Τα smartphones κάνουν τα παιδιά «ψηφιακούς ναρκομανείς»

Τα smartphones κάνουν τα παιδιά «ψηφιακούς ναρκομανείς»

Τα smartphones παρομοιάζονται με την κοκαΐνη σε πρόσφατη μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι ψηφιακές οθόνες επηρεάζουν τον παιδικό εγκέφαλο ακριβώς όπως το εν λόγω ναρκωτικό. Έτσι, όταν το παιδί παίζει, για παράδειγμα, επί ώρα ένα παιχνίδι στο κινητό ή το tablet, ο εγκέφαλός του μοιάζει με τον εγκέφαλο ενός ναρκομανή.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου UCLA, έδειξε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν τον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ακριβώς όπως η κοκαΐνη.

Επίσης, αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης, δηλαδή του χημικού που δίνει στον οργανισμό την αίσθηση της ευεξίας, κάτι όμως που αποτελεί ένδειξη επικίνδυνου εθισμού.

Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα των επιστημόνων στο παρακάτω βίντεο:



Πολλά παιδιά 8-10 ετών, σημειώνουν οι επιστήμονες, αφιερώνουν έως και 8 ώρες την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη, ενώ οι έφηβοι μπορεί να περνούν έως και 11 ώρες.

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από κοινωνικές συναναστροφές και ρεαλιστικές εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο, για να εξελιχθούν υγιώς. Ωστόσο, τα smartphones και τα tablets το εμποδίζουν αυτό.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Steve Jobs, όπως έγινε γνωστό μετά τον θάνατό του, δεν επέτρεπε ιδιαίτερη χρήση της τεχνολογίας στα παιδιά του. Οι δε τεχνικοί και μηχανικοί υπολογιστών της Silicon Valley, φροντίζουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που γίνεται ελάχιστη χρήση τεχνολογικών μέσων και ακολουθείται κυρίως το σύστημα Waldorf (σ.σ. εκπαιδευτικό σύστημα που δίνει έμφαση στη φαντασία).

Η τεχνολογία είναι ένα ψηφιακό ναρκωτικό που δεν έχουμε λάβει σοβαρά υπ’όψιν και το να προστατεύσουμε το παιδί μας από αυτό είναι άκρως απαραίτητο στην εποχή μας.

Πηγή: Health For All Kids
v