7 δοκιμασμένοι τρόποι να δώσεις τέλος σε κάθε καυγά

7 δοκιμασμένοι τρόποι να δώσεις τέλος σε κάθε καυγά

Δεν έχει (ακόμα) ανακαλυφθεί το μαγικό φίλτρο που άπαξ και καταναλωθεί, γιατρεύει την γκρίνια και τους ανόητους καυγάδες. Οι τσακωμοί για μικροπράγματα που σιγά-σιγά γιγαντώνονται και καταλήγουν σε τιτανομαχίες, δηλητηριάζουν τις σχέσεις. Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ένα ζευγάρι να κρίνεται συχνά ένοχο για κατά συρροή τσακωμούς; Δείτε μερικούς απλούς τρόπους να εκτονώσετε την ένταση με σωστό τρόπο, για να διατηρηθούν οι ισορροπίες.

1. Κόψτε την κριτική

(Photo: brightside.me

Αντί να ασκήσετε κριτική στο ταίρι σας ξεκινώντας με πικρόχολες φράσεις όπως «Εσύ ποτέ δεν…» ή «Πάντα είσαι…», προτιμήστε να κριτικάρετε την συμπεριφορά δίνοντας έμφαση στο τι σας ενοχλεί. Είναι εντελώς διαφορετικό για έναν άνθρωπο (εκνευρισμένο) ν’ ακούει «Κοιτάζεις πάντα μόνο τον εαυτό σου» από «Όταν συμπεριφέρεσαι με εγωισμό, στεναχωριέμαι».

2. Μην υποτιμάτε τα συναισθήματά του/της

Σίγουρα έχετε θυμώσει, όμως σ’ έναν καυγά, σπάνια φταίει μόνο ο ένας. Προσπαθήστε να εκφράσετε με ψυχραιμία τα συναισθήματά σας, δίνοντας σημασία σ’ αυτό που σας ενώνει: ο τσακωμός είναι δυσάρεστος και για τους δύο! Αντί, λοιπόν, να μονολογήσετε για το πόσο θυμωμένοι ή απογοητευμένοι είστε, επισημάνετε απλά ότι «σε κανέναν απ’ τους δύο δεν αρέσει αυτή η κατάσταση». Έτσι, θα κάνετε το πρώτο βήμα συμφιλίωσης και θα σημάνετε την έναρξη για να βρεθεί κάποια λύση.

3. Μη φτιάχνετε σενάρια



Είτε επειδή ο έρωτάς σας είναι ζωντανός (και λιγάκι κτητικός), είτε επειδή αυτή είναι η φύση σας, μπορεί να είστε το είδος του συντρόφου που φτιάχνει σενάριο για Όσκαρ φαντασίας, αν, για παράδειγμα, ο καλός σας δεν σηκώσει τηλέφωνο. Όπως έχει χιλιοειπωθεί, όμως, η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης, γι’ αυτό φροντίστε να περιορίσετε την τάση να πηγαίνει ο νους σας στο κακό και ν’ ακούτε τον σύντροφό σας.

4. Μην υποτιμάτε τον/την σύντροφό σας

Η υποτίμηση μπορεί να γίνει τόσο ξεκάθαρα, όσο και με εύσχημους τρόπους. Όταν είναι κανείς θυμωμένος, είναι εύκολο ν’ αρχίσει να αραδιάζει ελαττώματα και παλιά σφάλματα, λες και είναι ο ίδιος αναμάρτητος. Τα υποτιμητικά σχόλια περιττεύουν –αν, πραγματικά, νιώθετε ότι το ταίρι σας σας «πέφτει λίγο», τότε δεν έχετε παρά να χωρίσετε.

5. Μην ρίχνετε όλο το φταίξιμο σε εκείνον/η



Είναι λάθος να μετατρέπεται ένας τσακωμός σε ντιμπέιτ για το ποιος έχει το περισσότερο φταίξιμο. Ο καυγάς έχει ήδη ξεκινήσει και –εφόσον είναι καυγάς- τότε προφανώς συμμετέχετε κι οι δυο. Προσπαθήστε να επενδύσετε τον κόπο και τον χρόνο που ξοδεύετε στο «ποιος το ξεκίνησε» σε κάτι χρησιμότερο.

6. Μην του/της «χτυπάτε» λάθη του παρελθόντος

Το να «θυμίζετε» στο άλλο σας μισό τα λάθη και τα ατοπήματα του παρελθόντος, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα –πλην της εκτόνωσής σας. Ό,τι έγινε, έγινε κι αν δεν το έχετε πραγματικά συγχωρήσει, τότε είναι δική σας δουλειά να τα βάλετε κάτω και να δείτε πώς θα το διαχειριστείτε. Συζητήστε τι σας ενοχλεί και προσπαθήστε να το λύσετε το συντομότερο δυνατόν.

7. Μην επιμένετε να «περάσει» το δικό σας

Είναι δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει να κάνει την απλή σκέψη: με κανέναν άνθρωπο δεν είμαστε απόλυτα συμβατοί. Κανείς δεν βλέπει τα πράγματα ακριβώς όπως εμείς, επομένως αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία και στην οπτική του άλλου. Μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη ή σωστότερη – ποτέ δεν ξέρεις!

Πηγή: brightside.me


v