Η 9 ετών κόρη είδε κάτι και τρόμαξε και πλέον κοιμάται μόνο στο κρεβάτι μας. Τι θα κάνω;

Η 9 ετών κόρη είδε κάτι και τρόμαξε και πλέον κοιμάται μόνο στο κρεβάτι μας. Τι θα κάνω;
Ερώτηση:
Καλημέρα σας!Η κόρη μου είναι 9 ετών. Ενώ κοιμόταν μόνη της στο δωμάτιό της από 4 ετών, πέρυσι ξαφνικά άρχισε να έρχεται στο κρεβάτι μας με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχομαι όλη νύχτα. Δηλαδή, την έπαιρνε ο ύπνος, την πήγαινα στο κρεβάτι της και ξαναερχόταν. Μια μέρα μου λέει ότι είδε κάτι στο τάμπλετ που της είπε μια συμμαθήτριά της- κάτι σχετικό με ζόμπι. Αποτέλεσμα ήταν να φύγει ο σύζυγος απ' τό κρεβάτι και να κοιμάται όλη νύχτα μαζί μου. Φυσικά τώρα δεν ξέρω πώς να την κάνω να ξαναπάει στο δωμάτιό της! Αν μπορείτε σας παρακαλώ βοηθήστε με! Ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι υπέροχο που η κόρη σας βρίσκεται σε μια ηλικία κατά την οποία μπορείτε να συζητήσετε, να επικοινωνήσετε σε πολλά επίπεδα. Επιπλέον το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει είναι αρκετά μεγάλο, οπότε περιμένουμε ο φόβος της να έχει φύγει. Οπότε, εάν στην πραγματικότητα κάτι την φόβισε και «συμφωνήσατε» να το διαχειριστείτε με το να κοιμάται μαζί σας, δύο εξηγήσεις μπορώ να σκεφτώ. Ή αυτό τελικά δεν λειτούργησε βοηθητικά, γιατί τότε θα περιμέναμε να έχει επιστρέψει στο κρεβάτι της, ή παραμένει αυτή τη στιγμή από συνήθεια καθώς η νέα συνθήκη έχει θεωρηθεί δεδομένη. Η απάντηση μάλλον είναι και τα δύο παραπάνω σε συνδυασμό.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να φροντίσετε να επιστρέψει άμεσα στο δωμάτιό της. Αν σε αυτήν την ηλικία, καταγράφει ότι δεν τα καταφέρνει μόνη τότε νιώθει αδύναμη και δεν επιδιώκει την ανεξαρτητοποίηση. Το ένα φέρνει το άλλο και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Κάντε μια κουβέντα μαζί της, με ηρεμία και τρυφερότητα. Ακούστε τι χρειάζεται και φροντίστε να της το προσφέρετε με άλλο τρόπο, περισσότερο λειτουργικό. Η διαθεσιμότητά σας και η συμπαράστασή σας φυσικά είναι πολύτιμα στοιχεία, ωστόσο θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε διαφορετικά! Ελευθερώστε την, εμπιστευτείτε την, φροντίστε την, χαρείτε την που μεγαλώνει, έτσι ώστε να πάρει την επιβεβαίωση μέσα από τη ματιά σας ότι είναι ικανή. Είναι, όχι απλά θεμιτή, αλλά επιδιωκόμενη η ανεξαρτητοποίηση που επιτρέπει η ηλικία της. Δηλαδή ελευθερία με όρια. Αυτά τα όρια είναι πολύ χρήσιμα τόσο ανάμεσα σε εκείνη και τον κόσμο, όπως παράδειγμα με το τάμπλετ, όσο ανάμεσα σε εκείνη και σε εσάς, όπως με το κρεβάτι. Διδάξτε την!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v