Η καλύτερη παιδική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας!

Η καλύτερη παιδική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας!

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως οι τουρίστες που πλημμυρίζουν την χώρα μας αυτή την εποχή, πιθανώς να γνωρίζουν την Αθήνα καλύτερα από εμάς; Σας έχει περάσει από το μυαλό, ότι με τις πολύωρες βόλτες τους, απολαμβάνουν περιπάτους και αξιοθέατα που εμείς κοντεύουμε να ξεχάσουμε; Τώρα λοιπόν, που τα σχολεία έκλεισαν, οι υποχρεώσεις των παιδιών μειώθηκαν και ο ελεύθερος χρόνος μας με αυτά πολλαπλασιάστηκε, είναι ιδανική ευκαιρία να ξεχυθούμε μαζί τους στα πλακόστρωτα σοκάκια της Πλάκας, να διασκεδάσουμε με τους πλανόδιους καλλιτέχνες της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, να φάμε παγωτό στο Μοναστηράκι και τελικά να τα βοηθήσουμε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την πόλη μας λίγο παραπάνω! Πού να (πρωτο)πάτε;

Στον Εθνικό κήπο

Το καμάρι του κέντρου της Αθήνας είναι αυτή η καταπράσινη έκταση 158 στρεμμάτων, την οποία αξίζει να περπατήσετε (ή να διασχίσετε με τα ποδήλατα), από άκρη σ’ άκρη, περνώντας ανάμεσα σε άφθονη βλάστηση και λουλούδια και μάλιστα δίπλα από αρχαιολογικά ευρήματα. Στον Εθνικό κήπο, τα παιδιά θα συναντήσουν, βέβαια, την τεχνητή λίμνη με τις πάπιες και έναν μικρό ζωολογικό κήπο, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την παιδική βιβλιοθήκη, αλλά και να παίξουν στην παιδική χαρά και στα αμέτρητα ξέφωτα που προσφέρονται για πικ-νικ.



Αυτές τις μέρες, μάλιστα, έχετε έναν παραπάνω λόγο να βρεθείτε στον Εθνικό κήπο, αφού συνεχίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου το πρόγραμμα «Ζήσε τον Κήπο αλλιώς» με δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί καθημερινά.

Βόλτα με το τρενάκι

Ο ιδανικός τρόπος για να κάνετε μια ξεκούραστη βόλτα στο κέντρο με τα παιδιά, είναι το χαρακτηριστικό κατακόκκινο τρενάκι που στο μυαλό τους δεν απέχει πολύ από αυτό του λούνα παρκ! Η διαδρομή του διαρκεί περίπου μία ώρα και κατά την διάρκεια αυτής θα περάσετε δίπλα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου, αλλά και από αρχαιολογικούς χώρους, ενώ μπορείτε να ανεβείτε ή να κατεβείτε σε όποιο σημείο επιθυμείτε!



Τους θερινούς μήνες, το τρενάκι διασχίζει την πόλη από τις 9 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, ενώ το εισιτήριο είναι 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα παιδιά. Μάθετε περισσότερα για την ακριβή βόλτα που πραγματοποιεί εδώ.

Δροσιστική στάση για παγωτό και γλυκό!



Κάπου εκεί, ανάμεσα στις βόλτες και τις στάσεις για ιστορικές αναφορές κάτω από τον καυτό αθηναϊκό ήλιο, δεν μπορεί παρά να λαχταρίσετε λίγη δροσιά, λίγη σκιά και πολλή… γλύκα! Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα λαχταριστό χωνάκι παγωτό με παραδοσιακή γεύση καϊμάκι ή ένα παγωμένο σορμπέτο από άγρια βατόμουρα; Ή μήπως προτιμάτε έναν μελιστάλαχτο μπακλαβά που θα συνοδεύσει ιδανικά το καφεδάκι σας;



