Γιατί η κόρη μου ξυπνάει τη νύχτα κλαίγοντας από τότε που ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό;

Γιατί η κόρη μου ξυπνάει τη νύχτα κλαίγοντας από τότε που ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό;
Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Η κόρη μου, ηλικίας 3 ετών, τα βράδια, τις περισσότερες φορές ξυπνάει και κλαίει κουνώντας τα πόδια της. Αυτό άρχισε από τον Σεπτέμβρη που πήγε στον παιδικό σταθμό για πρώτη φορά. Τα Χριστούγεννα κόπασε αυτή η ιστορία και μου είχε πει και μια ψυχολόγος από τον παιδικό σταθμό, ότι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει, και ότι γύρω στον Γενάρη θα κοπάσει. Έτσι κι έγινε. Αλλά πάλι ξεκίνησε να κάνει το ίδιο, όχι καθημερινά, και ενώ προσπαθώ να την ηρεμήσω δεν μπορώ. Έχω παρατηρήσει ότι όταν βιώνει κάτι πολύ έντονα ή για πρώτη φορά, αυτό της βγαίνει με κάποιον τρόπο. Για παράδειγμα, προχθές που έπαιξε με μια φίλη της το μεσημέρι, στον ύπνο της το βράδυ φώναζε και έλεγε το όνομα της φίλης της. Εν τω μεταξύ, περάσαμε και μια χρονιά με πολλές ιώσεις και συνάχι που τα βράδια την κρατούσαν πάλι με κλάματα. Σε ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: merries.co.id

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πράγματι όταν τα παιδιά βιώνουν μια έντονη ή νέα εμπειρία, είναι συχνό να την αναβιώνουν και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, όπως και οι ενήλικες. Αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, εκτός εάν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο που δεν της επιτρέπει να κοιμηθεί. Αν παρόλη την ανησυχία της καταφέρνει να κοιμάται επαρκώς, τότε η τρυφερότητά σας είναι αρκετή. Μπορείτε, πριν τον ύπνο, να της διαβάζετε κάτι όμορφο και χαλαρωτικό καθώς και να αποφεύγετε τις έντονες δραστηριότητες. Αν ξυπνήσει με κλάματα, μπορείτε να τη διαβεβαιώσετε ότι είστε κοντά της, ότι είναι όλα καλά και να την καθησυχάσετε. Αυτή σας η στάση είναι αρκετή, καθώς η ένταση με την οποία βιώνει τις πραγματικές καταστάσεις θα αρχίσει να μειώνεται και το φαινόμενο θα υποχωρήσει. Φυσικά, μια συζήτηση μαζί της, όχι την ώρα του ύπνου, αλλά κάποια άλλη στιγμή θα βοηθούσε να καταλάβετε εάν υπάρχει κάτι που την απασχολεί ώστε να το συζητήσετε. Επιπλέον, εάν εντοπίζετε κάποιο θέμα εντός της οικογένειάς σας που θα μπορούσε να της δημιουργεί αυτή την ανησυχία, αρχικά χρειάζεται να φροντίσετε ώστε να λυθεί αυτό.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v