Τι να κάνεις αν ο άντρας σου δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ

Τι να κάνεις αν ο άντρας σου δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ

Όσο ακόμα είστε ένα ρομαντικό κι ανέμελο ζευγάρι, οι πολλές ώρες στην δουλειά δεν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα: αφοσιώνεστε και οι δύο στην καριέρα σας, κι αν τύχει να σχολά κάποιος λίγο νωρίτερα… ευκαιρία για γυμναστήριο ή για καφέ! Ανυπομονείτε δε να έρθει το βράδυ που θα είστε ξανά μαζί, για να συναντηθείτε κάπου όμορφα για φαγητό ή να κουρνιάσετε αγκαλιά στον καναπέ και να μιλήσετε για τη μέρα σας. Όλα αυτά πριν τα παιδιά. Γιατί μετά τα παιδιά, κάθε λεπτό που καθυστερεί να γυρίσει, για εσένα αντιστοιχεί σε αμέτρητες παραπάνω δουλειές -μάζεμα σπιτιού, μπάνιο, τάισμα, προετοιμασία κολατσιού και ρούχων για την επόμενη μέρα, διάβασμα παραμυθιού κ.ο.κ.- που αναγκάζεσαι να κάνεις μόνη σου. Καταλαβαίνεις, ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά –η δουλειά είναι δουλειά. Αυτό που νιώθεις, όμως, δεν δείχνει να συνεργάζεται με το μυαλό σου.

Έχεις ανάγκη από τον σύντροφό σου. Τον άνθρωπο με τον οποίο μαζί συμφωνήσατε ότι θα κάνετε οικογένεια και θα μεγαλώσετε παιδιά. Στο deal πιθανώς να ήταν, ότι εσύ θα δουλεύεις λιγότερο ή και καθόλου και θα αναλάβει εκείνος το εισόδημα της οικογένειας –πιθανώς, όμως, και να μην υπήρχε καν τέτοιο deal. Και οι δύο δουλεύετε και οι δύο συμβάλλετε στο μεγάλωμα των παιδιών –αυτό δεν είχατε στο μυαλό σας; Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα για τους περισσότερους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια δεν κυλούν τόσο ιδανικά. Ο ένας μισθός βγαίνει με τον διπλάσιο κόπο και σίγουρα με πολλές παραπάνω ώρες δουλειάς. Και, όπως και να το κάνουμε, πολλοί άντρες νιώθουν υποχρέωσή τους να διασφαλίζουν οικονομικά την οικογένεια. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι τις περισσότερες μέρες θα χρειαστεί ή θα επιλέξουν να δουλέψουν από το πρωί έως το βράδυ.

Σημαίνει, επίσης, ότι η μαμά θα χρειαστεί για πολλές ώρες να φορά το καπέλο του ζογκλέρ και να κάνει τα ταχυδακτυλουργικά της, ώστε τα παιδιά να ακολουθήσουν πιστά το απογευματινό-βραδινό τους πρόγραμμα, με όσο το δυνατόν λιγότερες γκρίνιες και τσακωμούς, και να πάνε για ύπνο στην ώρα τους.



Δεν είναι εύκολο για κανέναν από τους δύο όλο αυτό και σίγουρα θα υπάρξουν μέρες τρομερής κούρασης, έντασης, εκρήξεων, απογοήτευσης και θυμού. Ωστόσο, δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Αμέτρητες άλλες μαμάδες, εργαζόμενες και μη, αναλαμβάνουν μόνες τους τα πάντα στο σπίτι, μέχρι το βράδυ που θα επιστρέψει ο άντρας τους από τη δουλειά και δεν είναι λίγες αυτές που υποστηρίζουν πως, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, γίνεται. Από αυτές «κλέψαμε» τις παρακάτω συμβουλές:

Μην αφήνεις τη δυσφορία να σε «τρώει»

Τα συναισθήματά σου δεν είναι παράλογα. Όταν συμφωνήσατε να κάνετε οικογένεια, δεν υπογράψατε κάπου ότι θα αναλάβεις εσύ τα παιδιά, κατ’αποκλειστικότητα. Κι όσο κι αν καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται διαφορετικά, δεν μπορεί παρά να έρχονται στιγμές που κουράζεσαι και απογοητεύεσαι και νιώθεις έντονη δυσφορία –ειδικά τις μέρες που τα παιδιά δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεργασίας. Πόσο μάλλον όταν κι ο άντρας σου δεν δείχνει να εκτιμά όσα κάνεις. Αντί, όμως, να θυμώνεις και να στεναχωριέσαι μόνη σου (όπως συνηθίζουμε να κάνουμε), προσπάθησε να του μιλήσεις για όσα νιώθεις και σκέφτεσαι. Μην αμελήσεις, βέβαια, να τονίσεις πόσο ευγνώμων νιώθεις για όσα κάνει για την οικογένειά σας, αλλά και πόσο περήφανη είσαι και για τη δική σου συμβολή σε αυτό. Το πιθανότερo είναι, ότι η απόκρισή του θα σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα.

