Γιατί ο δίχρονος γιος μου κλαίει όταν βλέπει την ξαδέλφη του που είναι μωρό;

Γιατί ο δίχρονος γιος μου κλαίει όταν βλέπει την ξαδέλφη του που είναι μωρό;
Ερώτηση:
Ο γιος μου, 2 χρονών, φοβάται την ξαδέρφη του (8 μηνών), η οποία κάθε φορά που τον βλέπει, τσιρίζει ασταμάτητα. Αυτός δε, μόλις την δει, κρύβει το πρόσωπο με τα χέρια του, κουλουριάζεται και τις περισσότερες φορές κλαίει. Πώς να το αντιμετωπίσω; Να επιδιώκω την επαφή των 2 παιδιών ή να τον απομονώσω λίγο από κοντά της; Συναντιούνται 1-2 φορές την εβδομάδα. Επίσης, περιμένουμε δεύτερο παιδάκι και ανησυχώ για το πώς θα αντιδράσει σε αυτή την αλλαγή. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι συχνά έντονες σε διάφορα πρόσωπα, καταστάσεις και συνθήκες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες λόγω του ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη η λεκτική επικοινωνία αρκετά, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν τη σκέψη ή τον φόβο τους. Οι γονείς, λοιπόν, σε αυτή τη φάση καλούνται να δημιουργήσουν έναν κώδικα επικοινωνίας με τα παιδιά τους για να μπορέσουν να τα καταλάβουν και να ερμηνεύσουν ή ακόμη και προβλέψουν τις αντιδράσεις τους. Το κλάμα είναι ένας συχνός τρόπος έκφρασης των παιδιών και μπορεί να εκφράζει διάφορα συναισθήματα όπως η θλίψη, ο φόβος, ο θυμός, κούραση ακόμη και η χαρά.

Για να φροντίσετε τον γιο σας, θα χρειαστεί να καταλάβετε τι θέλει να εκφράσει με αυτή του την αντίδραση. Μπορείτε να τον ρωτήσετε τι τον δυσκολεύει και πώς αισθάνεται. Εάν δεν μπορεί να σας το εκφράσει, μπορείτε να του δώσετε κάποιες πιθανές απαντήσεις με απλά λόγια και να τον ρωτήσετε εάν κάποια από αυτές του ταιριάζει. Αφού τον καταλάβετε, μπορείτε να τον παροτρύνετε να απευθύνεται σε εσάς όταν δυσκολεύεται για να τον φροντίσετε, δίνοντάς του έτσι μια εναλλακτική αντίδραση από το κλάμα. Θα σας βοηθήσει ακόμη να γνωρίζετε εάν αυτή είναι μια αντίδραση που έχει μόνο στην συγκεκριμένη επαφή με την ξαδέρφη του ή εάν επαναλαμβάνεται και με άλλα πρόσωπα διαφορετικής ηλικίας. Εάν με παιδιά της δικής του ηλικίας μπορεί να αλληλεπιδράσει διαφορετικά, τότε μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο στο τι τον δυσκολεύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια υπέροχη νέα πρόκληση, που απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό όλης της οικογένειας. Η αλλαγή ενέχει και μια δυσκολία, μα και τόση χαρά που δεν μπορεί να την επισκιάσει! Με το καλό να δεχθείτε το μωρό σας. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v