Παιδικά ατυχήματα εκτός σπιτιού: Τα μέρη που πρέπει να προσέξετε

Παιδικά ατυχήματα εκτός σπιτιού: Τα μέρη που πρέπει να προσέξετε

Όσο προστατευτικοί κι αν είμαστε, όσο κι αν πασχίζουμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από κάθε πιθανό κίνδυνο εντός και εκτός σπιτιού (ειδικά πορτάκια στις σκάλες, προστατευτικά στις γωνίες των τραπεζιών, καπάκια για πρίζες, ειδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κράνη και επιγονατίδες για το ποδήλατο κ.ο.κ.), τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα. Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι ο κόσμος και το περιβάλλον στο οποίο κινείται ένα παιδί, είναι σχεδιασμένο από ενήλικες, με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό να μην έχουν προβλεφθεί πτώσεις και χτυπήματα που μπορεί να υποστεί ένα πλασματάκι ενός μέτρου. Ένας άλλος λόγος είναι, ότι ακόμα και ο πιο προσεκτικός γονιός, δεν μπορεί να είναι πάντα, 100% «εκεί». Θα υπάρξουν «τρύπες» στην επιτήρηση. Το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί το μοιραίο -να γνωρίζουμε πότε μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας για μερικά δευτερόλεπτα κάπου αλλού και πότε όχι- και να λάβουμε άμεσα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε κάθε μικρό ή μεγάλο ατύχημα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μπορεί η πλειοψηφία των παιδικών ατυχημάτων να συμβαίνει μέσα στο σπίτι, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως έξω από το σπίτι -και μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες!- συμβαίνουν τα πιο σοβαρά. Δείτε πού βρίσκονται αυτά τα μέρη, αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να προφυλάξετε το παιδί:

Παιδότοποι με φουσκωτά

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό επιθεώρησης και πιστοποίησης TUV, τα φουσκωτά παιχνίδια που διαθέτουν πολλά πάρκα ψυχαγωγίας, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνα για παιδιά, καθώς ορισμένα από αυτά είναι παρασκευασμένα από τοξικές πρώτες ύλες, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ρήξης του πλαστικού υλικού και αυτό να αποβεί μοιραίο ακόμα και για τη ζωή μικρών παιδιών. Ακόμα και μία άτσαλη πτώση από ένα φουσκωτό παιχνίδι, μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, έως και κάταγμα. Κάθε φορά, λοιπόν, που βρίσκεστε με τα παιδιά στους πραγματικά διασκεδαστικούς αυτούς παιδότοπους, να βεβαιώνεστε ότι τα παιχνίδια είναι κατάλληλα για την ηλικία τους (μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν παιδότοποι ειδικά σχεδιασμένοι για πολύ μικρά παιδιά). Να αποφύγετε τα φουσκωτά που είναι ασφυκτικά γεμάτα, γιατί ο κίνδυνος ρήξης αυξάνεται, και να έχετε διαρκώς τον νου σας στα παιδιά.

Παιδική χαρά

Όχι, δεν λέμε ότι η παιδική χαρά είναι δυνητικά εξίσου επικίνδυνη με τα φουσκωτά παιχνίδια. Λέμε, όμως, πως ειδικά για τα μικρά παιδιά αποτελεί προορισμό πολλών μικρο-ατυχημάτων: η τσουλήθρα, για παράδειγμα, είναι ένα από τα παιχνίδια της που θέλουν προσοχή, ειδικά όταν σ’αυτήν ανεβαίνουν για να τσουλήσουν πολλά παιδιά μαζί –ένα μικρό παιδάκι μπορεί τότε είτε να σπρωχτεί, είτε να «κολλήσει» κάποιο παπουτσάκι του και να κατρακυλήσει άτσαλα. Επιπλέον, προσοχή χρειάζεται όταν τα μικρά παιδιά κυκλοφορούν μόνα τους στον χώρο της παιδικής χαράς, καθώς μπορεί να βρεθούν μπροστά από κάποια κούνια και να παρασυρθούν από αυτή ή μπορεί ακόμα και να βγουν έξω από την παιδική χαρά, αν τυχόν η πόρτα είναι ανοιχτή.

