5 πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στις διακοπές

5 πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στις διακοπές

Όταν προετοιμαζόμαστε για τις διακοπές με τα παιδιά, φροντίζουμε να έχουμε εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα. Από τα παιδικά αντηλιακά μέχρι τα δεκάδες παιχνίδια και τα ποδήλατά τους! Εκτός, όμως, από το να φροντίσουμε να μην τους λείψει τίποτα, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για κάτι ακόμα πιο σημαντικό: την ασφάλειά τους. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε πριν φύγουμε, για να ‘χουμε το κεφάλι μας ήσυχο στις διακοπές;

Προσοχή στη θάλασσα και την πισίνα

*Φωτογραφία: liburankeren.com

Το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, για να είναι ανέμελο, πρέπει να είναι και ασφαλές. Όσο κι αν τα παιδιά εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους μέσα στο νερό, εσείς θα πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πρώτο και κύριο: θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας τη σαμπρέλα, τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο του παιδιού (ανάλογα με την ηλικία του και με το πόσο έχει εξοικειωθεί με την κολύμβηση). Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν πρέπει να επαναπαύεστε ούτε να αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν χωρίς επιτήρηση. Ο κίνδυνος ατυχημάτων ή πνιγμού μπορεί να μειώνεται με τη χρήση αυτών των αντικειμένων αλλά δεν εξαφανίζεται!

Τα παπουτσάκια θαλάσσης, επίσης, είναι απαραίτητα για τους απρόβλεπτους τραυματισμούς. Σε μια παραλία με βότσαλα, πέτρες ή αχινούς, θα προφυλάξουν το παιδί από τις εκδορές και φυσικά από τον πόνο! Μάλιστα, σε περίπτωση που πηγαίνετε για πρώτη φορά σε μια άγνωστη παραλία, καλό θα είναι να βουτήξετε πρώτα εσείς για να δείτε πόσο βαθιά είναι, έτσι ώστε να πείτε στο παιδί μέχρι ποιο σημείο της μπορεί να κολυμπήσει.

Το φαρμακείο των διακοπών με τα απαραίτητα

*Φωτογραφία: youran.ehnchina.com

Το πιθανότερο είναι, ότι το παιδί θα χτυπήσει ή θα υποστεί μικρο-τραυματισμούς, όπως εκδορές, γρατζουνιές ή κοψίματα, ενδεχομένως και πάνω από μία φορές στη διάρκεια των διακοπών σας. Γι’ αυτούς, ωστόσο, δεν θα πρέπει ν’ αγχώνεστε, γιατί είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα και δεν πρόκειται να τους αποφύγετε. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας! Φροντίστε, λοιπόν, να γεμίσετε το φαρμακείο των διακοπών με όλα τα απαραίτητα.

Βεβαιωθείτε ότι το φαρμακείο πρώτων βοηθειών περιέχει: ελαστικό επίδεσμο, αποστειρωμένες γάζες, τσιρότα σε διάφορα μεγέθη, βαμβάκι, παυσίπονα, θερμόμετρο, ένα μικρό ψαλιδάκι, τσιμπιδάκι, οξυζενέ, ένα εντομοαπωθητικό αλλά και ειδική αλοιφή για τα τσιμπήματα, παγοκύστες, οινόπνευμα, γάντια μιας χρήσης αλλά και ένα επουλωτικό προϊόν σε μορφή σπρέι, με αντισηπτική δράση. Έτσι, σε περίπτωση κάποιου μικρού τραυματισμού, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε, είναι να ψεκάσετε πάνω στο σημείο που χτύπησε το παιδί. Ακόμα και αν τα χέρια σας δεν είναι καθαρά ή έχετε ξεχάσει το οινόπνευμα, δεν χρειάζεται να ακουμπήσετε την πληγή, μεταφέροντας πιθανώς περισσότερα μικρόβια πάνω της. Το παιδί, μάλιστα, θα ανακουφιστεί άμεσα από τις ενοχλήσεις και στη συνέχεια μπορεί να συνεχίσει να ευχαριστιέται τις διακοπές του!

Ελέγξτε το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου

*Φωτογραφία: today.com

Αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά με το μωρό σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλους τους κανόνες ασφαλείας σχετικά με το κάθισμα του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, τα βρέφη μέχρι 12 μηνών πρέπει να βλέπουν προς τα πίσω, σε αντίστροφη φορά απ’ αυτή του οδηγού. Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε περισσότερες οδηγίες.

Για μεγαλύτερα παιδιά, λάβετε υπόψη σας τα εξής: το κεφάλι τους θα πρέπει να καλύπτεται από τα πλαϊνά μαξιλάρια του καθίσματος, επομένως αν φαίνεται από το πλάι, θα χρειαστεί να το αλλάξετε. Επιπλέον, οι ζώνες πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των ώμων ή λίγο πιο πάνω για τη μέγιστη ασφάλεια. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης: οι ειδικοί συνιστούν ότι η διάρκεια ζωή τους είναι μέχρι 6 έως 8 χρόνια. Σε περίπτωση, όμως, που έχετε παρατηρήσει ότι έχει φθαρεί νωρίτερα ή έχει χρησιμοποιηθεί πολύ, θα πρέπει να το αλλάξετε. 

Φτιάξτε ένα βραχιολάκι έκτακτης ανάγκης με το τηλέφωνό σας

*Φωτογραφία: danyabanya.com

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι δεδομένο ότι θα βρεθείτε σε χώρους με πολυκοσμία. Δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε αλλά σε πολυσύχναστα μέρη αρκούν λίγα μόνο δευτερόλεπτα για να χάσετε το παιδί από τα μάτια σας ή ν’ αφήσει το χέρι σας και να φύγει τρέχοντας μακριά, χωρίς να το καταλάβετε.

Η σκέψη και μόνο ότι το μικρό σας θα μείνει μόνο και αβοήθητο ανάμεσα σε τόσο κόσμο τρομοκρατεί κάθε γονιό. Μία απλή λύση, λοιπόν, είναι να φτιάξετε ένα βραχιολάκι με το τηλέφωνό σας. Επισκεφθείτε ένα μαγαζί με χάντρες και αγοράστε τους αριθμούς που αντιστοιχούν στον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Μπορείτε είτε να το φτιάξετε εσείς σπίτι είτε να ζητήσετε από την πωλήτρια να το φτιάξει για εσάς. Έτσι, σε περίπτωση που γίνει το κακό, κάτι που απευχόμαστε, όποιος βοηθήσει το μικρό σας, θα δει το τηλέφωνο και θα σας καλέσει!

Βιβλιάριο υγείας του παιδιού για παν ενδεχόμενο!

Όσο κι αν προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε τα μικρά μας από τους κινδύνους, ποτέ δεν μπορούμε να τα προστατέψουμε 100%. Τα απρόβλεπτα ατυχήματα είναι πάντα μια – έστω και μικρή- πιθανότητα που θα πρέπει, όμως, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμηθείτε να βάλετε στην τσάντα δεν είναι τα κουβαδάκια για την παραλία, αλλά το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ή πιθανώς η ιδιωτική ασφάλεια που του έχετε κάνει.

Θα βοηθήσει, επίσης, αν επιλέξετε κάποιο κατάλυμα που να βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο ή το ιατρικό κέντρο της περιοχής. Εναλλακτικά, αν πιστεύετε ότι κινδυνολογούμε, φροντίστε απλώς να έχετε πρόχειρα τα στοιχεία του κοντινότερου νοσοκομείου για να πάτε αμέσως με το αυτοκίνητο, σε περίπτωση που χρειαστεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v