4 βιβλία του Μανώλη Σφακιανάκη που θα κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή

4 βιβλία του Μανώλη Σφακιανάκη που θα κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή

Το πατροπαράδοτο «Μην παίρνεις καραμέλες από αγνώστους» οφείλει πια να αντικατασταθεί/ εμπλουτιστεί από το «Πρόσεχε σε ποιες σελίδες μπαίνεις» ή το «Μην κάνεις add αγνώστους». Δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε φοβικά την εποχή μας. Ας το δούμε καθαρά: τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, ζούμε και διαδικτυακά. Είναι αδύνατο να πάρουμε μια απόφαση τυραννική και παράλογη που θα απαιτεί από τα παιδιά μας να κόψουν «μαχαίρι» κάθε επαφή τους με το διαδίκτυο –αυτό θα ήταν και ανέντιμο (μπορείτε εσείς να ζήσετε χωρίς ίντερνετ;) και αναχρονιστικό.

Το μεγάλο στοίχημα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι γονείς είναι διπλό: αφενός, πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά απ’ τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις σκοτεινές –αλλά όχι και τόσο κρυφές- γωνιές του διαδικτύου κι αφετέρου, να εξασφαλίσουν ότι οι μικροί χρήστες δεν κινδυνεύουν να εθιστούν στο σερφάρισμα.

Κακά τα ψέματα, όμως: οι (τεχνολογικές) εξελίξεις μπορεί να τρέχουν γρηγορότερα απ’ την ενημέρωσή μας. Ο μέσος γονιός δεν είναι ο Bill Gates και το μέσο 8χρονο είναι πιο ευέλικτο και σβέλτο από τους γονείς του στον τομέα της τεχνολογίας.

Είναι δύσκολο να θεσπίσεις κανόνες και να βάλεις όρια, όταν ταλαιπωρείσαι από ημιμάθει, ωστόσο, θα άφηνες ποτέ ένα μικρό παιδί να «αμοληθεί» στην Ομόνοια τα μεσάνυχτα; Θα του έδινες εισιτήριο διαρκείας για ένα club με sex shows;

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, γεννήθηκε στα Χανιά, κατατάχθηκε στην Ελληνική Αστυνομία το ’82, έκανε σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις στον τομέα των εγκλημάτων του κυβερνοχώρου στο Λονδίνο και το FBI και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων στις Ποινικές Επιστήμες και την Εγκληματολογία. Το όνομά του, όμως, το ξέρετε, γιατί είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής κι αναγνωρίσιμος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο εν αποστρατεία υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. έχει συνδέσει το όνομά του με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με ό,τι αυτό συνεπάγεται: αποτροπή εκατοντάδων αυτοκτονιών νέων και εφήβων, σύλληψη παιδόφιλων και διακινητών παιδικής πορνογραφίας κ.ο.κ. Έχει τιμηθεί για το έργο του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών, τη UNICEF, το FBI, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και άλλους φορείς.  

Προσπαθώντας να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει παιδιά και γονείς, σε συνεργασία με την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Αθανασίου, ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, υπογράφει τέσσερα βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας. Τρία απ’ αυτά, απευθύνονται σε μικρούς αναγνώστες και ένα στους γονείς. Στόχος και των τεσσάρων βιβλίων είναι να ενημερωθούν μικροί και μεγάλοι για τους κινδύνους του διαδικτύου και να αποτραπεί ο κίνδυνος εθισμού σ’ αυτό.

Οι (διαδικτυακές) περιπέτειες του Μπεν

Ο Μπεν και η Ταμπλετοπαγίδα

Την ημέρα των γενεθλίων του μπαμπά του, ο Μπεν θα… συστηθεί με ένα δώρο που θα τον ενθουσιάσει, αλλά θα τον κάνει να χάσει τον έλεγχο. Γρήγορα, ο ζωηρός πρωταγωνιστής θα μπει σε μπελάδες και θα προσπαθήσει να ξεπεράσει κινδύνους που θα παρουσιαστούν.



Ηλικίες: 5-6 ετών

Δείτε εδώ περισσότερα. 

Ο Μπεν και η μαγική οθόνη

Η ζωή του μικρού Μπεν κυλάει φυσιολογικά: με καλούς φίλους, γλυκούς γονείς και μια δασκάλα με κατανόηση. Ώσπου, αποκτά το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι και η ζωή του γίνεται εφιάλτης, αφού ξέχασε τους κανόνες που τον κρατούν ασφαλή.



Ηλικίες: 7-8 ετών

Δείτε εδώ περισσότερα. 

Ο Μπεν και το cyberbullying

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, απευθύνεται σε παιδιά εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας κι έτσι, το θέμα αλλάζει και «σοβαρεύει». Ο πρωταγωνιστής πραγματοποιεί τη δική του μετάβαση από την παιδικότητα στην εφηβεία και η τεχνολογία παίζει πλέον κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητά του. Στη ζωή του Μπεν, όμως, μπαίνει ο Τιμωρός του διαδικτύου που εκφοβίζει, επιτίθεται και απειλεί.



Ηλικίες: 9-13 ετών

Δείτε εδώ περισσότερα. 

Η… ενήλικη πρόταση

Γονείς, Παιδί και Διαδίκτυο

Εκδοτικός Οίκος και συγγραφείς χαρακτηρίζουν το εν λόγω βιβλίο βιβλίο «αφύπνισης», αφού στόχο έχει να ανοίξει τα μάτια των γονιών. Μεταφέρουμε αυτολεξεί την περιγραφή από τη σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός (θεωρώντας ότι τα λέει όλα): «Θα αφήνατε ποτέ ένα μικρό παιδί να τριγυρνά μόνο του σε μία λεωφόρο; Θα δίνατε τη συγκατάθεσή σας να μπει σε ένα κλαμπ για ενηλίκους; Θα συμφωνούσατε να τρώει τρεις σοκολάτες κάθε μέρα; Πιθανότατα η απάντηση σε όλες τις παραπάνω «ρητορικές» ερωτήσεις να ήταν κατηγορηματικά «όχι», μια και όλοι γνωρίζουμε ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δεν θεωρείται παιδαγωγικά αλλά και «ηθικά» σωστή. Πρόκειται για κανόνες απαράβατους! Σε ποιο βαθμό τηρούμε τους ίδιους κανόνες όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου; Και πόσο διαφορετικές είναι οι συνέπειες όταν… Επιτρέπουμε στο μικρό παιδί μας να «τριγυρνά» μόνο του στα μονοπάτια του διαδικτύου;».

 

Δείτε εδώ περισσότερα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v