Τα ελληνικά σχολεία που εφαρμόζουν το σύστημα Μοντεσσόρι

Τα ελληνικά σχολεία που εφαρμόζουν το σύστημα Μοντεσσόρι

Πολλοί, εκπαιδευτικοί και γονείς, πίνουν νερό στο σύστημα της Μαρία Μοντεσσόρι, για το οποίο έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο μας, και που έχει εισαχθεί σε κάποια ελληνικά σχολεία εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι όλα ιδιωτικά και, εκτός από την Αθήνα, λειτουργούν λίγα ακόμα Μοντεσσοριανά σχολεία στην συμπρωτεύουσα. Αν σκέφτεστε να γράψετε το παιδί σε κάποιο απ’ αυτά, δείτε πού πρέπει να απευθυνθείτε.

*Φωτογραφία: squarespace.com

Προσχολική εκπαίδευση

Κέντρο Προσχολικής Αγωγής Green School



Δέχεται παιδιά από 8 μηνών μέχρι και το νηπιαγωγείο. Στόχος του είναι να μάθει στα παιδιά να μαθαίνουν απ’ τα λάθη τους, να στηρίζονται στον εαυτό τους, αλλά και να μάθουν να σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσω της ενασχόλησής τους με τη φύση. Στον εξωτερικό χώρο του Green School, μάλιστα, υπάρχει κήπος, στον οποίο περνούν την ώρα τους οι μικροί μαθητές, αλλά και ένα ξεχωριστό δεντρόσπιτο για δημιουργικό παιχνίδι, μέσω του οποίου μαθαίνουν να γίνονται ανεξάρτητα.



Δείτε περισσότερα εδώ.

Διεύθυνση: Σκουφά 1, Καματερό.

Τηλέφωνο: 2102323885. (υπεύθυνη κ. Αγγελική Θεοδωρίδου).

Κέντρο Μοντεσσοριανής Βρεφονηπιακής αγωγής «Αγαπούπολη»



Διαθέτει 3 διαφορετικά τμήματα, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Συγκεκριμένα, λειτουργεί η «βρεφική αίθουσα» για μικρά από 6 έως 18 μηνών, η «παιδική κοινότητα» για ηλικίες από 18 μηνών μέχρι 3 ετών και το «σπίτι του παιδιού» για παιδιά μέχρι 5 ετών. Στις παροχές του, περιλαμβάνονται η διατροφή των παιδιών, η μεταφορά τους, η ιατρική παρακολούθηση από παιδίατρο κάθε μήνα, οι εκπαιδευτικές εκδρομές αλλά και η σχολή γονέων για τους μεγάλους.

Εδώ θα μάθετε περισσότερα για τις εγγραφές για το επόμενο σχολικό έτος.

Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 45, Νέα Σμύρνη.

Τηλέφωνο: 2109323680 και 6947430085.

Παιδικός σταθμός- Νηπιαγωγείο Learning Steps



Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Lerning Steps είναι… πολυδιάστατο: μεταξύ άλλων, μυεί τα παιδιά από 2,5 έως 6 ετών στην τέχνη, και τον αθλητισμό, τα εισάγει στα Μαθηματικά και τα Αγγλικά τους μαθαίνει και κάποιες βασικές δεξιότητες χειρισμού του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ταυτόχρονα τους μαθαίνει τις βασικές αρχές της οικολογίας και τους βοηθά να κατανοήσουν το περιβάλλον τους μέσα από εκπαιδευτικές εκδρομές.

Στο σχολείο, παρέχεται δεκατιανό  ενώ το μεσημεριανό το φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι.



Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα τους.

Διεύθυνση: Αθανασίου Διάκου 81 και Ύδρας 5, Κηφισιά.

Τηλέφωνο: 2106201107, 2106205818.

Το σπίτι των παιδιών



Λειτουργεί βρεφικό τμήμα, προπαρασκευαστικό τμήμα, τμήμα προνηπίων αλλά και νηπιαγωγείο σε διαφορετική διεύθυνση, στα Μελίσσια (Κολοκοτρώνη 18). Στόχος του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και εμπειριών, που περιλαμβάνουν λίγο απ’ όλα. Από την δική τους ατομική φροντίδα μέχρι διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως η παντομίμα, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο και η ρυθμική γυμναστική, το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών είναι πάντα γεμάτο!



Διεύθυνση: Δαιδάλου 8, Πάτημα Χαλάνδρι.

Τηλέφωνα: 210 8041991 και 6972142981.

Μοντεσσοριανό Σπίτι Αλίμου

*Φωτογραφία: alimosonline.gr

Ο παιδικός σταθμός στον Άλιμο, που ιδρύθηκε από την ομάδα Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία, εφαρμόζει το μοντεσσοριανό σύστημα για παιδιά από 2,5 έως 5 ετών. Η μελέτη περιβάλλοντος, τα καλλιτεχνικά, η μουσική αλλά και τα μαθηματικά γεμίζουν το πρόγραμμα των μικρών μαθητών. 

