5 συνταγές για γλυκό του κουταλιού

5 συνταγές για γλυκό του κουταλιού

Τα δένδρα είναι γεμάτα από άγουρους καρπούς που μοσχοβολάνε και η εποχή είναι η κατάλληλη για τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού. Πάρτε ένα ταγάρι λοιπόν, μαζέψτε τους καρπούς που προτιμάτε και φτιάξτε με ελάχιστα υλικά γλυκά με 100% φυσικά συστατικά.

Φιστίκι 

Γλυκό του κουταλιού φυστίκι

Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό μικρά άγουρα φιστίκια Αιγίνης
1500 γρ. ζάχαρη
φλούδα πορτοκαλιού
5 λεμόνια
χυμό από ένα λεμόνι

Τι θα κάνετε: Σε ένα δοχείο με νερό, ρίχνετε τα φιστίκια με 5 λεμόνια κομμένα στα τέσσερα και τα αφήνετε για 5 μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αλλάζετε τακτικά το νερό. Όταν περάσουν οι 5 μέρες, ρίχνετε τα φιστίκια σε βραστό νερό για 2 λεπτά, τα σουρώνετε και επαναλαμβάνετε 3 φορές. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα 750 γρ. νερό, τη φλούδα από το πορτοκάλι και τη ζάχαρη και βράζετε για 2 λεπτά. Ρίχνετε τα φιστίκια και βράζετε για 3 λεπτά ακόμη. Αφήνετε να περάσει μια μέρα. Την επόμενη μέρα τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού.

Βύσσινο

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Τι θα χρειαστείτε:
2 κιλά βύσσινα
2 κιλά ζάχαρη
1 κούπα νερό

Τι θα κάνετε:

Αφαιρείτε τα κοτσάνια και πλένετε τα βύσσινα. Αφαιρείτε τα κουκούτσια τους με μια φουρκέτα, μαζεύοντας τους χυμούς και τα καθαρά φρούτα σε ένα μπολ. Προσθέστε στο φρούτο τη ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό και τα αφήνετε όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, βάλτε το μίγμα σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όλη η ζάχαρη έχει διαλυθεί, ακόμα και από τα πλαϊνά της κατσαρόλας. Δυναμώστε τη φωτιά και βράστε. Για την επόμενη μισή ώρα, σταθείτε πάνω από την κατσαρόλα καθώς το μίγμα φουσκώνει απότομα και μπορεί να ξεχειλίσει. Ξαφρίζετε προσεκτικά το γλυκό. Βάλτε το γλυκό σε βαζάκια, κλείστε τα καπάκια και αναποδογυρίστε τα. Το διατηρείτε στο ψυγείο.

Πορτοκάλι

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Τι θα χρειαστείτε:
1,5 κιλό πορτοκάλια
1,5 κιλό ζάχαρη
2,5 ποτήρια νερό
2,5 κουταλιές  σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας γλυκόζη

Τι θα κάνετε:
Ξύνετε ελαφρά τα πορτοκάλια, τα πλένετε και τα σκουπίζετε. Τα κόβετε σε 6 μεγάλες κάθετες φέτες και τις βάζετε σε μπόλικο νερό που βράζει. Τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια κόβετε την κάθε φέτα σε κανονικά κομμάτια και αν έχει χοντρές ίνες τις κόβετε. Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει. Αφαιρείτε τα κουκούτσια και ρίχνετε τα πορτοκάλια μέσα στο σιρόπι που βράζει, μέχρι να πήξει. Αν χρειαστεί ξαφρίζετε. Προσθέτε το χυμό των λεμονιών και τη γλυκόζη. Το αφήνετε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη.

Κυδώνι

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Τι θα χρειαστείτε:
1 1\2 κιλό κυδώνια
1 1\2 φλ. νερό
1 1\2κιλο ζάχαρη
1\2 φλ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
Το χυμό ενός λεμονιού

Τι θα κάνετε:
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και τα βράζετε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Καθαρίζετε τα κυδωνιά, τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για να μην μαυρίσουν. Έπειτα τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε τα κυδώνια, τα αφήνετε να βράσουν για 3 λεπτά και τα στραγγίζετε. Προσθέτετε τα κυδώνια στο κρύο σιρόπι, βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζετε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού και την αμυγδαλόψιχα. Αφού κρυώσει το γλυκό το βάζετε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.

Σταφύλι

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Τι θα χρειαστείτε:
κιλό σταφύλι (σουλτανίνα)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
200 γραμμ. αμύγδαλο καβουρντισμένο

Τι θα κάνετε: Πλένετε καλά το σταφύλι και το στραγγίζετε. Το βάζετε σε κατσαρόλα και το αφήνετε πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6΄-7΄. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το νερό. Ξαφρίζετε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο κι αφήνετε το γλυκό να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Τέλος, προσθέτετε το λεμόνι, τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνετε να βράσει για 1΄. Για να ετοιμάσετε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα: Αραδιάζετε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνετε για 10΄ στους 200οC μέχρι να ροδίσουν.

Συνταγή από argiro.gr

Tips: Το μυστικό για ένα πετυχημένο γλυκό του κουταλιού είναι να πήξει σωστά. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να ελέγχετε ανά διαστήματα το χρώμα και την πυκνότητα του γλυκού, ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα λευκό πιάτο. Το γλυκό θα είναι έτοιμο όταν είναι αρκετά πυκνό για να μην στάζει αν σηκώσετε όρθιο το πιάτο αλλά προτού χαλάσει το χρώμα του.

 

v