Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού το εμβόλιο για τον μηνηγγιτιδόκοκο… υπό προϋποθέσεις

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού το εμβόλιο για τον μηνηγγιτιδόκοκο… υπό προϋποθέσεις

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού εντάχθηκε τελικά το επίμαχο εμβόλιο για τον μηνηγγιτιδόκοκο τύπου Β (Bexsero), όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την ιστοσελίδα diavgeia.gov.gr, ωστόσο θα χορηγείται δωρεάν μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο δικαιολογείται ήδη από τη βρεφική ηλικία των 2 μηνών, αλλά δωρεάν θα χορηγείται μόνο:



1. Σε ανεμβολίαστους πρωτοετείς φοιτητές, που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, σε προσωπικό εργαστηρίων που εκτίθενται σε καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου, σε στρατιώτες και σε πρόσωπα που μένουν ή ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές (Ζώνη μηνιγγίτιδας, υποσαχάριος Αφρική) και ιδιαίτερα εάν υπάρχει μακρά επαφή με τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, σε προσκυνητές ταξιδιώτες στην Μέκκα κατά το ετήσιο Hajj.

2. Σε άτομα που εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες-αυξημένου κινδύνου όπως καταστάσεις με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία ή εμμένουσα ανεπάρκεια του συμπληρώματος καθώς και άτομα με HIV λοίμωξη.

Ο αριθμός των ατόμων που δικαιούνται δωρεάν το εν λόγω εμβόλιο είναι τόσο περιορισμένος που η ομάδα του Facebook Greek Pharmacy Memes δημοσίευσε το παρακάτω χιουμοριστικό post:



Έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ μας σε φαρμακεία της Αττικής, ενημερωθήκαμε ότι ένας παιδίατρος θα υπογράψει για δωρεάν χορήγηση του εμβολίου, μόνο εφόσον το παιδί εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου.

Δεδομένου του υψηλού κόστους του εμβολίου (περί τα 100 ευρώ ανά δόση), δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε αν αυτό είναι το πρώτο βήμα, εν όψει της ολοκληρωτικής ένταξής του στο Ε.Π.Ε.

 

v