Στο ζαχαροπλαστείο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικούς μήνες στο τέρμα του πεζόδρομου της Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι, θα βρείτε αυτές και ακόμα περισσότερες απολαυστικές γεύσεις που θα ικανοποιήσουν την λαχτάρα σας για γλυκό και θα σας γεμίσουν με ενέργεια, για να συνεχίσετε την υπέροχη βόλτα σας με τα παιδιά, αυτή τη φορά προς…

Πλάκα και Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Πρόκειται ίσως για την ωραιότερη και πιο ήσυχη βόλτα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα στις γραφικότερες γειτονιές της πόλης! Το περπάτημα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια είναι ξένοιαστο, απαλλαγμένο από τον φόβο των αυτοκινήτων, ενώ σε κάθε γωνιά τα μικρά θα κάνουν και μια νέα ανακάλυψη: τα μαγαζάκια του Μοναστηρακίου με τα παλιά μουσικά όργανα, η ρωμαϊκή αγορά, για την οποία μπορείτε να εξηγήσετε ότι αποτελούσε την κεντρική αγορά των αρχαίων Αθηναίων, ο Πύργος των Ανέμων στην οδό Κυρρήστου, στις οκτώ πλευρές του οποίου εικονίζονται όλοι οι άνεμοι, ανάλογα με την κατεύθυνση που φυσά ο καθένας, το θέατρο σκιών με τις μεγάλες φιγούρες του Καραγκιόζη στην είσοδο, και κάπως έτσι, θα καταλήξετε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.


(φωτό: Στέφανος Ζαχαράκης/newsbeast.gr)

Καθώς την περιδιαβαίνετε με κατεύθυνση προς το Ηρώδειο, σταθείτε να διασκεδάσετε με τους καλλιτέχνες του δρόμου, μιλήστε στα παιδιά για το γεγονός ότι εκεί γεννήθηκε το αρχαίο θέατρο και αφήστε τα να σκαρφαλώσουν στα πέτρινα σκαλιά του Ηρωδείου.

Αν έχετε κουράγιο για λίγο περισσότερο δρόμο, ενημερώστε τα ότι στο Θησείο υπάρχει μια μικρή παιδική χαρά κάτω από πυκνά πεύκα (φωτο: Pavlos Paschopoulos/foursquare.com)! Εναλλακτικά, το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας στον λόφο του Φιλοπάππου και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Πλάκα, μπορούν να αποτελέσουν τις καλύτερες στάσεις για εκπαιδευτικό και δημιουργικό παιχνίδι. Στο πρώτο τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στα καθιερωμένα προγράμματα που πραγματοποιούνται εκεί τα σαββατοκύριακα του Ιουνίου και Σάββατα του Ιουλίου, ενώ στο Παιδικής Τέχνης μπορούν να παρακολουθήσουν την έκθεση και να παίξουν στις παιδικές γωνιές της, παρουσία παιδαγωγών του μουσείου.

Στον Λυκαβηττό με το τελεφερίκ

Ένας διαφορετικός περίπατος είναι αυτός που ξεκινά από την οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι με προορισμό τον λόφο του Λυκαβηττού. Αν θέλετε να τους χαρίσετε μια πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία, μη διστάσετε να ανεβείτε εκεί με το τελεφερίκ, σε μόλις 3 λεπτά. Αποφύγετε να ανεβοκατεβείτε τον λόφο με τα παιδιά, γιατί η διαδρομή θα τους φανεί κουραστική. Το εισιτήριο του τελεφερίκ κοστίζει 7 ευρώ για τους ενήλικες και 3,5 ευρώ για τα παιδιά έως 10 ετών και περιλαμβάνει και την κατάβαση.



Από τον λόφο του Λυκαβηττού θα απολαύσετε την απέραντη θέα της Αθήνας, μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. Θα μπορέσετε να διακρίνετε αρχαία μνημεία, όπως ο Παρθενώνας, το Ηρώδειο, αλλά και το Καλλιμάρμαρο, ενώ αν το μάτι σας δεν «χορταίνει», μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το τηλεσκόπιο που -καιρού επιτρέποντος- προσφέρει θέα μέχρι και… την Αίγινα! Τα παιδιά δεν θα ξεκολλούν από αυτό!

 

v