Πώς να φτιάξετε τους πιο τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες

Πώς να φτιάξετε τους πιο τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες

Είναι ένα από τα κλασικά ορεκτικά που συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε στις ταβέρνες που πηγαίνουμε στις καλοκαιρινές εξόδους μας, αλλά που αποφεύγουμε να φτιάχνουμε στο σπίτι. Αυτή την εύκολη συνταγή, όμως, αξίζει να την δοκιμάσετε, ενώ αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς το τηγάνι, σας έχουμε και μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

*Φωτογραφία: 12tomatoes.com

Τι θα χρειαστείτε

*Φωτογραφία: natashaskitchen.com

1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 αυγά

1 ½ φλιτζάνι φέτα που θα έχετε λιώσει με ένα πιρούνι

Αλάτι και πιπέρι

2 φλιτζάνια γαλέτα (ή εναλλακτικά 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Αφού τρίψετε τα κολοκύθια, βάλτε τα σε ένα μπολ και πασπαλίστε με λίγο αλάτι. Έπειτα, πιέστε τα με τα χέρια σας για να απομακρύνετε τα υγρά τους. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για μισή ώρα και στη συνέχεια επαναλάβετε για να φύγουν και τα υπόλοιπα υγρά.

*Φωτογραφία: shared.com

Βήμα 2ο

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα με τα χέρια σας μέχρι το μίγμα να «σφίξει», ώστε να μπορείτε να πλάσετε τους κεφτέδες. Σε περίπτωση που κρίνετε ότι χρειάζεται να «δέσει» κι άλλο, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.

*Φωτογραφία: justataste.com

Βήμα 3ο

Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, τόσο ώστε να καλύπτεται ο πάτος του, και ανάψτε το μάτι στη μεσαία ένταση.

Βήμα 4ο

Βρέξτε ένα κουτάλι της σούπας με νερό και αρχίστε να βάζετε μ’ αυτό έναν- έναν τους κεφτέδες στο τηγάνι. Συνεχίστε μέχρι να γεμίσει το σκεύος, αλλά φροντίστε οι κεφτέδες να μην ακουμπούν μεταξύ τους γιατί θα κολλήσουν. Μην ξεχάσετε, επίσης, να βρέχετε πού και πού το κουτάλι με λίγο νερό, επίσης για να μην κολλήσει η ζύμη.

*Φωτογραφία: wikihow.com

Βήμα 5ο

Τηγανίστε τους κολοκυθοκεφτέδες για 2-3 λεπτά σε κάθε μεριά μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, στρώστε ένα φύλλο χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο, για να απορροφήσει το έξτρα λάδι, και βγάλτε τους έναν- έναν απ’ το τηγάνι (μια σπάτουλα σιλικόνης θα βοηθούσε ιδιαίτερα για να μην «σπάσουν» όσο είναι ακόμα ζεστοί.)

*Φωτογραφία: feastingathome.com

Και η εναλλακτική…

Αν προτιμάτε την πιο υγιεινή εκδοχή τους, μπορείτε κάλλιστα να τους ψήσετε στον φούρνο. Αφού τον προθερμάνετε στους 180 βαθμούς, απλώστε λίγο λάδι στην επιφάνεια ενός ταψιού.

*Φωτογραφία: feastingathome.com

Στη συνέχεια, πλάστε με τα χέρια σας τους κεφτέδες- αν σας βγουν στρογγυλοί, πιέστε τους λίγο με τα χέρια σας έτσι ώστε να γίνουν πιο επίπεδοι. Τοποθετήστε τους στο ταψί, και πάλι χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.

Με μια βούρτσα σιλικόνης, «περάστε» από πάνω τους λίγο ελαιόλαδο και αφήστε τους να ψηθούν για 25 λεπτά. Στα μισά του χρόνου, μην ξεχάσετε να τους αναποδογυρίσετε για να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο μεριές.

Μπορείτε να τους σερβίρετε όχι με κάποια παχυντική σος, αλλά με το κλασικό και πεντανόστιμο ελληνικό γιαούρτι- σας προτείνουμε το στραγγιστό για πιο γεμάτη γεύση.

*Φωτογραφία: kqed.org

Πηγή: mygreekdish.com

v