Ο άντρας μου είναι αναβλητικός, γκρινιάρης και τσιγκούνης. Τι να κάνω;

Ο άντρας μου είναι αναβλητικός, γκρινιάρης και τσιγκούνης. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Ο άντρας μου δεν ασχολείται με τα διαδικαστικά, ούτε με το να ασφαλίσει το αυτοκίνητο, ούτε –για παράδειγμα, με το να κοιτάξει τους λογαριασμούς. Συσσωρεύει όλες τις εκκρεμότητες στο γραφείο του και φυσικά δεν τις τακτοποιεί ποτέ! Είναι τρομερά αναβλητικός, αναποτελεσματικός και έχει πολλά νεύρα. Όταν νευριάζει, κλαίει σαν μωρό και διαρκώς παραπονιέται για όλα και σε όλους! Είναι τρομερά τσιγκούνης και ασκεί κάθε πέντε λεπτά κριτική σε ‘μένα και τα παιδιά. Η ώρα του φαγητού είναι ένα θρίλερ, όπου δεν μπορούμε να φάμε ούτε να πιούμε όσο θέλουμε. Συνεχώς υπάρχει αναταραχή και η γκρίνια είναι μόνιμη. Υπάρχει λέτε κάποια ελπίδα για εμάς, δεδομένου ότι τον πονάω; Δεν είναι καθόλου συνεργάσιμος και δεν επικοινωνεί εδώ και 15 χρόνια με κανέναν –ποτέ, βέβαια, δεν είχε φίλους. Πώς έμπλεξα έτσι; Και γιατί τα υπομένω όλα αυτά; Τα παιδιά μας είναι όλα στο Δημοτικό και, όπως καταλαβαίνετε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Θα μπορούσα να βρω μια λύση; Ένα σημαντικό κι ίσως το μοναδικό του προτέρημα είναι, ότι δουλεύει και πάντα δούλευε πολύ. Είμαι πέντε χρόνια σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά θέλω να προλάβω τα χειρότερα. Υπάρχει ελπίδα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η σχέση του ζευγαριού είναι μια σχέση εξαιρετικά σημαντική. Μέσα σε αυτή, θα δημιουργηθεί αργότερα η οικογένεια οπότε ουσιαστικά αποτελεί τη βάση, τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστούν οι υπόλοιπες σχέσεις. Η επιλογή λοιπόν συντρόφου είναι μια σημαντική διαδικασία η οποία διαμορφώνεται και επηρεάζεται από πολλούς παραμέτρους. Όταν στην τελική επιλογή λοιπόν υπάρχει δυσκολία, η δυσκολία αυτή μοιραία αυξάνεται καθώς αυξάνονται και οι απαιτήσεις και το επίπεδο δυσκολίας. Τονίζω την λέξη μοιραία, καθώς αυτή η δύσκολη εξέλιξη προϋποθέτει  ότι οι σύντροφοι δεν θα παρέμβουν σε κάποιο σημείο για να τη σταματήσουν. Εάν οι σύντροφοι επιλέξουν, γνωρίζοντας τη δυσκολία τους, να την επεξεργαστούν και να την αλλάξουν, τότε πραγματικά η πορεία μπορεί να είναι τελείως διαφορετική και απρόβλεπτα καλή!

Επομένως, υπάρχουν ξεκάθαρες δυσκολίες στη σχέση με τον σύντροφό σας. Μπορείτε να τις αναγνωρίσετε και να τις περιγράψετε. Υπάρχει ωστόσο επιθυμία στο να τις αλλάξετε; Μια συζήτηση μαζί του για το τι σημαίνει αυτή του η συμπεριφορά, τι θα ήθελε και πως θα προχωρήσετε από εδώ και πέρα, καταρχήν σας βγάζει από τη διαδικασία του «αυτόματου πιλότου» και σας επανατοποθετεί σε λειτουργική τροχιά. Μιλήστε, ρωτήστε, κατανοήστε και τελικά αποφασίστε πού το πάτε. Σύμφωνα με την περιγραφή σας, η κατάσταση αυτή έχει μια χρονιότητα. Το στοιχείο αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αλλαγή, αλλά σε καμία περίπτωση ακατόρθωτη ιδίως όταν το αίτημα του ζευγαριού είναι κοινό.  Αφού λοιπόν συζητήσετε τι θέλετε και πώς σκοπεύετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας, εάν ο στόχος σας είναι κοινός, η επίσκεψή σας σε έναν ειδικό που εργάζεται με ζευγάρια, θα σας βοηθούσε ιδιαίτερα στο πώς να δρομολογήσετε αυτή την αλλαγή.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημά σας είναι μία, και αυτή δεν είναι η υπομονή. Ή αλλάζουμε ή «βουλιάζουμε». Αλλαγή!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v