Γιατί είναι καλό να αφήνετε τα παιδιά να εκφράζουν τον θυμό τους

Γιατί είναι καλό να αφήνετε τα παιδιά να εκφράζουν τον θυμό τους

Όταν τα παιδιά φτάνουν περίπου στην ηλικία των 2 ετών, οπότε αρχίζουν και οι εκρήξεις θυμού και τα νεύρα για απίστευτες αιτίες (που στα μάτια μας φαίνονται παράλογες), αρχίζουν και οι πρώτες σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς για τη διαπαιδαγώγησή τους. Ωστόσο, η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν καταφεύγει στη βία, μπορεί τελικά να βοηθήσει τόσο εκείνο όσο και εμάς. Πώς όμως;

Το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τα αρνητικά συναισθήματά του

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα καταπνίγουμε πάντα. Τα νεύρα, η οργή και η αγανάκτηση είναι συναισθήματα που το παιδί θα νιώσει για πρώτη φορά σ’ αυτή την ηλικία. Μάλιστα, όσο πιο γρήγορα έρθει σε επαφή μαζί τους, το παιδί θα μπορέσει να τα δεχτεί, τα «αγκαλιάσει» και τ’ αντιμετωπίσει, ενώ ακόμα πιο πιθανό είναι,  ότι στο μέλλον θα μπορεί να τα τιθασεύσει.

Είναι σημαντικό, ακόμη, να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν πάντα έναν λόγο να ξεσπούν και ότι η οργή τους δεν οφείλεται ούτε απευθύνεται απαραίτητα σε εμάς. Μέσω αυτού του βίντεο, θα μπείτε για λίγο στο μυαλό τους και θα δείτε τα«Μικρά παιδιά έχουν μεγάλα συναισθήματα».

Μαθαίνει να αποδέχεται τα όρια που του βάζετε

Σε τόσο μικρές ηλικίες, τα ξεσπάσματα θυμού οφείλονται συνήθως στα όρια που βάζετε στο παιδί και που εκείνο δεν δέχεται εύκολα, αλλά και στα «όχι» που ακούει. Έτσι, όμως, μαθαίνει μέχρι πού φτάνει η ελευθερία του και αρχίζει σιγά- σιγά να συνηθίζει ότι πρέπει να κινείται μέσα στα όρια που εσείς του επιτρέπετε

Αλλά και να εκτονώνεται

Το κλάμα και οι φωνές είναι ο τρόπος να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων είναι το ζητούμενο για να νιώσει το παιδί καλύτερα, να αποφορτιστεί και να αποβάλλει το άγχος του, κάτι που επιβεβαιώνει ακόμα και η επιστήμη αφού μέσω των δακρύων αποβάλλεται η κορτιζόλη, η λεγόμενη ορμόνη του άγχους.

Όταν το παιδί «ξεσπάει» στο σπίτι, μειώνονται οι πιθανότητες να το κάνει αλλού

Οι εκρήξεις θυμού σε μαγαζιά/ σούπερ μάρκετ/ πάρκα και δημόσιους χώρους είναι ένας από τους εφιάλτες των γονιών, οι οποίοι εκείνη την ώρα καλούνται να συγκρατήσουν το παιδί τους μπροστά σε δεκάδες αγνώστων. Σκεφτείτε το λοιπόν προς όφελος όλων: όταν το παιδί ξεσπάει τα νεύρα του ελεύθερα στο σπίτι, μειώνονται οι πιθανότητες να το κάνει κι έξω!

*Φωτογραφία: momjunction.com

Τα ξεσπάσματα θυμού μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά

Όταν το παιδί κλαίει, ωρύεται, φωνάζει και σας κοιτά θυμωμένο, δεν μπορείτε να πιστέψετε εύκολα πώς το ξέσπασμά του μπορεί να σας φέρει πιο κοντά. Αφού, όμως, η μπόρα ηρεμήσει και το πάρετε αγκαλιά δείχνοντάς του ότι το καταλαβαίνετε, θα δείτε τι εννοούμε. Η ενσυναίσθηση είναι μια πολύ σημαντική που πρέπει να έχουμε όλοι οι γονείς και που μας φέρνει πιο κοντά με τα μικρά μας. Στην ίδια λογική, θα δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς να πειθαρχήσετε το παιδί με αγάπη, κάτι που συνεχίζουμε να πιστεύουμε. 

Είναι αυτονόητο ότι για να εφαρμόσετε αυτή την τακτική, θα πρέπει να έχετε πολλά αποθέματα υπομονής και ίσως να υπερβείτε εαυτόν. Όμως, να θυμάστε ότι μέσω των παιδιών, μαθαίνουμε και δοκιμάζουμε και τα δικά μας όρια!

 

v