Μην του δημιουργείς ενοχές

Οι περισσότερες μαμάδες που ο άντρας μας δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, το έχουμε κάποιες φορές κάνει: έπειτα από μία πολύ δύσκολη μέρα και για τους δύο, τον περιμένουμε πώς και πώς, για να «ξεφορτώσουμε» πάνω του όλα τα ζητήματα που προέκυψαν μέσα στη μέρα (με ή χωρίς τα παιδιά), στα οποία δεν είναι παρών για να βοηθήσει. Εκείνος, όμως, ακόμα κι αν δεν το δείχνει, νιώθει έτσι κι αλλιώς ενοχές που δεν περνά τόσες ώρες με τα παιδιά του, όσο θα ήθελε. Έτσι, το να τον βομβαρδίζουμε εμείς ακόμα περισσότερο, θα τον κάνει αφενός να θυμώνει μαζί μας και αφετέρου να αμφισβητεί τον ίδιο του τον εαυτό, ως προς το πόσο καλός σύζυγος και πατέρας είναι. Τι κερδίζουμε, λοιπόν, από όλο αυτό;

Βρες συμπαράσταση και παρέα

Σίγουρα, θέλεις σε κάποιον να τα πεις, ώστε να μοιραστείς αυτό το ψυχολογικό φορτίο που κουβαλάς. Προσπάθησε, όμως, αυτός να είναι κάποιος που δεν θα «θιχτεί» από τα παράπονά σου και που θα σε καταλάβει καλά, γιατί πιθανότατα βιώνει κάτι αντίστοιχο. Οι πολύ καλές σου φίλες, για παράδειγμα, η μητέρα σου ή η αδερφή σου, είναι άνθρωποι που σας ξέρουν και τους δύο και θα σε στηρίξουν, χωρίς να πυροδοτήσουν την κατάσταση, με βασικό κίνητρο να μην βλαφθεί η οικογένειά σας από αυτή τη δυσκολία.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να ζήσει



Δεν είναι εύκολες οι βόλτες όταν έχεις μικρά παιδιά και μωρά, ούτε μαζί τους ούτε μόνη σου. Στην πρώτη περίπτωση έχεις να κουβαλάς χίλια δύο πράγματα και να κυνηγάς αβοήθητη τα πιτσιρίκια που τρέχουν αριστερά και δεξιά. Στη δεύτερη σε πιάνουν οι δικές σου τύψεις: λείπει που λείπει ο μπαμπάς τους όλη μέρα, να λείπω κι εγώ; Κι όμως, ο χρόνος αυτός με τα παιδιά σου, ακόμα κι αν η βόλτα που θα πάτε είναι εξαντλητική, είναι πολύτιμος και θα τελειώσει πιο γρήγορα από όσο φαντάζεσαι, οπότε μη χάνεις ευκαιρία να τους χαρίζεις μοναδικές αναμνήσεις. Παράλληλα, χρειάζεσαι χρόνο και για τον εαυτό σου. Ζήτα βοήθεια από ανθρώπους που μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά και αφιέρωσε κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα, για να κάνεις πράγματα που σε χαλαρώνουν και τονώνουν την ψυχολογία σου, π.χ. γυμναστική ή ένας καφές με τις φίλες σου. Θα επιστρέψεις πολύ ανανεωμένη ύστερα από αυτό.

Βρες χρόνο για εσένα και τον άντρα σου

Αφού περνάτε μια ολόκληρη εβδομάδα σχεδόν σαν… συγκάτοικοι, οφείλετε τουλάχιστον τις ώρες ή τις μέρες που είστε μαζί, να τις αξιοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο οι δυο σας ως ζευγάρι όσο και με τα παιδιά. Σίγουρα, όταν βρίσκεται επιτέλους στο σπίτι, έχει κι εκείνος ανάγκη από ξεκούραση, την οποία χρειάζεται να του επιτρέψετε. Δημιουργήστε, όμως, μαζί ένα πλάνο σαββατοκύριακου, μέσα στο οποίο πέρα από ξεκούραση θα χωρά και χρόνος για την οικογένεια και κάντε μαζί πράγματα που θα έχουν γεμίσει την δεξαμενή της χαράς σας τόσο πολύ, ώστε όσες τρύπες κι αν ανοίξουν κατά την διάρκεια της εβδομάδας, δεν θα αδειάζει με τίποτα.

Πάνω απ΄όλα, όμως, μην ξεχνάτε: η ζωή με τα παιδιά δεν είναι εύκολη. Δεν θα την αλλάζατε, όμως, με τίποτα!

v