«Γιατί αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά μου δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα!»

«Γιατί αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά μου δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα!»

Με το που τελειώνουν τα σχολεία, μια είναι η ερώτηση που ταλαιπωρεί τις μαμάδες: «Τι θα κάνουν τα παιδιά το καλοκαίρι; Πώς θα τα κρατήσω απασχολημένα;». Οι επιλογές είναι πολλές, η διάθεσή μας όμως δεν συμφωνεί με το πνεύμα. Γιατί, έπειτα από μια εξαντλητική χρονιά με μαθήματα, εργασίες, φροντιστήρια, αθλήματα και κάθε είδους υποχρεώσεις, γονείς και παιδιά είναι απλά εξαντλημένοι.

Γι’ αυτή την αλήθεια μιλάει μια μαμά blogger, η Kristen Hewitt, που αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προγραμματίζει τι θα κάνει κάθε μέρα με τα παιδιά. Αντίθετα, θ’ αφήσει το καλοκαίρι να κυλήσει, χωρίς καμία υποχρέωση, χωρίς άγχος, και κούραση. Συμφωνείτε;

 «Είχα μεγάλα σχέδια γι’ αυτό το καλοκαίρι και συγκεκριμένα να γίνω η τέλεια μαμά. Θα έβγαζα πρόγραμμα για να βοηθήσουν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού, θα διάβαζαν, θα εξασκούνταν σε αυτά που έμαθαν στο σχολείο, μπορεί να έκαναν ακόμα και επαναληπτικά μαθήματα.

Δεν θα τα άφηνα να δουν τηλεόραση μέχρι το βράδυ ενώ κάθε μέρα της εβδομάδας θα έκαναν και μια διαφορετική δραστηριότητα.

Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα των διακοπών και είχαμε κανονίσει να πάμε για μπάνιο.

Αλλά να τι κάναμε στην πραγματικότητα.

Μέχρι τις 11 το βράδυ, είχαμε βάλει τις πιτζάμες μας, είχαμε ψήσει τα αγαπημένα μπισκότα των παιδιών από σοκολάτα, ξεκινήσαμε ένα παιχνίδι που δεν τελειώσαμε ποτέ και τότε πήγαμε στην πισίνα.

Είναι πολύ εύκολο να πιεζόμαστε από όσα βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Διαβάζουμε πώς μπορούμε να κάνουμε το καλοκαίρι τους καλύτερο και να τα κρατάμε σε εγρήγορση. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς- είμαστε όλοι κουρασμένοι.

Κουρασμένοι από τις δουλειές του σπιτιού, από τα προγράμματά μας, από τις υποχρεώσεις που μας κρατάνε απασχολημένους και από τις υψηλές απαιτήσεις που οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας. 

Επομένως, αντί να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα γι’ αυτό το καλοκαίρι, δεν θα κάνουμε τίποτα. Κυριολεκτικά τίποτα!

Δεν θα πάμε κατασκήνωση ούτε θα κάνουμε μαθήματα.

Αντίθετα, θα αφήσουμε την κάθε μέρα να κυλήσει και να μας… βγάλει όπου θέλει. Υιοθέτησα την ιδέα για ένα “Καλοκαίρι για μένα”, έτσι η γυμναστική και η καλή διατροφή είναι οι προτεραιότητές μου. Επιπλέον, θα δώσω στις κόρες μου την ελευθερία να διαλέγουν μόνες τους τι θέλουν να κάνουν.

Μπορεί να πάμε σε μια πισίνα εδώ κοντά και να δούμε τι προγράμματα έχει. Δεν το ξέρουμε ακόμα!

*Φωτογραφία: scarymommy.com

Θα περάσουμε μαζί χρόνο σαν οικογένεια, θα δούμε τηλεόραση, θα κάνουμε μικρά ταξιδάκια, θα χαζέψουμε το ηλιοβασίλεμα, θα κάνουμε βόλτα με τα ρόλερς, θα παίξουμε με νερομπαλόνια, θα βαρεθούμε, θα ξεκουραστούμε, θα χαλαρώσουμε και θα διαβάσουμε (γιατί στη μαμά αρέσει το διάβασμα).

Αλλά αν κι εσείς δεν έχετε ιδέα τι θα κάνετε αυτό το καλοκαίρι, δεν είστε οι μόνοι. Και μαντέψτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα παιδιά σας θα είναι μια χαρά- το ίδιο κι εσείς.»

Και συνεχίζει σε συνέντευξή της στο Babble.com, «Όλη τη χρονιά, ένιωθα ότι είχαμε χίλια πράγματα να κάνουμε. Το σχολείο, οι εργασίες, οι εκδηλώσεις, οι συναντήσεις στον Σύλλογο Γονέων, η δουλειά, ο χορός και ο άντρας μου που ταξιδεύει συνέχεια. Μόνο και μόνο το να οργανώνεις ποιος θα πάρει τα παιδιά απ’ το σχολείο, να φτιάχνεις το κολατσιό τους, να βάζεις πλυντήρια και να κανονίζεις τα ραντεβού με τον παιδίατρο ή τον οδοντίατρο, είναι δουλειές που γεμίζουν το καθημερινό σου ημερολόγιο.

Οι φίλοι μου μου έλεγαν για όλα όσα σκοπεύουν να κάνουν αυτό το καλοκαίρι και εγώ ένιωθα ότι είχα αποτύχει. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω μ’ αυτούς τους έντονους ρυθμούς, γι’ αυτό είπα να εγκαταλείψω την προσπάθεια. Ακόμα και ο ήλιος ξεκουράζεται. Γι’ αυτό, φέτος δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα.

Τελικά, τα παιδιά μου βαρέθηκαν από τη δεύτερη μέρα των διακοπών αλλά αυτό πιστεύω ότι είναι καλό σημάδι. Έτσι, μπορούν να μάθουν να ψυχαγωγούν τον εαυτό τους, αυτό έκανα κι εγώ όταν ήμουν παιδί.

Έχουν την τηλεόραση, έχουν το σκυλάκι τους και δεκάδες παιχνίδια. Αν βαρεθούν, μπορούν ακόμα να πετάξουν και τα σκουπίδια!»

Πηγή: babble.com

 

v