Πώς να φτιάξετε σπιτικό μπέργκερ

Πώς να φτιάξετε σπιτικό μπέργκερ

Η μανία με τα μπέργκερ που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους ούτε εμάς αλλά ούτε και τα μικρά μας. Αν δεν θέλετε να παραγγείλετε απ’ έξω, αλλά να τα φτιάξετε εσείς, δείτε 3 εύκολες και ελαφριές συνταγές για μπέργκερ από τα χεράκια σας.

Ζουμερά μπέργκερ γαλοπούλας

*Φωτογραφία: chrisd.ca

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 μπέργκερ)

Μισό κιλό κιμά γαλοπούλας

Μισό φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζανιού μπάρμπεκιου σος (με λίγα λιπαρά)

2 κουταλιές της σούπας γαλέτα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια φύλλα σπανάκι

Κέτσαπ για τη γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Τι πρέπει να κάνετε

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και αναμίξτε τον κιμά, τον βασιλικό, τη γαλέτα, τη μπάρμπεκιου σος και το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε τα με τα χέρια σας και έπειτα πλάστε 4 μπέργκερ.

Τοποθετήστε τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ψηθούν για 2-3 λεπτά στην κάθε μεριά εωσότου να ροδίσουν. Όταν ετοιμαστούν, μεταφέρετέ τα σε ένα ταψί (ή αφήστε τα στο ίδιο τηγάνι αν μπαίνει στον φούρνο), που στη συνέχεια θα βάλετε στο φούρνο. 20-25 περίπου λεπτά είναι αρκετά- θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα και ζουμερά όταν το εσωτερικό τους δεν είναι πια ροζ.

Πηγή: skinnychef.com

Γευστικά μπέργκερ από μανιτάρια

*Φωτογραφία: fthmb.tqn.com

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 6 μπέργκερ)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 συσκευασίες από φρέσκα μανιτάρια (θα βρείτε στα φρέσκα προϊόντα των μεγάλων σούπερ-μάρκετ)

Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και ίδια ποσότητα ρίγανη

2/3 φλιτζανιού νιφάδες βρώμης

¾ φλιτζανιού γαλέτα

2 αυγά χτυπημένα

Μισό φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγκάτο

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα τηγάνι, αφήστε το ελαιόλαδο να κάψει στη μεσαία ένταση. Προσθέστε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη μέχρι να ψηθούν για περίπου 10 λεπτά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα αφού τα μανιτάρια «πιουν» τους χυμούς τους. Στη συνέχεια, μεταφέρετέ τα σε έναν δίσκο κοπής και αφού κρυώσουν, κόψτε τα σε μικρά κομματάκια.

Έπειτα, βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ, στο οποίο θα προσθέσετε τη βρώμη και αλατοπίπερο, αν κρίνετε ότι χρειάζεται. Συνεχίστε με το τυρί και τα αυγά και αφού τα προσθέσετε, ανακατέψτε για να δέσει το μίγμα. Αφήστε το να «ξεκουραστεί» για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η γαλέτα να απορροφήσει τα πολλά υγρά. Αλείψτε τα χέρια σας με λίγο λάδι ή νερό και σχηματίστε τα μπέργκερ.

Αφού βάλετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, αφήστε τα μπέργκερ να ψηθούν μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα, για 5 με 6 λεπτά.

Πηγή: allrecipes.com

Ελαφριά μπέργκερ λαχανικών

Τι θα χρειαστείτε

350 γραμμάρια πατάτες σε μικρά κομμάτια

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 γραμμάρια λάχανο ψιλοκομμένο

150 γραμμάρια καρότα τριμμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

2 κουταλάκια του γλυκού κέτσαπ

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

30 γραμμάρια γαλέτα

25 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

Τι πρέπει να κάνετε

Αφήστε τις πατάτες να βράσουν και, αφού ετοιμαστούν, σουρώστε τις καλά και λιώστε τις με ένα πιρούνι. Σε ένα τηγάνι, ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέστε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, για 3 λεπτά. Κάντε το ίδιο με το καρότο και το λάχανο και αφήστε το μίγμα να «δέσει» για 5 λεπτά. Στο τέλος, προσθέστε και το σκόρδο και τηγανίστε για ένα ακόμα λεπτό. Μόλις ετοιμαστεί, απομακρύνετε το τηγάνι απ’ τη φωτιά.

Αφού κρυώσει, προσθέστε τις πατάτες, το τυρί, τον βασιλικό, την κέτσαπ και τη γαλέτα. Ανακατέψτε τα καλά και ρίξτε τα μπαχαρικά της προτίμησής σας.

Σχηματίστε 8 μπέργκερ και πασπαλίστε τα με αλεύρι. Σε ένα τηγάνι, ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και αφήστε τα μπέργκερ να ψηθούν για 5 λεπτά, γυρνώντας τα από την άλλη μεριά στον μισό περίπου χρόνο.

Σερβίρετε με ντομάτα και μαρούλι και σχηματίστε το πρόσωπο ενός… χορτοφαγικού τέρατος, όπως στη φωτογραφία, για να δελεάσετε περισσότερο τα παιδιά.

Πηγή: lovefood.com

Αφού τα απομακρύνετε από τον φούρνο, βάλτε τα μέσα στα ψωμάκια (είτε κανονικά είτε ολικής άλεσης) και σερβίρετε με κέτσαπ (προαιρετικά). Εναλλακτικά, προτιμήστε μια αυτοσχέδια σος από γιαούρτι με ελάχιστο τριμμένο σκόρδο και βασιλικό!

Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με λαχταριστά συνοδευτικά, όπως τηγανιτές πατάτες (στο φούρνο), onion rings και τυροκροκέτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v