«Μάζεψε το δωμάτιό σου»: Πώς να το κάνεις σε 10 λεπτά

«Μάζεψε το δωμάτιό σου»: Πώς να το κάνεις σε 10 λεπτά

Ποια μαμά δεν έχει βαρεθεί να λέει στο παιδί της «Μάζεψε το δωμάτιό σου!» έως και δέκα φορές την ημέρα, χωρίς τελικά να εισακούεται το αίτημά της; Το παιδί μπορεί είτε να κλείνει τ’ αυτιά (εξάλλου, σε ποιον αρέσουν οι δουλειές του σπιτιού;) είτε να «γλαρώνει» γιατί δεν ξέρει από πού ν’ αρχίσει. Δίνοντάς του, όμως, συγκεκριμένες και εύκολες οδηγίες, μπορείτε να το μάθετε πώς να τακτοποιεί το καταφύγιό του μέσα σε 10 λεπτά και σε 5 απλά βήματα. Μάλιστα, όταν συνηθίσει, δεν θα χρειάζεται καν η επιτήρησή σας. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Βήμα 1ο: «Άδειασε το κρεβάτι και στρώσ' το»

Εκτιμώμενος χρόνος: δύο λεπτά

Το καθαρό και στρωμένο κρεβάτι είναι το πρώτο βήμα για ένα καθαρό δωμάτιο. Πείτε στο παιδί να βάλει στο πάτωμα όλα τα πράγματα που βρίσκονται πάνω του, και να το στρώσει. Βλέποντάς το στρωμένο, δεν μπορείς να συνεχίσεις να βλέπεις ένα ακατάστατο δωμάτιο.

Βήμα 2ο: «Βάλε όλα τα ρούχα στο κρεβάτι»

Εκτιμώμενος χρόνος: δύο λεπτά

Οι οδηγίες που δίνετε στα παιδιά πρέπει να είναι απλές και σαφείς. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο να τους πείτε να βάλουν τα ρούχα που ήταν πεταμένα από δω κι από κει, στην άκρη του κρεβατιού (από τη στιγμή που μόλις το έφτιαξαν), όμως δεν είναι. Τα παιδιά διαχωρίζουν εκείνη την ώρα τα παιχνίδια απ’ τα ρούχα και το τεράστιο κουβάρι από αυτοκινητάκια, μπλουζάκια, κούκλες και κάλτσες αρχίζει σιγά σιγά να μικραίνει.

*Φωτογραφία: hipvan.com

Βήμα 3ο: «Ξεδιάλυνε ποια πράγματα μένουν στο δωμάτιό σου»

Εκτιμώμενος χρόνος: 2 λεπτά

Τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να παίρνουν στο δωμάτιό τους ό,τι θεωρούν δικό τους ή ό,τι θεωρούν παιχνίδι και ας μην είναι. Μία καλή λύση είναι να τοποθετήσετε πλαστικά κουτιά ή καλάθια στο δωμάτιό του, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιεί για την αποθήκευση των παιχνιδιών ή των μικροαντικειμένων. Όσα πράγματα δεν ανήκουν στο δωμάτιο, θα μπουν σε ένα ξεχωριστό καλάθι έξω από την πόρτα. Η δική τους τακτοποίηση μπορεί να περιμένει λίγο.

*Φωτογραφία: hgtvhome.sndimg.com

Βήμα 4ο: «Πέταξε ό,τι δεν χρειάζεσαι»

Εκτιμώμενος χρόνος: 2 λεπτά

Στη μέση του παιδικού δωματίου, βάλτε το καλαθάκι για τα σκουπίδια. Εκεί, το παιδί θα πετάει αμέσως ό,τι δεν χρειάζεται. Έτσι, το πάτωμα θα είναι άδειο και καθαρό για σκούπισμα κι εσείς θα έχετε γλιτώσει την «αγγαρεία» του συμμαζέματος των άχρηστων αντικειμένων.

Βήμα 5ο: Ξεχωρίστε τα ρούχα

Εκτιμώμενος χρόνος: 2 λεπτά

Κάντε μαζί δύο στοίβες πάνω στο κρεβάτι για να ξεχωρίσετε τα καθαρά από τα βρώμικα ρούχα. Εδώ θα χρειαστεί και η δική σας βοήθεια γιατί το παιδί μπορεί να δυσκολευτεί λίγο. Ωστόσο, αφήστε το εκείνο να «ελέγχει» πρώτο τα ρούχα αλλά αν δείτε ότι του ξέφυγε ένα βρώμικο μπλουζάκι, βάλτε το εσείς στη σωστή θέση.

*Φωτογραφία: theartofsimple.net

Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι τα παιδιά δέχονται καλύτερα τις μικρές, σαφείς και γρήγορες οδηγίες, πάνω στις οποίες στηρίζεται αυτή η τακτική. Ακόμα κι αν σας φαίνεται ανορθόδοξη η σειρά των βημάτων ή αν πιστεύετε ότι δεν θα πετύχει, δεν χάνετε απολύτως τίποτα να τη δοκιμάσετε.

Πηγή: howdoesshe.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v