Ο θηλασμός κάνει καλό στην… καρδιά των μαμάδων!

Ο θηλασμός κάνει καλό στην… καρδιά των μαμάδων!

Ο θηλασμός είναι το πρώτο και το σημαντικότερο δώρο που κάνει μια μαμά στο νεογέννητό της: το μητρικό γάλα θα «χτίσει» το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, θα περιορίσει μελλοντικές αλλεργίες (συγκριτικά με τα μωρά που δεν έχουν θηλάσει) και θα μειώσει τις πιθανότητες άσθματος και αναπνευστικών προβλημάτων.

Ως προς τις θηλάζουσες, αυτό που ήδη ξέρουμε βάσει παρελθοντικών ερευνών, είναι ότι θηλάζοντας, μειώνουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο –όπως αυτόν των ωοθηκών και του μαστού. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association προσθέτει ένα ακόμη τεράστιο πλεονέκτημα του θηλασμού για τις μαμάδες: θηλάζοντας, μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμη και μια δεκαετία μετά τη γέννα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που θήλασαν έχουν 9% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν θήλασαν καθόλου. Συν τοις άλλοις, η… μαγική επίδραση του θηλασμού φαίνεται να λειτουργεί συσσωρευτικά: οι γυναίκες που είχαν περισσότερα από ένα παιδιά και θήλασαν κάθε ένα απ’ αυτά για δύο χρόνια ή περισσότερο, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 18% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε αντίστοιχο ποσοστό.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την σύνδεση μεταξύ θηλασμού και μειωμένων καρδιαγγειακών κινδύνων. Δεν στοιχειοθετείται από την έρευνα ότι οι γυναίκες που δεν θηλάζουν, θα έχουν απαραιτήτως προβλήματα καρδιολογικής φύσης. Η σύνδεση αυτή χρίζει περισσότερης έρευνας, ούτως ώστε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος που ο θηλασμός ωφελεί την καρδιά της μητέρας.

Πηγή: time.com
v