Ο 9 ετών γιος μου παίζει «πονηρά» παιχνίδια με έναν φίλο του. Είναι φυσιολογικό;

Ο 9 ετών γιος μου παίζει «πονηρά» παιχνίδια με έναν φίλο του. Είναι φυσιολογικό;
Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Μου έτυχε κάτι και θέλω τη βοήθειά σας. Ο γιος μου είναι 9 ετών και εχθές έπαιζε με ένα άλλο αγοράκι στην πιλοτή της πολυκατοικίας, μικρότερο κατά 3 έτη. Στην αρχή δεν τους έβλεπα και όταν τους φώναζα, έβγαιναν και έκαναν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ώσπου το ίδιο παρατήρησε και η μαμά του μικρότερου παιδιού. Έτσι, το βράδυ η μαμά του άλλου παιδιού ρώτησε τον γιο της «τι κάνατε εκεί στα κρυφά;» και το παιδάκι της είπε, ότι έπαιζαν ένα παιχνίδι που λέγεται «θάρρος και κάτι άλλο» και ότι ο ένας φίλαγε στο στόμα τον άλλον, κατέβαζαν τα παντελόνια τους και έδειχναν ο ένας στον άλλον τα πουλάκια τους. Και το πιο άσχημο: τα φιλάγανε κιόλας! Δεν ξέρω πώς να συμπεριφερθώ και αν είναι κάτι φυσικό, της ηλικίας. Τι να κάνω;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: mwkaplanphotography.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατανοώ την αγωνία και το ενδιαφέρον σας να ενημερωθείτε για το θέμα. Όπως έχουμε συζητήσει με άλλες αφορμές, η σεξουαλική επαγρύπνηση των παιδιών ξεκινά πολύ νωρίς και συνεχίζει να εξελίσσεται διαρκώς, μέχρι την κορύφωσή της κατά την εφηβική ηλικία. Στην πορεία αυτή, η ένταση της σεξουαλικότητας διαφοροποιείται κατά περιόδους, και σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι το διάστημα 5-10 ετών, η ένταση εκτονώνεται με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους στις σχέσεις μεταξύ των συνομηλίκων, στο σχολείο και στις δραστηριότητες.

Στο παράδειγμά σας, εάν έχω καταλάβει σωστά, έχετε ενημερωθεί για το περιστατικό από την μητέρα του άλλου παιδιού. Μια τρυφερή κουβέντα με τον γιο σας, σίγουρα θα βοηθούσε να κατανοήσετε το λόγο αυτού του παιχνιδιού. Τονίζω το «τρυφερή» διότι οποιαδήποτε ενοχοποίηση ενός τόσο λεπτού θέματος περισσότερο θα τον έκλεινε παρά θα τον προέτρεπε να μιλήσει μαζί σας. Έχει νόημα, πριν βιαστούμε να πούμε αν μια συμπεριφορά είναι φυσική λόγω ηλικίας ή όχι, να την κατανοήσουμε. Μιλάτε λοιπόν μαζί του, ακούτε τι έχει να σας πει, όχι σαν εξηγήσεις ή ανάκριση, αλλά με κατανόηση και εμπιστοσύνη. Από πλευράς σας, του εξηγείτε με ποιον τρόπο μπορεί να διαχειριστεί την επιθυμία του για εξερεύνηση και παρακινείτε και τον πατέρα του, με όμορφο τρόπο, να του επιτρέψει να απευθυνθεί σε εκείνον για όποιο θέμα τον απασχολήσει στην πορεία. Είναι πολύ σημαντικό, ο ομόφυλος γονέας να σταθεί καλά πλάι στο παιδί του και να είναι διαθέσιμος. Αν στη συζήτησή σας ακούσετε κάτι που σας παραξενέψει και νιώσετε ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v