπα

4 «μικροί» τρόποι για να αποκτήσει το παιδί «μεγάλα» πρότυπα

Όσο τα παιδιά είναι μικρά, τα πρότυπά τους είμαστε εμείς, οι γονείς και ενδεχομένως οι υπόλοιποι κοντινοί συγγενείς. Μεγαλώνοντας, όμως, αποκτούν τη δική τους κρίση ενώ τα ερεθίσματα που παίρνουν είναι τόσα πολλά που πλέον εμείς... κατεβαίνουμε από το βάθρο της αυθεντίας. Τότε, πώς μπορούμε να επέμβουμε για να τα βοηθήσουμε να ξεχωρίσουν το καλό απ’ το κακό, χωρίς να αλλάξουμε τον χαρακτήρα τους;

Η καθοδήγησή μας είναι απαραίτητη ενώ ο πιο σίγουρος δρόμος είναι να εκμεταλλευτούμε τις «αδυναμίες» των παιδιών, όπως…

Τα κινούμενα σχέδια

Η ίντριγκα μεταξύ καλών και κακών και η μάχη για την επικράτηση ενός από τους δύο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το νούμερο ένα θέμα των κινουμένων σχεδίων. Πολλά παιδιά, τότε, πέφτουν στην «παγίδα» να γοητευτούν από τον κακό και να ταυτιστούν μαζί του ενώ σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζεται αρνητικά ακόμα και η συμπεριφορά τους.



Τι μπορούμε να κάνουμε: Να φιλτράρουμε τα κινούμενα σχέδια που βλέπει το παιδί και να παρακολουθήσουμε μαζί του κάποια απ’ αυτά –πλέον τα περισσότερα είναι τόσο ευχάριστα που θα κάνουν ακόμα κι εμάς να «κολλήσουμε». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «Μικρή γιατρός», ένα κοριτσάκι που γιατρεύει τα άρρωστα παιχνίδια του και που μόνο θετικά μηνύματα μπορεί να περάσει στα παιδιά. Στο τέλος, μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους το μήνυμα που μας «έμεινε», αλλά και τι θα κάναμε εμείς στη θέση της.

Τα βιβλία και τα παιχνίδια

Στο ίδιο μοτίβο, στη μάχη δηλαδή μεταξύ καλών και κακών, κινούνται και τα περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία και παιχνίδια. Από απλά κόμιξ μέχρι βίαια video games, τα κακά πρότυπα που «πλασάρονται» στα παιδιά είναι αμέτρητα.



Τι μπορούμε να κάνουμε: Να επιλέξουμε συνετά οποιοδήποτε βιβλίο ή παιχνίδι μας ζητάει το παιδί. Χρήσιμο εργαλείο είναι οι κριτικές άλλων γονιών στα διάφορα blogs που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το… ποιόν των πιθανών μελλοντικών δώρων του παιδιού. Εκτός αυτού, κλασικές επιλογές, όπως ο «Μικρός πρίγκιπας» και άλλα κλασικά βιβλία για παιδιά που έχουν αποδείξει την αξία τους στον χρόνο, περνούν στα παιδιά θετικές αξίες.

Αντίστοιχα, στα παιχνίδια, και ειδικά στα video games, θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε το όριο ηλικίας που οι ίδιοι κατασκευαστές έχουν θέσει. Έπειτα, θα πρέπει να τα επιλέξουμε με βάση το περιεχόμενό τους. Το χαριτωμένο Little big Planet, για παράδειγμα, ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών ενώ ακόμα και η «μάχη» με τον κακό Newton γίνεται για να σώσει ο ήρωάς μας έναν πλανήτη, γίνεται δηλαδή, για το κοινό καλό -κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα για τα μικρά μας (δείτε εδώ πέντε αξιόλογα video games που μπορείτε να χαρίσετε στα παιδιά).

Τα αγαπημένα τους αθλήματα

Ειδικά αν έχετε γιο, είναι σχεδόν δεδομένο ότι τον συναρπάζουν «δημοφιλή» αθλήματα με αγωνία, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, τα οποία όμως μπορεί να περιέχουν πολλή βία. Η άσεμνη χειρονομία ενός παίκτη στον ανταγωνιστή του και οι χουλιγκανισμοί των οπαδών ή/και των αθλητών που μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε σωματική βία, δεν προωθούν τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Να επιβραβεύουμε τη συμπεριφορά κάθε αθλητή που σέβεται τον αντίπαλό του. Όλοι θυμόμαστε τη φωτογραφία της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία ενώ έτρεχε, βοήθησε την αθλήτρια μιας άλλης χώρας που είχε πέσει, να σηκωθεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμα και η χειραψία μεταξύ των αντιπάλων ομάδων στο τέλος ενός αγώνα, είναι μια συμπεριφορά που χρειάζεται επιβράβευση και που βοηθά το παιδί μας να αποκτήσει υγιή πρότυπα για τον αθλητισμό. Φυσικά, το να κλείνουμε την τηλεόραση όταν προβάλλονται σκηνές βίας στα γήπεδα, πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας.

Ακόμα και τα τρόφιμα!

Θέλετε να γίνετε πιο ευρηματικοί και πρωτότυποι; Στον «τίμιο αγώνα» σας μπορούν να σας βοηθήσουν ακόμα και τα καθημερινά σνακς, στα οποία τα παιδιά… ενδίδουν χωρίς δεύτερη σκέψη.  Οι λαχταριστές λιχουδιές, που πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο, θα σας δώσουν την πάσα γι’ αυτό που χρειάζεστε. Το αυγό Kinder Joy, για παράδειγμα, κάνει πιο εύκολο το έργο σας, δίνοντας στα παιδιά, ξεχωριστά δώρα- μινιατούρες με προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε τομείς, όπως οι επιστήμες, οι τέχνες και ο αθλητισμός.

Ο Αϊνστάιν και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, θα σας δώσουν την ευκαιρία να μιλήσετε με τα παιδιά για τα όσα κατάφεραν εκείνοι στη ζωή τους και για τον τρόπο με τον οποίο διέπρεψαν. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο πρόσωπο που ταυτίζεται περισσότερο με τα γούστα και τις ικανότητες του παιδιού. Καθεμία από τις προσωπικότητες αποδεικνύει πως, με τη συνεχή προσπάθεια, την επιμονή και τον επαγγελματισμό, κάθε εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί και πως τα όνειρά μας, ακόμα κι αν μοιάζουν ανέφικτα, μπορούν να πραγματοποιηθούν!

Επειδή είναι εξίσου σημαντικό να ανακαλύπτουμε την ξεχωριστή προσωπικότητά μας, το κουίζ του Kinder Joy θα σας βοηθήσει να φέρετε στην επιφάνεια τις ικανότητες του παιδιού και να το βοηθήσετε να τις «ξεδιπλώσει». Αυτόματα, μάλιστα, θα μπείτε στην κλήρωση για να κερδίσετε ξεχωριστά δώρα Kinder Joy. Το όφελος, λοιπόν, είναι διπλό αλλά και... γευστικό, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v