Έρευνα: Οι γονείς δεν προφυλάσσουν επαρκώς τα παιδιά από τον ήλιο!

Έρευνα: Οι γονείς δεν προφυλάσσουν επαρκώς τα παιδιά από τον ήλιο!

Αντηλιακό είκοσι λεπτά πριν το μπάνιο, καπέλο και μπλουζάκια με κοντό μανίκι σε ανοιχτά χρώματα είναι μερικές από τις συμβουλές των ειδικών για να προστατεύσουμε τον εαυτό αλλά και τα παιδιά μας από την βλαβερή έκθεση στον ήλιο. Το ερώτημα είναι άλλο: ενώ όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, γιατί δεν τις εφαρμόζουμε;

*Φωτογραφία: naturallivingideas.com

Για του λόγου το αληθές, σχετική έρευνα που διηξήχθη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (το γνωστό NHS) αλλά και το MET Office (την αντίστοιχη Ε.Μ.Υ), αποδεικνύει ότι οι γονείς είναι αρκετά «χαλαροί» σχετικά με την έκθεση των παιδιών τους στον ήλιο ενώ πιστεύουν ότι το μαύρισμα είναι ένδειξη καλής υγείας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 γονείς με παιδιά ηλικίας μέχρι 11 ετών. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, αρκετοί δεν γνώριζαν ότι οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα, τα οποία μάλιστα συνδέονται με την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος.  

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι 1 στους 14 γονείς δεν έχει βάλει ποτέ αντηλιακό στο παιδί του ενώ 1 στους 5 παραδέχονται ότι του βάζει αντηλιακό, μόνο αφού παρατηρήσει κάποια ορατή κοκκινίλα ή έγκαυμα στο σώμα του. Και το κακό δεν σταματά εδώ… Το ¼ των γονιών φαίνεται ότι ενθαρρύνει τα παιδιά να κάθονται στον ήλιο και κάποιοι εξ αυτών τα συμβουλεύουν να βγάζουν τα μπλουζάκια τους για να μαυρίσουν ομοιόμορφα!

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Το ¼ των ερωτηθέντων γονιών παραδέχτηκαν ότι αφήνουν τα παιδιά να αποφασίσουν μόνα τους αν θα βάλουν αντηλιακό ή όχι μόλις φτάσουν στην ηλικία των 8 ετών.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, θα κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και θα συνοψίσουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των παιδιών: τα βρέφη μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να κάθονται καθόλου στον ήλιο (η σκιά επιβάλλεται), ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεσή τους στον ήλιο τις ώρες που καίει περισσότερο, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Είναι σημαντικό, επίσης, να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί, ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του και να το εφαρμόζετε συχνά!

Αυτά τα απλά μέτρα πρόληψης είναι πιο σημαντικά απ’ ό,τι νομίζετε γα την υγεία τους. 

Πηγή: popsugar.com

v