7 χαρακτηριστικά που δεν ξέρατε ότι κληρονομήσατε από τους γονείς σας

7 χαρακτηριστικά που δεν ξέρατε ότι κληρονομήσατε από τους γονείς σας

Προσωπικά, ξέρω ότι τη μύτη την πήρα απ’ τον πατέρα μου και τα μάτια απ’ τη μαμά μου. Αναμενόμενο και φως φανάρι -ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει με μια πρώτη ματιά. Υπάρχουν, όμως, και κάποια άλλα χαρακτηριστικά, που δεν έχουν να κάνουν με την εμφάνισή μας και δεν ξέρουμε πώς προέκυψαν… μέχρι τώρα! Τελικά, οι γονείς μας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ακόμα και για κάποια μικρά προβλήματα στην υγεία μας.

Η μυωπία

Αν και οι δύο γονείς έχουν μυωπία, τότε και το παιδί έχει 50% πιθανότητες να μην βλέπει καλά μακριά. Ωστόσο, εκτός απ’ τα γονίδια, οι ειδικοί τονίζουν ότι επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο χρόνος που περνάμε μπροστά απ’ την οθόνη του υπολογιστή, κουράζοντας έτσι τα μάτια μας. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να βάλετε γυαλιά, φροντίστε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα κάθε μισή ώρα δουλειάς.

*Φωτογραφία: boredwives.files.wordpress.com

Η υψηλή χοληστερίνη

Αναμφισβήτητα, η χοληστερίνη προκαλείται ή επιδεινώνεται από την κακή διατροφή και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όμως τα γονίδια μπορεί να παίξουν κι αυτά τον ρόλο τους.

Μην εκπλαγείτε αν σας πούμε ότι 1 στους 500 ανθρώπους έχουν μια γονιδιακή μετάλλαξη που οδηγεί στην υψηλή συγκέντρωση της χοληστερίνης στο αίμα. Δυστυχώς, αυτά τα άτομα, ακόμα κι αν προσέχουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανίσουν υψηλή χοληστερίνη.

Ο διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί σε νέους, παιδιά και εφήβους που αθλούνται και προσέχουν τον εαυτό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μετάλλαξη ενός γονιδίου από τους γονείς έχει παίξει τον (κακό) ρόλο του.

Η… φαλακρίτσα

Ένα από τα γονίδια που ευθύνονται για την φαλάκρα εντοπίζεται στο λεγόμενο χρωμόσωμα Χ, που περνάει από τις μαμάδες στους γιους. Πριν βιαστείτε να την κατηγορήσετε, όμως, και ο μπαμπάς έχει συμβάλλει στο πρόβλημα με τα δικά του γονίδια. Φυσικά, και πάλι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή ή λάθος διατροφή αλλά ακόμα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση, για να μην τα ρίχνουμε όλα στους γονείς μας.

*Φωτογραφία: thefertilechickonline.com

Η αχρωματοψία

Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι περισσότεροι άντρες έχουν– έστω και ελαφρά αχρωματοψία; Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, το οποίο αν είναι ελαττωματικό, θα τους εμποδίσει να εντοπίσουν τη διαφορά του μπορντοροδοκόκκινου με το πορτοκαλοκόκκινο. Αντίθετα, οι γυναίκες κληρονομούν δύο τέτοια ίδια χρωμοσώματα, (παίρνουν και του πατέρα) και έτσι οι πιθανότητες να εμφανίσουν αχρωματοψία είναι απειροελάχιστες.

Ο προσανατολισμός, η μνήμη και τα αντανακλαστικά

Τρία βασικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε μια ικανότητα: στην οδήγηση. Μπορεί να έχετε μάθει απ’ έξω κι ανακατωτά όλο τον Κ.Ο.Κ και να περάσατε με άριστα τα σήματα, αλλά αν έχετε κληρονομήσει συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν αρνητικά την αίσθηση του προσανατολισμού, τη μνήμη ή τ’ αντανακλαστικά, τότε μπορεί να μην είστε και άριστος οδηγός. Οι επιστήμονες, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το 30% του πληθυσμού έχει τα εν λόγω γονίδια. Ας μην αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πώς προκαλούνται τα τροχαία ατυχήματα…

*Φωτογραφία: clickpb.com.br

Η δυσανεξία στη λακτόζη

Δεν είναι τόσο ασυνήθιστη όσο νομίζετε, αφού περίπου το 65% των ενηλίκων παρουσιάζουν δυσανεξία, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη, το βασικό ζάχαρο του γάλακτος. Και γι’ αυτό, όμως, φαίνεται ότι ευθύνεται ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Ας κάνουμε μια αναδρομή προς τα πίσω. Όσο είμαστε μωρά, χρειαζόμαστε γάλα για να επιβιώσουμε κι έτσι το σώμα μας παράγει το ένζυμο που χρειάζεται για να μεταβολίζει τη λακτόζη. Μεγαλώνοντας, όμως, αρχίζουμε να τρώμε κανονικό φαγητό και η ικανότητά μας να καταναλώνουμε γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ελεύθερα και… άνετα, πέφτει. Μόνο το 30-35% εξ ημών έχουν ακόμα το γονίδιο που τους επιτρέπει να μεταβολίζουν τη λακτόζη χωρίς κανένα πρόβλημα, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Πηγή: Brightside.me

v