Όταν βρίσκεστε στην παιδική χαρά με μικρά παιδιά, λοιπόν, χρειάζεται να λειτουργείτε σαν φύλακες άγγελοι, ακολουθώντας τα πίσω από κάθε τους βήμα. Επιπλέον, έχει νόημα να λαμβάνετε κάποια προληπτικά μέτρα πριν πάτε εκεί: προτιμήστε, λοιπόν, να τους φοράτε μακριά παντελονάκια, για να μειώσετε τις εκδορές, έχετε πάντα μαζί σας νερό και καλού-κακού ρίξτε στην τσάντα σας και ένα αντισηπτικό/επουλωτικό φαρμακευτικό προϊόν, για να το εφαρμόσετε άμεσα αν τυχόν το παιδί χτυπήσει και κάνει πληγή.

Πισίνα και παραλία

Δυστυχώς, κάθε χρόνο παιδιά μα και ενήλικες χάνουν τη ζωή τους σε θάλασσες και πισίνες από πνιγμό, αλλά και δευτερεύοντα πνιγμό (κατάσταση κατά την οποία συγκεντρώνεται νερό στους πνεύμονες, κι ενώ το άτομο αρχικά δείχνει φαινομενικά καλά, σταδιακά παθαίνει πνευμονικό οίδημα και δεν μπορεί να αναπνεύσει). Ωστόσο, κατά την έκθεση στον ήλιο, εξίσου σοβαρός είναι και ο κίνδυνος εγκαύματος ή ηλίασης, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε, ότι στην θάλασσα ή την πισίνα απαιτείται συνεχής επίβλεψη στα παιδιά! Ακόμα κι αν κολυμπούν καλά, υπάρχει πάντα κίνδυνος ατυχήματος, είτε επειδή θα βρεθούν στα βαθιά και θα κουραστούν να κολυμπήσουν πίσω, είτε λόγω κάποιου ρεύματος που μπορεί να τα παρασύρει. Όσο για τα μικρότερα παιδιά, μην αμελείτε ποτέ τα κατάλληλα για την ηλικία τους μέτρα ασφαλείας (μπρατσάκια, γιλέκα-σωσίβια) και μην βασίζεστε στο ότι θα τα προσέξουν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, καθώς σε περίπτωση πνιγμού δεν θα μπορέσουν να τα σώσουν! Τέλος, προστατεύστε τα παιδιά σας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, εφαρμόζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντηλιακό και επιλέγοντας τις πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες για το μπάνιο σας.

Μικροατυχήματα και στο σχολείο

 

Δυστυχώς, τα μικροατυχήματα μπορεί να αποτελούν και μέρος της σχολικής ζωής –τα παιδιά εκτός τάξης παίζουν, τρέχουν, πηδούν και αναπόφευκτα κάποιες φορές θα τραυματιστούν. Το πιθανότερο είναι, ότι στα γραφεία καθηγητών του σχολείου υπάρχει κάποιο ντουλαπάκι με είδη πρώτων βοηθειών για ατυχήματα. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, όμως, βάλτε στη σάκα του, δίπλα στα αντισηπτικά μαντηλάκια και τα χαρτομάντηλα, και ένα επουλωτικό σπρέι για τυχόν πληγές και ενημερώστε και τη δασκάλα γι’αυτό, ώστε αν χρειαστεί να του ψεκάσει την πληγή.

Η χρήση του είναι πανεύκολη αφού ψεκάζεται τοπικά στο δέρμα, στο σημείο της πληγής, χωρίς εσείς να την ακουμπήσετε, και τη διατηρεί στεγνή, απαλλάσσοντάς την από βακτήρια και ενδεχόμενο μόλυνσης. Έχοντάς το, λοιπόν, στην τσάντα σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, ότι το γδάρσιμο του παιδιού μπορεί να μολυνθεί, ενώ, αφού το ψεκάσετε, μπορεί κι εκείνο να συνεχίσει κανονικά το παιχνίδι του.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v