Νέα μέθοδος τοκετού προτρέπει τις γυναίκες να μην σπρώχνουν στη γέννα

Νέα μέθοδος τοκετού προτρέπει τις γυναίκες να μην σπρώχνουν στη γέννα

«Σπρώξε. Λίγο ακόμα. Κάνε υπομονή»: αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες φράσεις που ακούει μια γυναίκα την ώρα του τοκετού η μάλλον που… δεν ακούει καθαρά από τους πόνους που νιώθει εκείνη την ώρα. Τώρα, μια νέα μέθοδος που εφαρμόστηκε στην Αγγλία και που προτρέπει τις γυναίκες να μην σπρώχνουν τη διάρκεια του τοκετού, φαίνεται ότι αλλάζει το σκηνικό.

Συγκεκριμένα, στο Medway Foundation Trust του Κεντ, που εφαρμόστηκε ήδη αυτή η μέθοδος, οι τραυματισμοί και το σχίσιμο στην περιοχή του περινέου, που προκαλούνται από την ώθηση κατά τον τοκετό, μειώθηκαν από το 7% στο 1%. Παράλληλα, οι ειδικοί προτρέπουν τις γυναίκες να εναλλάσσουν τις στάσεις και να μην ξαπλώνουν μόνο στο κρεβάτι για να γεννήσουν - μπορούν να σηκώνονται, να σκύβουν ή να γονατίζουν. Και κάτι ακόμα ασυνήθιστο: οι γιατροί και οι μαίες δεν τραβάνε το μωρό από τους ώμους, αλλά τους στηρίζουν μέχρι εκείνο να βγει από τον κόλπο. Έτσι, ο κίνδυνος τραυματισμού του περινέου μειώνεται κι άλλο. 

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε με αφορμή τις συστάσεις του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και του Βασιλικού Κολεγίου Μαιών, όταν κατά το διάστημα 2013-2014 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση τραυματισμών και σχισιμάτων του περινέου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια αλλά και σε νευρικές βλάβες.

Προς το παρόν, η μέθοδος εφαρμόζεται στο Κεντ και αργότερα μάλλον θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Αγγλία. Μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Πηγή: dailymail.co.uk

v