Δίχρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του από μηνιγγίτιδα τύπου Β

Δίχρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του από μηνιγγίτιδα τύπου Β

Περίπου ένα μήνα πριν, ένα αγοράκι δύο ετών νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών με αιμορραγικό εξάνθημα. Εκεί, οι γιατροί έκριναν ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Για 25 μέρες, το άτυχο αγοράκι πάλευε με τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, τον πιο συχνό τύπο μηνιγγίτιδας που ανιχνεύεται. Δυστυχώς, όμως, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε στη θεραπεία που του χορήγησαν οι γιατροί, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε η διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Βασιλική Παπαχριστοδούλου, να αναπτύξει οξεία νεφρική ανεπάρκεια και μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο. Το δίχρονο αγοράκι «έσβησε» την τελευταία μέρα του Μαΐου.

Πρόκειται για το ένατο περιστατικό μηνιγγίτιδας από την αρχή του έτους. Ναι μεν, το εν λόγω εμβόλιο που προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, χορηγείται όμως μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αποκλείοντας έτσι πολλά παιδιά που συνεχίζουν να κινδυνεύουν. Αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό του κόστος, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των γονιών που καλούνται να καταβάλλουν το λιγότερο 100 ευρώ για κάθε δόση.

Πηγές: dikaiologitika.gr και dailythess.gr
v