Διεύθυνση: Γρηγορίου Αυξεντίου 14, Άλιμος. 

Τηλέφωνο: 2109885838.

Montessori Way of Life

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο Montessori Way of Life στην Αγία Παρασκευή. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε, εδώ μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική δήλωση με τα απαραίτητα στοιχεία για τα παιδιά. 

Διεύθυνση: Κ.Παλαιολόγου 9,  Αγία Παρασκευή.

Τηλέφωνο: 6944961991 και 6977086 241.

Μοντεσσοριανή Σχολή Ζαφρανά (παιδικός σταθμός- νηπιαγωγείο)

Σε έναν ξεχωριστό χώρο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, με ένα όμορφο κήπο και ένα θέατρο, στεγάζεται η Σχολή Ζαφρανά, που φιλοξενεί παιδιά από 2,5 έως 6 ετών. Στηρίζεται στη φιλοσοφία της Μαρίας Μοντεσσόρι αλλά και στο ότι τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν από πολύ νωρίς από τα ερεθίσματα που παίρνουν από το περιβάλλον τους. Η κοινωνικοποίηση, η εσωτερική πειθαρχία αλλά και η εισαγωγή στη λογική σκέψη είναι ο στόχος της Σχολής Ζαφρανά, ήδη από μικρή ηλικία. 

Διεύθυνση: Αδαμαντίου Κοραή 49, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. 

Τηλέφωνο: 2310436300 και 6948600271.

Προσχολική και σχολική εκπαίδευση

Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών Μαρία Γουδέλη (Παιδικός σταθμός- Νηπιαγωγείο- Δημοτικό)

Η Μαρία Γουδέλη δημιούργησε το 1950 το πρώτο νηπιαγωγείο με βάση τη Μοντεσσοριανή μέθοδο στην Ελλάδα ενώ στη συνέχεια ίδρυσε το δημοτικό σχολείο. Αρχή της Μοντεσσοριανής Σχολής είναι ο παιδαγωγός να αντιμετωπίζει το κάθε παιδί ατομικά, σύμφωνα με την προσωπικότητά του και να το βοηθά να εξελιχθεί, πάντα ενθαρρύνοντάς το.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Μοντεσσοριανής Σχολής, στο Δημοτικό δεν γίνονται δεκτά παιδιά που δεν έχουν φοιτήσει προηγουμένως στο νηπιαγωγείο της Σχολής. Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό λειτουργούν από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 13.30 το μεσημέρι, με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου μέχρι τις 3. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κανονισμό του σχολείου.

Διεύθυνση: Π. Χατζοπούλου 2, Αθήνα. 

Τηλέφωνο: 2106925100, 2106925300. 

Μοντεσσοριανά σχολεία (Προσχολική εκπαίδευση- Δημοτικό)


Στεγάζονται στη Βαρυμπόμπη, σε μια περιοχή με πράσινο που βρίσκεται μακριά από τη φασαρία της πόλης και δέχονται παιδιά μέχρι 12 ετών. Τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στο δημοτικό, το σύστημα διδασκαλίας είναι επίσης παιδοκεντρικό, αφού κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες. Το πρόγραμμα των παιδιών εμπλουτίζεται και με άλλες δραστηριότητες, όπως σκάκι, κολύμβηση, μοντέρνοι και κλασικοί χοροί.

Εδώ θα δείτε περισσότερα για τα Μοντεσσοριανά σχολεία ενώ εδώ θα δείτε τα δίδακτρα.



Διεύθυνση: Τατοϊου, Αχαρνές.

Τηλέφωνο: 210 8169522 και 210 8169597.

Μοντεσσοριανή Αγωγή Χριστίνας Σαββοπούλου- Νίκου Γιάννου (Παιδικός σταθμός- νηπιαγωγείο- δημοτικό)

Στη συμπρωτεύουσα, λειτουργεί το σχολείο της Μοντεσσοριανής Αγωγής από το 1982, βασισμένο στην Μοντεσσοριανή φιλοσοφία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλλες δραστηριότητες για τα παιδιά, ενώ στο Δημοτικό « η μάθηση γίνεται με ελεύθερη επιλογή ασχολιών από τα παιδιά», όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου. 

Η γυμναστική, ο χορός, η εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και η ζωγραφική είναι μερικές από τις δραστηριότητες που προστίθενται στο πρόγραμμα των μαθητών. 

Διεύθυνση: Πουρνάρι Πυλαίας, Θεσσαλονίκη. 

Τηλέφωνο: 2310320190.

v