«Έτσι είμαι εγώ. Έτσι είναι η ενδομητρίωση»: Ο αγώνας μιας 27χρονης κοπέλας

«Έτσι είμαι εγώ. Έτσι είναι η ενδομητρίωση»: Ο αγώνας μιας 27χρονης κοπέλας

Περίπου το 10% των γυναικών πάσχει από ενδομητρίωση, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι τόσο σπάνια πάθηση όσο ενδεχομένως νομίζουμε. Μάλιστα, η ύπουλη αυτή νόσος προσβάλλει περισσότερο γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, προκαλώντας τους ακόμα και σοβαρά προβλήματα υπογονιμότητας, όπως αυτό της 27χρονης Thessy Kouzoukas.

*Φωτογραφία: yuryz.com

Η Thessy, πριν λίγο καιρό κοινοποίησε στο διαδίκτυο δύο φωτογραφίες της, στις οποίες εμφανίζεται στη μία με φουσκωμένη, πρησμένη κοιλιά και στην άλλη με επίπεδη κοιλιά. Η διαφορά είναι εμφανής, ο λόγος που το έκανε, όμως, όχι. Διαβάστε τι έχει να πει η ίδια…

«Αυτό μπορεί να σοκάρει αρκετούς. Έτσι είμαι εγώ. Έτσι είναι η ενδομητρίωση. Δεν είχα σκοπό να μοιραστώ με τόσο κόσμο τις φωτογραφίες μου, γι’ αυτό και είμαι γυμνή, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω πόσες κοπέλες περνάνε το ίδιο και νιώθουν μόνες. Έτσι ήταν το στομάχι μου πριν 3 εβδομάδες (αριστερή φώτο), ενώ 2 βδομάδες πριν τραβήξω τη φωτογραφία, είχα υποστεί ρήξη κύστης (κατά την οποία η κύστη σπάει και απελευθερώνει το υγρό της). Έτσι, είμαι εγώ τώρα (δεξιά φώτο). Παίρνω ένα ειδικό χάπι που έχει σταματήσει όλες μου τις ορμόνες, με αποτέλεσμα να είμαι 27 ετών και να έχω μπει στην εμμηνόπαυση. Το επερχόμενο ταξίδι μου στην Ελλάδα, μαζί με την αγωγή που ακολουθώ, ελπίζω να με προετοιμάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επέμβαση που θα κάνω στα τέλη Αυγούστου. Η ενδομητρίωση δεν είναι αστείο. Θα με χειρουργούν για πάνω από 7 ώρες και θα μείνω στο νοσοκομείο μία βδομάδα. Σας παρακαλώ, διαδώστε τι είναι η ενδομητρίωση. Αν κάποια γνωστή σας υποφέρει από πόνους περιόδου, πείτε της να το κοιτάξει. Και σε όσες από εσάς έχετε ήδη ενδομητρίωση, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες!»



Το κακό με αυτή την ασθένεια είναι ότι αρκετές φορές περνάει απαρατήρητη γιατί τα συμπτώματά της μπορεί να μην είναι έντονα και έτσι να μην υποψιάσουν γιατρό και ασθενή. Γι’ αυτό και η Thessy, που από μικρή υπέφερε από φοβερούς πόνους περιόδου, θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τις γυναίκες που πιθανώς έχουν το ίδιο πρόβλημα. Εξάλλου, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η ασθένεια, τόσο λιγότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα μάθετε περισσότερα γι’ αυτή την ασθένεια, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν 176 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Πηγή: kidspot.com.au

v